Förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst
Hållbar verksamhetsutveckling och digitalisering inom socialtjänsten
28-29 maj
Konferensen om framtidens socialtjänst!
Oerhört mycket är på gång inom socialtjänsten. En ny socialtjänstlag och samtidens många stora utmaningar kräver nya sätt att arbeta och organisera sig för att möta de krav och behov som finns.
Ett flertal kommuner har i väntan på ny lagstiftning redan påbörjat en omställning mot en mer tillgänglig och hållbar socialtjänst. Omställningen kommer dock att ta tid och kräva resurser. Det behövs också både ett lokalt och ett nationellt ansvar för att prioritera och underlätta för socialtjänsten i denna förändring. Lagstiftning, finansiering och prioriteringar behöver ses över och vara realistiska utifrån nuvarande förutsättningar och utgångsläge.
Så hur ställer vi om till en förebyggande och lätt tillgänglig socialtjänst? Hur går vi mot en kunskapsbaserad socialtjänst och möjligheten att tillhandahålla insatser utan föregående behovsprövning?
På Ability Partners nya konferens Förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst 2024 får du ta del av den senaste utvecklingen och kunskaperna inom området!
Välkommen till en högaktuell konferens där du får lyssna till flera experter och praktikfall om hur du kan ta dig an socialtjänstverksamhetens svåra och komplexa samhällsuppdrag.
Ur innehållet
- Framtidens socialtjänst – utmaningar, utveckling och trender för en socialtjänst i framkant
- Så ställer du om organisationen till en långsiktigt hållbar, mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst
- Samhällsarbete, social hållbarhet och förebyggande arbete – vad säger forskningen?
- Så samverka inom kommunen för ett proaktivt och specialiserat socialtjänstarbete
- Handfasta strategier och arbetssätt som skapar rätta förutsättningar för kunskapsbaserade insatser för brukaren
- Så leder och driver du den digitala transformation och skapar en varaktig verksamhetsutveckling inom socialtjänsten
- Digital strategi för vård och omsorg – så bidrar ny teknik till en resurseffektiv och hållbar socialtjänst
Program
Vi samarbetar med följande hotell där du får rabatt på boendet om du anger våra koder vid bokning.
Bryggargatan 12
Tfn +46850621400
Ange kod: Ability Partner
Hazeliusbacken 20
Tfn +46850254140
Ange kod: ABILITY
Nybrogatan 53
Tfn +46850733000
Ange kod: Ability Partner
Tfn +46851751700
Ange kod: D000028081
Detta är priset innan eventuella rabatter.
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 5990 kr per person.
I konferenspriset ingår dokumentation, frukost, fika och lunch.
Cecilia Stjernberg
Samordnare Socialförvaltningen
Huddinge kommun
Cecilia Stjernberg är samordnare för föräldraskapsstöd och samordnare för familjecentralen i Flemingsberg på Förebyggande enheten 0-20 år i Huddinge kommun. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med förebyggande och trygghetsskapande arbete.
- Ett tufft ekonomiskt läge – vi fördjupar oss i kommunernas ekonomi utifrån den senaste Ekonomirapporten
- Hur har kostnaderna för socialtjänsten utvecklats under de senaste åren – vad är vårt utgångsläge inför omställningen?
- Vilka ekonomiska konsekvenser kan omställningen till den nya socialtjänstlagen medföra och vad har regeringen aviserat?
- Omställningen till en ny socialtjänstlag sker samtidigt med mycket annat – vad mer är på gång?
Joanna Hägg
Ekonom
SKR
Joanna arbetar på Sektion för ekonomisk analys med särskilt fokus på socialtjänstens verksamheter.
- Framtidens socialtjänst och den nya socialtjänstlagen – så förbereder vi vår organisation
- Förflyttning och utveckling för en socialtjänst i framkant – så tar vi oss an denna ekonomiska samt resurskrävande utmaning
Erik Ekström
Utredare
Norrköpings Kommun
Erik Ekström är projektledare för Norrköpings kommuns omställning till ny socialtjänstlag. Projektet ansvarar för att leda och samordna omställningen, samt leverera förslag på anpassning och utveckling av Norrköpings kommuns organisering av socialtjänsten.
Thomas Albrecht
Verksamhetsutvecklare
Norrköpings Kommun
Thomas Albrecht har arbetat inom Socialtjänsten sedan snart 20 år. I många år som chef, framför allt inom beroendevården där han har mycket erfarenhet av lättillgängliga serviceinsatser. Han arbetar sedan 2022 som verksamhetsutvecklare inom Första linjens verksamhetsområde på socialkontoret.
