Framtidens socialtjänst
Hållbar verksamhetsutveckling och digitalisering inom socialtjänsten
Följ kursen via vår digitala plattform den 15 november
15 november
Konferensen om framtidens socialtjänst!
Med en ny lag i intåg och i ett allt mer digitaliserat samhälle genomgår socialtjänsten övergripande förändringar. Hur påverkas egentligen branschen, vårt samhälle och våra medborgare av detta? Vilka arbetssätt och verktyg är mest lämpliga i utvecklandet av en förebyggande, kunskapsbaserad och tillgänglig socialtjänst?
På Ability Partners nya konferens Framtidens socialtjänst 2023 får du ta del av den senaste utvecklingen och kunskaperna inom området!
Välkommen till en högaktuell konferens där du får lyssna till flera experter och praktikfall om hur du kan ta dig an socialtjänstverksamhetens svåra och komplexa samhällsuppdrag.
Ur innehållet
- Regeringens arbete med att utveckla socialtjänsten
- Framtidens socialtjänst och den nya socialtjänstlagen – så förbereder du din organisation
- Strategier och organisationsstruktur som skapar rätta förutsättningar för kunskapsbaserade och förebyggande socialtjänstarbete
- Arbetsprocesser och metoder för en mer hållbar, resurseffektiv och brukardriven socialtjänst
- Att utveckla en lättillgänglig socialtjänst – hur bygger du upp en första och andra linjens socialtjänst
- Digital omställning i socialtjänsten – så leder och driver du förändringen mot en socialtjänst i framkant
Program
Detta är priset innan eventuella rabatter.
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 5990 kr per person.
I konferenspriset ingår dokumentation och att du kan ta del av streamat material i 30 dagar efteråt.
För dig som deltar på plats ingår även fika och lunch under konferensen.
Cecilia Stjernberg
Gruppledare Socialförvaltningen
Huddinge kommun
Cecilia Stjernberg är gruppledare på Öppenvårdsenheten beroende på Socialförvaltningen i Huddinge kommun. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med förebyggande och trygghetsskapande arbete.
- Nya socialtjänstlagen
- Barnets bästa
- Förebyggande arbete
Camilla Waltersson Grönvall
Socialminister
Regeringskansliet
Sedan oktober är Camilla Waltersson Grönvall socialtjänstminister. Att det är första gången Sverige har en renodlad socialtjänstminister vittnar om hur tungt området väger i regeringsarbetet. Camillas politiska hjärtfråga är framför allt barnrättsfrågor och under sin tid i riksdagen drev hon bland annat arbetet med Lex Lilla Hjärtat. Camilla har även lång erfarenhet av kommunalpolitiskt arbete i såväl utbildningsnämnd som socialnämnd. Innan hon blev riksdagsledamot var Camilla högstadielärare hemma i Lilla Edet.
- Hur behöver socialtjänsten förändras över tid?
- Vad kommer att påverka rollen och yrket framöver och i framtiden och på vilket sätt?
- Hur kan vi lämpligast ta oss an framtida utmaningar så som demografi, digitalisering och bristen på resurser och hur anpassar vi socialtjänsten utifrån dessa faktorer?
Greger Bengtsson
Samordnare
SKR
Greger Bengtsson är samordnare på sektionen för socialtjänst på Sveriges Kommuner och regioner. Greger är socionom med bakgrund i kommunens socialtjänst och har de senaste 10 åren arbetat på SKR med att utveckla socialtjänsten och företräda kommunerna i förhållande till regering, statliga myndigheter och media.
Greger Bengtsson
Samordnare
SKR
Greger Bengtsson är samordnare på sektionen för socialtjänst på Sveriges Kommuner och regioner. Greger är socionom med bakgrund i kommunens socialtjänst och har de senaste 10 åren arbetat på SKR med att utveckla socialtjänsten och företräda kommunerna i förhållande till regering, statliga myndigheter och media.
Monica Engström
Socialrättsjurist
Akademikerförbundet SSR
Monica Engström är jurist och tidigare huvudsekreterare i utredningen Framtidens socialtjänst. Hon har arbetat som kansliråd på Socialdepartementet och har även lång erfarenhet av tillsyn av socialtjänsten. Monica jobbar idag som socialrättsjurist på Akademikerförbundet SSR.
Kim Jutterström
Enhetschef och ledamot
Hudiksvalls kommun
Sonia har över tio års erfarenhet av att ha arbetat som socialsekreterare i Göteborgs Stad. Hon är ledamot i Visions förbundsstyrelse och har lång erfarenhet av att driva yrkesfrågor för Visions medlemmar inom området. Vision är Sveriges femte största fackförbund och företräder ca 30 000 medlemmar inom socialt arbete. Vi vill att framtidens socialtjänst ska vara hållbar och attraktiv - villkoren ska vara hållbara och bra så att fler chefer och medarbetare ska vilja söka sig dit och jobba kvar. Socialtjänsten behöver också bli mer attraktiv att söka sig till och få hjälp ifrån – det ska vara känt vad man kan få stöd med och hur man tar kontakt.
