Intervjuer
Intervju med Micke Darmell som är expertföreläsare på konferensen Det nya ledarskapet 2021.

Micke Darmell är Sveriges mötesevangelist nummer ett och grundare av Möteskulturdagen. Han är en mycket uppskattad föreläsare och författare till fem böcker, bland annat till den uppmärksammade boken ”Virtuella möten: hur du leder människor i möten på distans”. Micke har satt möteskulturen på agendan och är en av Sveriges mest bokade föreläsare. Micke kommer att föreläsa tillsammans med kollegan Heléne Arvidsson på konferensen Det nya ledarskapet. Fokus för deras föreläsning är hur man skapar effektiva och givande digitala möten, något som många chefer tampas med just nu.
Vi ställde några frågor till Micke inför konferensen:
Just nu hålls väldigt många möten digitalt. Vad är viktigt att jag tänker på som digital mötesledare?
Vi brukar säga att möten hålls i olika rum. Det fysiska rummen har även dem helt olika förutsättningar. Ett tråkigt rum med styrelsebord, där få tänker sina bästa tankar, skapar en förutsättning när du planerar ett möte. Ett stort mötesrum som sjuder av energi och kreativitet skapar helt andra förutsättningar för att skapa ett dynamiskt möte. De digitala rummen är också olika och ger olika förutsättningar för hur en mötesledare skall planera sitt möte. Om vi har ett gåmöte i ”uterummet” så skulle ju exempelvis ingen komma på tanken att ta upp paddan och visa powerpoints. Dvs i vilket rum befinner jag mig i. Det är det första. Sedan behöver mötesledaren vara ännu tydligare i det digitala mötet. Det tredje är att involvera ännu mer än i de fysiska mötena. Annars zoomar vi ut som mötesdeltagare och börjar fippla med annat.
Hur kan man göra dessa digitala möten lite mer intressanta – har du några konkreta tips?
Det första är att det finns ett tydligt syfte. (hälften av alla möten i Sverige saknar det). Ett syfte skall skapa mening. Om jag som mötesdeltagare inte förstår meningen och nyttan med mötet kommer jag ha svårt att bidra. Det andra är konkreta mål – 1-3 stycken. Det handlar inte om organisationens mål, projektmål eller målbild. Det handlar om vad skall vi tillsammans prestera på mötet. Detta gör att vi får en gemensam förväntan och detta tillsammans gör att vi kommer att tycka mötet blir mycket intressantare. När vi dessutom kan bocka av målen i slutet av mötet så kommer vi att uppleva tiden som värdefull.
Vilka är framgångsfaktorerna för att få till ett riktigt bra digitalt möte, som är både roligt och effektivt?
De flesta av oss vill ha både effektiva och energigivande möten. I effektiviteten ligger svaret i frågan ovan, att vi fått ut agendan fem dagar innan så att alla är förberedda, att det leds på ett tydligt sätt (inte lätt då endast 5% av mötesledare är utbildade på just mötesledning) och i roligt/ energi ligger att involvera alla ofta.
Sedan behöver vi vara så analoga vi bara kan i de digitala mötena. Det är så många lager emellan oss att vi verkligen behöver jobba exempelvis med kroppsspråket på ett helt annat sätt än i det fysiska rummet. Men det är ju inte oftast så det ser ut. Många sätter ju inte ens på kameran. Lika dumt som om vi i ett fysiskt rum skulle sitta med en påse på huvudet. -Kan du ta av dig påsen? -Nä, jag har inte tvättat håret idag.
Det du beskriver är alltså samma bas som i de fysiska mötena?
Ja, för har vi inte grunden på plats, så spelar det inte någon roll om vi tittar in i kameran, har den bästa ljudet eller bakgrunden. Fel syfte och mål, inga spelregler eller fel deltagare sabbar mötet ändå. Däremot är det så, nu när möteskulturen verkligen kommit upp på varje ledningsbord, att när vi nu utbildas i de digitala mötena så kommer alla möten bli bättre oavsett vilket rum vi är i. Om detta kommer vi att ge inspiration, kunskap och konkreta råd i under denna konferens!
Intervju med Heléne Lidström som är moderator och expertföreläsare på konferensen Det nya ledarskapet 2021.

Heléne är förändringsledare, författare och en mycket uppskattad och erfaren föreläsare. Hon har över 20 års erfarenhet från ledande befattningar i bolag som Finnair, Microsoft, Icon Medialab och Tele2, där förändring på temat kommunikation, kultur och ledarskap i det nya arbetslivet har varit den röda tråden.
Heléne kommer att medverka på konferensen Det nya ledarskapet som både moderator och expertföreläsare. Fokus för hennes föreläsning är just det nya ledarskapet, vilka nya krav som ställs på ledarskapet och vad det betyder i praktiken – just nu, när så många arbetar remote.
Vi ställde några frågor till Heléne inför konferensen:
Just nu pågår ett stort paradigmskifte på arbetsplatsen och världens största jobba-hemifrån-experiment. Vilka nya krav ställer dagens arbetssätt på ledarskapet?
Det flexibla arbetssättet som vi nu testat under pandemin är här för att stanna. Vi har alla insett att det innebär en stor frihet och att det fungerat överraskande bra. Men vi har också förstått att det kräver mer av ledarskapet. Både från chefens- och medarbetarens perspektiv. Och grunden i allt ledarskap stavas tillit. Och tillit kräver tydlighet. Tydlighet i förväntningar och mål, tydlig feedback. Tydlighet i hur vi möts, samarbetar och kommunicerar.
Vad tror du krävs för att få till detta – i praktiken
- Sätt utmanande men realistiska mål
- Ha regelbundna avstämningar med dina medarbetare, minst en gång i veckan
- Skapa en stark feedback kultur; när man uppmärksammar och ger snabb återkoppling till sina medarbetare ökar motivation och engagemang
- Våga släppa kontrollen, men ha koll; när du som chef litar på medarbetaren och ser på misstag som möjligheter till lärande så kommer vinsterna av sig självt.
- Tillit kräver som sagt tydlighet; ta fram gemensamma spelregler för hur ni ska ses, mötas och samarbeta; tydlighet skapar trygghet och förutsägbarhet.
Har du några bra tips på hur man som chef kan skapa de rätta förutsättningarna för motivation och engagemang, trots distansarbete?
En viktig uppgift är att man som chef behöver förstå att vi alla har ett behov av att bli sedda, hörda och bekräftade. Det gäller även när vi arbetar på distans. Kanske är det t.om ännu viktigare när vi inte ser varandra lika ofta. Därför är det viktigt att man planerar för aktiviteter som bidrar till motivation och engagemang. Det kan tex handla om att börja dagen med ett frivilligt digitalt yoga pass, dagliga stand up-möten, veckomöten, digital fika, veckans quiz, en facebook grupp där man delar med sig av stort som smått, summera möten med en kort film (istället för mötesnoteringar).
Och om vi på riktigt låter tillit prägla hur vi leder och styr kommer det inte bara bidra till ökad motivation och engagemang, utan även ökad trivsel och ännu bättre resultat!
Intervjuerna är gjord av Stina Åkerstedt, Ability Partner