- Så arbetar vi för att vända utvecklingen samt skapa bättre livsvillkor och öka tryggheten i kommunens utsatta områden – struktur och upplägg
- Vad följer vi för att nå framgång gällande förebyggande och trygghetsskapande arbete?
- Socialtjänstens roll i denna utveckling
Elisabeth Bengtsson
Socialchef
Sollentuna Kommun
Elisabeth Bengtsson arbetar som socialchef i Sollentuna kommun och är också ordförande för kommunens styrgrupp för Inga utsatta områden 2030.
Caroline Olsson
Trygghetsstrateg
Sollentuna Kommun
Caroline Olsson arbetar som trygghetsstrateg i Sollentuna kommun och är projektledare för utvecklingsuppdraget Inga utsatta områden 2030. Sollentuna kommun har som mål att år 2030 inte ha några områden med på polisens lista över utsatta områden. Under detta anförande får du ta del av hur detta skall gå till.
- Hur vi i förvaltningsledningen arbetar utifrån ledarutveckling för en socialtjänst i framkant
- Att arbeta med delat ledarskap för att lösa ledning och styrning i en avdelning
- Förändringsledning och omorganisering – strategier och förhållningssätt inom förvaltningen
- Så samverkar vi tillsammans internt för att lyckas med en helhet
Linda Wenthe
Avdelningschef
Göteborgs stad
Linda Wenthe arbetar som avdelningschef för avdelning Kvalitet och utveckling och som tf avdelningschef för avdelning bostad med särskild service i förvaltningen för funktionsstöd, Göteborgs stad. Linda har arbetat hela sitt yrkesliv som chef på olika nivåer inom funktionshinderverksamhet och har erfarenhet från både den privata och den offentliga sektorn.
Moa Ohlsson
Förvaltningscontroller
Göteborgs stad
Moa Ohlsson arbetar som förvaltningscontroller i förvaltningen för funktionsstöd och har erfarenhet av ledning, styrning, uppföljning och HR-frågor inom Göteborgs Stad. Sedan hösten 2023 delar hon ledarskapet för avdelningen som ansvarar för bostäder med särskild service med avdelningschef Linda Wenthe och ansvarar för ekonomistyrningen i avdelningen.
- Kunskapsbaserad socialtjänst för att kunna ge det stöd barn behöver- FoU:s delaktighet i satsningen och kunskap om området
- Så har vi byggt upp socialtjänsten med ett nära och övergripande samarbete mellan myndighet och behandling för ökad trygghet i kommunen
- Så når vi ut med tidiga och förebyggande insatser genom samverkan med andra aktörer i området
- Ta del av exempel på brukardriven socialtjänst och barnkonsekvensanalys
Jessica Sjögren
Forsknings- och utvecklingsledare
Linköpings kommun
Jessica Sjögren är forsknings och utvecklingsledare på FOU-centrum för vård omsorg och socialt arbete i Lidköpings kommun.
Karolina Rydbrant
Verksamhetschef
Linköpings kommun
Karolina Rydbrant jobbar som verksamhetschef på Råd och stöd i Linköpings kommun.
Maria Eklund
Enhetschef
Linköpings kommun
Maria jobbar som enhetschef på barn och unga, utredning och uppföljning på socialförvaltningen i Linköpings kommun.
- Sociala problem försvinner inte efter 65 – ett nytt arbete behöver ta vid från välfärdens aktörer
- Förebyggande multisocialt handlar om tidiga insatser som kan motverka social utestängning
- Socialtjänst, aktörer inom välfärden och fältnära forskning kan bygga nya vägar tillsammans
Hanna Mac Innes
Forskare och utvecklingsledare
Göteborgs stad
Hanna är socionom och socialgerontologi; disputerad i socialt arbete med flera nationella och internationella forskningsprojekt i gång. Hannas forskning rör olika aspekter av social exkludering vid hög ålder och tillämpar ett livsloppsperspektiv. Hannas pågående forskningsprojekt handlar om mörkertalet inom bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd i Sverige samt skuldsättning och vräkningar bland äldre personer. Bland de internationella projekten och samarbeten finns Institute of Life Course and Society där Hanna tillsammans med forskare har publicerat sig gällande frågor som rör exkludering vid hög ålder. Hanna arbetar både som forskare i akademi och fält. Tillsammans med andra forskare arbetar Hanna med att bygga upp en multidisciplinär forskningsplattform för Göteborgs Stads Äldre samt vård- och omsorgsförvaltning.