- Huddinge kommuns omställningsarbete för att möta nya förutsättningar och samhällsutmaningar
- Så samverka inom kommunen för ett proaktivt och specialiserat socialtjänstarbete
- Att utveckla en lättillgänglig socialtjänst – hur bygger Huddinge upp en första och andra linjens socialtjänst där fler får ta del av deras förebyggande insatser
Joachim Heimersson
Enhetschef
Huddinge kommun
Joachim har arbetat inom socialtjänsten i drygt 15 år såväl med klientarbete som med utvecklingsfrågor och är sedan fyra år tillbaka stabschef för individ- och familjeomsorgen i Huddinge.
Anette Stork Stjernström
Enhetschef
Huddinge kommun
Anette arbetar sedan 2015 som Enhetschef på den Förebyggande enheten 0-20 år inom socialförvaltningen i Huddinge kommun. Anette är socionom och har över 30 års erfarenhet av socialt arbete, främst inom skola och förebyggande socialtjänst men även inom myndighet och behandling. Hon har erfarenhet av både individnära arbete, utvecklingsarbete och som chef.
- Så arbetar vi mer förebyggande och kunskapsbaserat inom socialtjänsten för att kunna ge både barn och vuxna det stöd som de behöver
- Strategi och användardrivna ledningssystem för kvalité – ta del av framgångsrika arbetsprocesser och metoder för en mer hållbar, resurseffektiv och brukardriven socialtjänst
- Framtidens socialtjänst och den nya socialtjänstlagen – så förbereder vi vår organisation
Cecilia Grefve Lang
Förvaltningschef
Karlskrona kommun
Cecilia har arbetat som chef och ledare i såväl minde som större kommuner med och inom socialtjänstens samtliga verksamhetsgrenar under många år, har varit det sociala arbetet troget under hela mitt yrkesliv. Hon har i de kommuner hon verkat i drivit på utvecklings och förbättringsarbete utifrån medborgarperspektivet och alla medarbetes delaktighet. Förbättringsarbetena har på olika sätt blivit uppmärksammade bl.a i boken Socialtjänst utan retur- ett medborgarperspektiv växer fram, fortbildning AB. Mellan 2014 – 2017 arbetade hon som regeringens nationella samordnare för den sociala barn- och ungdomsvården, en nationell förbättringsresa som avslutades med rapporten ”Barnets och ungdomens reform - förslag för en hållbar framtid”.
Margaretha Jansson
Verksamhetschef
Karlskrona kommun
Margaretha är verksamhetschef med ansvar för socialförvaltningens gemensamma biståndbeviljade insatser i öppenvård, HVB och stödboende. Hon är socionom med över 40 års erfarenhet av socialt arbete inom individ och familjeomsorgens alla områden och har under hennes 30 års som ledare och chef upplevt och varit medskapare i flera organisatoriska förändringar och omställningar alla uppkomna i sin tid och i sitt sammanhang.
Nina Bjelke
Verksamhetschef
Karlskrona kommun
Nina är socionom och verksamhetschef med ansvar för individ och familjeomsorgens gemensamma myndighet och administration. Hon har lång erfarenhet främst inom socialtjänstens barn och ungdomsvård och har de senaste 15 åren arbetat som chef och ledare.
Andreas Sjöstrand
Verksamhetschef
Karlskrona kommun
Andreas Sjöstrand är socionom och arbetar som verksamhetschef i Karlskrona socialförvaltnings mottagning. Verksamheten arbetar med alla medborgare, barn som vuxen, och organiseras i tre enheter med en blandning av socialsekreterare och behandlare. Utöver mottagningsarbetet är VINR, beroendeproblematik, dödsbo, budget- och skuldrådgivning samt fältgrupp organiserade i verksamheten.”
- Vad innebär socialt arbete och vad är socialtjänstens uppgift i en allt mer digital tid
- Vilken effektivitet och nytta kan socialtjänsten ha av digitaliseringen?
- Hur socialtjänsten undvika fallgropar vid implementeringen av digital teknik?
- Hur kan socialtjänsten hinna med i den snabba utvecklingen av digitala tekniker?
- Morgondagens socialtjänst – digitaliseringen som möjliggörare!
