Utbildningsprogram strategisk lokalförsörjning
10 2023-11-10 11:38:46
2023-12-06 11:38:46
38
Utbildningsprogram strategisk lokalförsörjning
Digitalt och Stockholm
Ability Partner
info@abilitypartner.se
true
DD/MM/YYYY
Samhällsfastigheter är en stor del av kommunens totala ekonomi och det är därför viktigt att nå en effektiv användning av kommunens verksamhetslokaler och särskilda boenden. Det behövs mer strategiska arbetssätt för lokalförsörjning och på många håll behöver man utveckla lokalförsörjningsprocessen och förnya sina arbetssätt för att säkerställa tillgången till ändamålsenliga lokaler.
Du som arbetar med kommunens lokalförsörjning har en viktig roll i att leda lokalförsörjningsarbetet i rätt riktning.
Få ny kunskap av ledande experter
Därför har Ability Partner tagit fram ett nytt Utbildningsprogram Strategisk lokalförsörjning där du får fördjupning inom strategisk lokalförsörjning i kommunen, lokalförsörjningsprocessen, lokalplanering, behovsbedömning och prognosarbete, modeller, verktyg och beräkningsmetoder för lokalförsörjning.
Tidseffektivt kursformat med nätverkande
Utbildningsprogrammets tre första delkurser genomförs via en digital plattform där du har möjlighet att ställa frågor och interagera med kursledarna och med de övriga kursdeltagarna. Genom den digitala plattformen bildas ett nätverk där du kan vara delaktig och utbyta erfarenheter med kollegor under hela kursens gång. Den sista delkursen genomförs som en fysisk utbildningsdag och nätverksträff i Stockholm.
Ur innehållet
Delkurs 1 digitalt 10 november:
Strategisk lokalförsörjning – övergripande perspektiv
Delkurs 2 digitalt 17 november:
Styrning, organisation och samverkan
Delkurs 3 digitalt 1 december:
Effektiv lokalförsörjningsprocess
Delkurs 4 på plats i Stockholm 7 december:
Uppsamling – praktikfall och erfarenhetsutbyte
Kursledare
Hans Lind
Föreläsare, författare och professor, tidigare vidKTH
Frederick Cederborg
Affärsutvecklare samhällsbyggnad Archus
Therese Alvén
Fastighetsstrateg
Maria Rosenberg
Verksamhetschef LokalförsörjningKungsbacka kommun
Ida Gäskeby
Teamledare NIRAS Facility ManagementNIRAS
- Ta del av metodik för strategisk lokalförsörjning och hur du möter lokalbehov på lång och kort sikt
- Öka dina kunskaper om hur du utvecklar en effektiv lokalförsörjningsprocess baserad på samsyn och samlad styrning
- Lär dig fastighetsekonomiska strategier med fokus på att koppla samman investerings- och lokalförsörjningsprocessen
- Utbyt erfarenheter och lär av experter kring ägandestrategier för dina lokaler
- Uppdatera dig på program och koncept och hur du når en effektiv planering och byggnation
- Inspireras till hur du kan minska dina kostnader kopplat till din fastighetsverksamhet
- Få ökade kunskaper om hur du säkerställer lokaler som blir välfungerande för verksamheten och effektiva i sin förvaltning
Intervju
Intervju med Therese Alvén
 |
|
Vi ställde några frågor till Therese inför att hon ska hålla i sin kurs på utbildningsprogrammet Strategisk lokalförsörjning.
|
Du är med som en av kursledarna på Ability Partner nyutvecklade kurs Strategisk lokalförsörjning. Kan du berätta lite mer om dig själv – vad du jobbar med idag och din bakgrund inom området?
Jag är jurist i botten och har jobbat med fastigheter på olika sätt i över 20 år, både i privat och offentlig sektor. De senaste 10 åren har jag jobbat inom den kommunala sektorn med allt från strategisk lokalförsörjning, stadsutveckling, fastighetsförvaltning till fastighetsekonomi och därtill organisatoriska frågor. Mina roller har varit alltifrån lokal- och fastighetsstrateg till fastighetsutvecklare och fastighetschef. Jag driver sedan i våras eget företag där jag är rådgivande konsult till kommuner i frågor som rör alla dessa områden.
Vilka utmaningar ser du idag vad gäller lokalförsörjning inom offentlig sektor och specifikt hos kommuner?
Många kommuners utmaningar idag är att kombinera ett föränderlig befolkningsantal med de investeringar som behövs i befintliga och tillkommande fastigheter. Många byggnader har nått sin tekniska livslängd inom kommun Sverige och behöver renoveras eller bytas ut för att tillgodose till exempel en kommunal tillväxt eller en bra service till medborgarna. Investeringsmässigt är det mycket kostsamt och tär på kommunernas investeringsram men även på framtida hyreskostnader. Ska man bygga själv eller hyra är en återkommande fråga som det inte finns något enkelt svar på.
Hur kan man arbeta för att hantera dessa utmaningar? Vad krävs av dem som arbetar med lokalförsörjning för att arbeta strategiskt och säkra tillgången till ändamålsenliga lokaler?
Det enkla och korta svaret på detta är samverkan! För att veta vad man behöver och när det behövs krävs en nogsam planering som sker med god framförhållning. Men det är inte bara de som jobbar med lokalförsörjningen som sitter på facit utan det krävs samverkan inom flera delar inom kommunen, t.ex. med samhällsbyggnad, verksamheterna som använder lokalerna och ekonomifunktionen. Olika intressen måste vägas mot varandra. Sist men inte minst så är det också alltid en politisk fråga att avgöra hur man ska göra. Det är därför viktigt att förankring alltid sker med politiken.
På utbildningsprogrammet kommer du prata inom temat ”Effektiv lokalförsörjningsprocess i praktiken”. Kan du nämna något om vad deltagarna får med sig från din del på kursen?
Jag kommer att fokusera på vad som behövs för att ta fram en bra grund att stå på inför den strategiska lokalförsörjningen (om det nu är en lokalförsörjningsplan eller underlag till mål och budget). Vad behöver verksamheterna bidra med och hur ser det befintliga beståndet ut gällande teknisk status, ändamålsenlighet och kapacitet? Hur analyserar man och får fram en strategi som beskriver vad som ska behållas, avyttras, utvecklas eller byggas nytt. Och som jag nämnde ovan, hur ska detta förankras på bästa sätt? Det finns inga givna mallsvar som fungerar överallt utan hänsyn behöver tas till den specifika kommunens förutsättningar.
Intervjun är gjord av Nina Eriksson, Ability Partner