Helena Bjurbäck
Industridoktorand
Linköpings Universitet
Helena är sedan många år verksam på strategisk nivå som sakkunnig inom välfärdsfrågor-och samhällsutveckling utifrån en åldrande befolkning. Över tid har hon arbetat och samverkat i gränslandet mellan akademi, civilsamhälle, kommunala, regionala och statliga aktörer. Hon har de senaste åren arbetat på policynivå med uppdraget att verka för mångfald och äldre personers mänskliga rättigheter som äldreombudsman i Göteborgs Stad, underställd kommunstyrelsen. Helena är socionom och idag doktorand vid ASC (Ageing and Social Change), Linköpings Universitet i samverkan med äldre samt vård och omsorgsförvaltningen i Göteborgs Stad med fokus förebyggande socialtjänst för äldre befolkning.
Cecilia Stjernberg
Samordnare Socialförvaltningen
Huddinge kommun
Cecilia Stjernberg är samordnare för föräldraskapsstöd och samordnare för familjecentralen i Flemingsberg på Förebyggande enheten 0-20 år i Huddinge kommun. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med förebyggande och trygghetsskapande arbete.
Cecilia Stjernberg
Samordnare Socialförvaltningen
Huddinge kommun
Cecilia Stjernberg är samordnare för föräldraskapsstöd och samordnare för familjecentralen i Flemingsberg på Förebyggande enheten 0-20 år i Huddinge kommun. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med förebyggande och trygghetsskapande arbete.
- Hur har förebyggande insatser och medverkan i samhällsplaneringen sett ut i socialtjänsten ur ett historiskt perspektiv?
- Vad säger forskningen om förebyggande arbete inom socialtjänsten – individ-, grupp-, organisations- och samhällsnivå
- Forskning och praktik i samverkan – hur kan forskning och praktik tillsammans bidra till en kunskapsbaserad socialtjänst?
- Vilka förutsättningar krävs för att utveckla ett socialt hållbart samhälle och vilken roll kan socialtjänsten ha i detta?
Malin Eriksson
Professor
Umeå universitet
Malin Eriksson är socionom, professor i socialt arbete och docent i folkhälsovetenskap. Hennes forskning centreras kring frågor om samhällsarbete, social hållbarhet och förebyggande arbete. Hon forskar bland annat om betydelsen av sociala nätverk, socialt kapital och socialt hållbara boendemiljöer för människors hälsa, välbefinnande och tillgång till möjligheter och resurser. 2023 var hon medredaktör för en bok om Socialtjänstens arbete med social hållbarhet, utgiven av Studentlitteratur.
- Så har vi tolkat in kraven kring nya socialtjänstlagen i vår ordinarie process
- Hur möjliggör vi resurser genom nya arbetssätt?
- Samverkan och involvering för framgångsrik förflyttning
Mitra Ghannad
Socialchef
Upplands-Bro kommun
Mitra har arbetat som socialchef sedan våren 2023 och var avdelningschef inom äldre- och omsorgen dessförinnan. Hon har lång erfarenhet inom folkhälsofrågor samt ledning och styrning inom olika organisationer. Mitra har även många år inom statlig tillsynsmyndighet och flera år inom primärvården.
- Vad behövs för organisationsstruktur och -kultur för att kunna arbeta kunskapsbaserat?
- Handfasta strategier och arbetssätt som skapar rätta förutsättningar för kunskapsbaserade insatser för brukaren
- Ta del av Kunskapsresan, en konkret modell i arbetet mot en mer kunskapsbaserad verksamhet
- Hur kan du uppmuntra medarbetarna till kompetensutbildning och samtidigt skapa en kunSKAPANDE arbetsplats?
Harald Liebenstein Gegner
Utvecklingsledare
Lunds kommun
Harald Gegner är fil dr i socialt arbete och forskare och utvecklingsledare inom socialtjänsten i Lunds kommun. Under sitt anförande presenterar Harald hur Lund arbetar för att skapa en kunskapsbaserad socialtjänst som är till nytta för både brukare och professionen.
- Aktuellt kring nya socialtjänstlagen
- Förebyggande och kunskapsbaserat arbete – hur når vi dit?
- Övriga fokusområden
Camilla Waltersson Grönvall
Socialtjänstminister
Regeringskansliet
Sedan oktober 2022 är Camilla Waltersson Grönvall socialtjänstminister. Att det är första gången Sverige har en renodlad socialtjänstminister vittnar om hur tungt området väger i regeringsarbetet. Camillas politiska hjärtfråga är framför allt barnrättsfrågor och under sin tid i riksdagen drev hon bland annat arbetet med Lex Lilla Hjärtat. Camilla har även lång erfarenhet av kommunalpolitiskt arbete i såväl utbildningsnämnd som socialnämnd. Innan hon blev riksdagsledamot var Camilla högstadielärare hemma i Lilla Edet.