Lupita Svensson
Universitetslektor
Lunds universitet
Lupita Svensson är universitetslektor i socialt arbete vid Socialhögskolan, Lunds universitet. Hon forskar om digitalisering och socialt arbete i allmänhet och har särskilt fördjupat sig i automatisering och socialtjänst. Inom området socialtjänsten och digitalisering har Lupita Svensson i en rad praktiknära forskningsprojekt studerat ett 10-tal kommuner och deras digitala utveckling i landet sedan mitten av 2010-talet, bland annat vad gäller hur man använder sociala medier, e-post, verksamhetssystem och automatiseringslösningar inom socialtjänstens olika verksamhetsområden såsom Individ- och familjeomsorgen, ekonomiskt bistånd och äldreomsorgen. Hennes forskning omfattar även övergripande nationella studier om socialtjänstens användning av automatiserats beslutsstöd. Lupita Svensson är (med-)/författare till en rad internationellt vetenskapliga artiklar om den svenska socialtjänsten och dess digitala utveckling och har också skrivit boken ”Digitalisering i socialt arbete. Socialtjänstens utmaningar och möjligheter” (Gleerups förlag). Lupita Svensson är socionom, disputerad i socialt arbete och har även varit verksam som socialsekreterare och teamledare inom den kommunala socialtjänsten, som kurator inom den slutna psykiatrivården och som enhetschef/prefekt vid ett Malmö högskola (nu Malmö universitet).
- Små utmaningar som kan bli stora i den lilla kommunen – statliga bidrag, kompetensförsörjning etc
- Hur synliggör man det goda arbetet som inte alltid syns?
- Att gör det komplicerade enkelt – ta del av hur Perstorp tar sig utvecklingen av framtidens kvalitativa socialtjänst
Jessica Nordenvall
Socialchef
Perstorps kommun
Jessica är ny socialchef i Perstorps kommun sedan mars månad med ytterst ansvar för både IFO ( individ och familjeomsorg ) samt vård o omsorg. Hon har arbetat som chef och ledare i många år och brinner för att göra skillnad för dem vi finns till för med mottot att alla ska få vakna med en förväntan på dagen. Hon anser att medarbetarna är verktygen till att göra skillnad och till att skapa den framtid vi vill ha för våra invånare och chefernas roll som ledare är därför avgörande för framtidens socialtjänst.
- Så tog vi ett helhetsgrepp kring digitalisering inom socialtjänsten och skapande en sektorövergripande digitaliseringsplan
- Digital strategi för vård och omsorg – så hålls riktningen vad gäller satsningar och prioriteringar inom digitalisering och välfärdsteknik
- Digital mognad – ta del av effekter vi ser idag
Kristina Alpner
Verksamhetsutvecklare
Stenungssunds kommun
Jessica Anderberg och Kristina Alpner är verksamhetsutvecklare och arbetar med övergripande verksamhetsutveckling inom Vård och omsorg/sektor Socialtjänst. Under detta anförande delar de med sig av sina erfarenheter kring kommunens digitalisering inom socialtjänsten.
Jessica Anderberg
Verksamhetsutvecklare
Stenungssunds kommun
Jessica Anderberg och Kristina Alpner är verksamhetsutvecklare och arbetar med övergripande verksamhetsutveckling inom Vård och omsorg/sektor Socialtjänst. Under detta anförande delar de med sig av sina erfarenheter kring kommunens digitalisering inom socialtjänsten.
- Så bidrar digitaliseringen och nya arbetssätt till en resurseffektiv socialtjänst
- Att införa nya, förändrade arbetssätt – hur skapas trygghet, både hos patienter och personal?
- Så gjorde vi personal och chefer redo för digitaliseringen med nya arbetssätt och teknik
- Exempel på hur integrering mellan kvalitetsregister och journalsystem bidrar till ökad kvalitet för patienterna
Christina Vinge Appelkvist
Verksamhetsutvecklare
Borås Stad
Christina arbetar som verksamhetsutvecklare inom Vård- och äldreförvaltningen i Borås Stad. Christina har arbetat med verksamhetsutveckling och patient-/ brukarsäkerhetsfrågor sedan 2000, varav dom senaste 12 åren i Borås Stad. Under presentationen kommer hon dela med sig av erfarenheterna av att implementera arbetet med riskförebyggande vårdåtgärder med stöd av kvalitetsregistret Senior alert samt integrering mellan kvalitetsregistret och journalsystemet.
Cecilia Stjernberg
Gruppledare Socialförvaltningen
Huddinge kommun
Cecilia Stjernberg är gruppledare på Öppenvårdsenheten beroende på Socialförvaltningen i Huddinge kommun. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med förebyggande och trygghetsskapande arbete.
- Ta del av Regeringens arbete med att utveckla socialtjänsten
- Ta del av hur du förbereder din organisation för framtidens socialtjänst och den nya socialtjänstlagen
- Få kunskap om strategier och organisationsstruktur som skapar rätta förutsättningar för kunskapsbaserat och förebyggande socialtjänstarbete
- Öka dina kunskaper om arbetsprocesser och metoder för en mer hållbar, resurseffektiv och brukardriven socialtjänst
- Lyssna till hur du bygger upp en första och andra linjens socialtjänst för en lättillgänglig socialtjänst
- Lär dig mer om digital verksamhetsutveckling och hur du leder och driver förändringen mot en socialtjänst i framkant
- Nätverka och utbyt erfarenheter med kommuner från hela landet!
Dela evenemanget i social medier