Intervjuer
Intervju med Filip Elland, Castellum. Filip är föreläsare på konferensen där han föreläser om Från energieffektivisering till klimatneutral byggnation – byggsektorns resa mot noll.

Filip Elland, Hållbarhetschef, Castellum
Vi ställde några frågor till Filip inför hans föreläsning:
Castellum arbetar för att det ni bygger ska vara klimatneutralt år 2030 – vilka satsningar gör ni på Castellum för att nå målet?
Vi arbetar utifrån två färdplaner. Fastighetsförvaltning är det ena området där vi fortsätter att minska energianvändningen i våra fastigheter, verka för hållbara transporter och förnybar energi. Det andra området är projektutveckling där vi arbetar målmedvetet med att minska koldioxidutsläppen så mycket som det bara går. Ett innovations- och utvecklingsarbete där vi bygger så att utsläppen ska vara så små som möjligt jämfört med hur fastigheter byggs i genomsnitt i Sverige.
Ni har byggt världens första klimatneutrala polishus i Örebro – vad har ni gjort annorlunda i det projektet jämfört med andra projekt?
Vi har arbetat utifrån målsättningen att klara hållbarhets- och klimatprogram och samtidigt få ihop ekonomin på ett bra sätt i projektet. Genom att kravställa på ett nytt sätt har vi åstadkommit en slimmad design med minskad stål- och betongmängd, minskade fönstervolymer, träbyggnation och nära-noll energihus, för att nämna några saker.
Har du några tips till andra fastighetsbolag som står inför att nå klimatneutrala byggnationer?
Att aldrig underskatta behovet av att lära mer och öka sina kunskaper. Ta vara på de kunskaper och utvecklingsarbete som redan gjorts i Sverige och i världen. Att förankra och nå samsyn kring det faktum att man måste arbeta på nya sätt. Att ha modet att fatta obekväma beslut.
Intervju med Christoffer Börjesson, Fastighetsägarna Stockholm. Christoffer är föreläsare på konferensen där han föreläser om Digitaliseringen spränger gränser och ritar om fastighetskartan – hur påverkar det din strategi?

Christoffer Börjesson, Digital chef, Fastighetsägarna Stockholm
Vi ställde några frågor till Christoffer inför hans föreläsning:
Samhällsförändringar och teknisk utveckling har gjort att digitalisering idag är en affärsstrategisk fråga för fastighetsbolag – vilken är den stora digitala trenden som fastighetsbolag måste ha koll på inför 2021?
Med tanke på Corona och experimentet att arbeta hemifrån, skulle jag säga ”remote-working” och behovet att arbeta på fler platsen än kontoret. Tror inte det står mellan arbeta hemma eller kontor, utan flexibilitet. Detta driver ju frågan hos företag – vilket behov av kontor har vi, var ska kontor finnas och hur ska de vara utformade?
Hur ser du att digitaliseringen skapar nya möjligheter i arbetet med energi- och klimatsmart fastighetsutveckling?
Som alla branscher som genomgår den digitala utvecklingen så är en av delarna att saker blir digitala vilket innebär uppkopplade produkter och system som ger information, som tvingar verksamheter att arbeta mer datadrivet eller få bättre underlag för beslut. Det handlar om ”en datadriven” åsikt som ges in i rummet. Så förstå våra fastigheter och hur de används, hur system används och med data lära och fatta bättre beslut kan möjliggöra bättre energi- och klimat i fastigheterna.
Vilka är dina bästa råd till fastighetsbolag som står i startgroparna och vill ta ett kliv framåt i sin digitaliseringsresa?
Det första jag skulle göra är att börja med definiera en målbild och svara på frågorna: Varför ska vi digitalisera och vilka effekter vill vi uppnå? Handlar det om verksamheten ska arbeta annorlunda – det vill säga effektivare och med högre kvalitet? Handlar det om att fastigheterna ska få bättre förutsättningar för styras på annorlunda sätt eller ge ny information till verksamheten? Eller handlar det helt enkelt om nya typer av affärer? Utifrån detta så skulle jag börja göra en kartläggning om vilka processer i verksamheten börjar man med – vilka ger mest effekt, görs ofta och kan automatiseras på sikt. Det är ofta lättare tänka processer och arbetsmoment än ”digital utveckling” och nya ”digitala verktyg”.
Intervjun är gjord av Nina Eriksson, Ability Partner