- Hur kommer den nya lagen att påverka rollen och yrket framöver och i framtiden och på vilket sätt?
- Hur ställer kommunerna om på bästa sätt och gör den förflyttning som krävs till en mer förebyggande och kunskapsbaserad socialtjänst
Harald Liebenstein Gegner
Utvecklingsledare
Lunds kommun
Harald Gegner är fil dr i socialt arbete och forskare och utvecklingsledare inom socialtjänsten i Lunds kommun. Under sitt anförande presenterar Harald hur Lund arbetar för att skapa en kunskapsbaserad socialtjänst som är till nytta för både brukare och professionen.
Kim Jutterström
Enhetschef
Vision
Kim är enhetschef inom personlig assistans och förbundsstyrelseledamot i Vision.
Elisabeth Bengtsson
Socialchef
Sollentuna Kommun
Elisabeth Bengtsson arbetar som socialchef i Sollentuna kommun och är också ordförande för kommunens styrgrupp för Inga utsatta områden 2030.
- Varför är det viktigt att kunna förklara satsningen på digitalisering som meningsfull inom och utanför den egna organisationen?
- Ledning och styrning – hur förbereda medarbetarna samt skapa motivation och delaktighet för de förändrade arbetssätten och den digitala strategin?
- Vad är särskilt viktigt i ledarskapet vid förändringsarbete?
- Behöver vi tänka om kring kompetens när vi digitaliserar?
Ann-Sofie Mårtensson
Expert digital hälsa och chef för Uppkopplat samhälle
RISE Research Institutes of Sweden
Ann-Sofie Mårtensson är expert på digital hälsa och chef för Uppkopplat samhälle på RISE, Sveriges forskningsinstitut. Ann- Sofie har under många år arbetat med verksamhetsutveckling och förändringsledning inom vård och omsorg. Särskilt med inriktning på att använda digitala möjligheter för att öka medbestämmande, inkludering och trygghet. Som chef för Uppkopplat samhälle arbetar Ann-Sofie med att utforska och prototypa hur vi bäst kan använda de möjligheter som data ger oss för att få till ett samhälle som är hållbart, säkert och roligt att leva i – för alla.
- Så tog vi ett helhetsgrepp kring digitalisering inom socialtjänsten och skapande en sektorövergripande digitaliseringsplan
- Digital strategi för vård och omsorg – så hålls riktningen vad gäller satsningar och prioriteringar inom digitalisering och välfärdsteknik
Patrik Nilsson
Utvecklingschef
Eskilstuna Kommun
Patrik har lång erfarenhet av styrning, ledning och praktiskt utförande av utveckling i kommunal verksamhet.
Shadan Ghafouri
Digitaliseringsstrateg
Eskilstuna Kommun
Shadan arbetar med strategisk samordning av förvaltningens verksamhetsutveckling och är särskilt insatt i arbetet med informationssäkerhet i kommunen.
Cecilia Stjernberg
Samordnare Socialförvaltningen
Huddinge kommun
Cecilia Stjernberg är samordnare för föräldraskapsstöd och samordnare för familjecentralen i Flemingsberg på Förebyggande enheten 0-20 år i Huddinge kommun. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med förebyggande och trygghetsskapande arbete.
- Ta del av hur du förbereder din organisation för framtidens socialtjänst och den nya socialtjänstlagen
- Få kunskap om strategier och organisationsstruktur som skapar rätta förutsättningar för förebyggande och kunskapsbaserat socialtjänstarbete
- Öka dina kunskaper om arbetsprocesser och metoder för en mer hållbar, resurseffektiv och brukardriven socialtjänst
- Lyssna till hur du bygger upp en första och andra linjens socialtjänst för en lättillgänglig socialtjänst
- Möjlighet att lära dig mer om hur man utvecklar ett samarbete mellan flera aktörer i syfte att fler brukare ska fångas upp och att rätt åtgärd ska sättas in så tidigt som möjligt
- Ta del av hur du strukturerar och samordnar kompetensutveckling inom socialförvaltningen
- Lär dig mer om digital verksamhetsutveckling och hur du leder och driver förändringen mot en socialtjänst i framkant
- Nätverka och utbyt erfarenheter med kommuner från hela landet!
Dela evenemanget i social medier