2024-11-26

Ny handbok om vattenrening i badhus – så uppfyller du aktuella myndighetskrav

Vi ställde några frågor till Michael Ohlsson, Rejlers AB om det senaste inom modern badvattenrening inför konferensen Framtidens badanläggningar den 22-23 januari.

Hem / Ny handbok om vattenrening i badhus – så uppfyller du aktuella myndighetskrav

Michael Ohlsson, Expert vatten, Rejlers AB är föreläsare på konferensen Framtidens badanläggningar den 22-23 januari där han föreläser på temat Det senaste inom modern badvattenrening och nya krav på vatten och luft

Vi ställde några frågor till Michael inför hans föreläsning: 

Du är expert inom vattenområdet och har bland annat skrivit böcker om vattenrening och badhus. På konferensen kommer du bland annat att föreläsa utifrån en ny handbok om vattenrening i badhus? Kan du berätta något om vad föreläsningen kommer att ta upp? 
Föreläsningen kommer att ta upp moderna metoder för badvattenrening, skillnader mellan dem och något om för och nackdelar med dessa. Därtill något om strategier för att minimera trikloraminer med hintar om vilka metoder som kan fungera och inte. 

Vilka är dina bästa råd till ansvariga för utveckling av badhus för att nå målet om robusta och långsiktigt hållbara badhus? 
För att nå målet om hållbara badhus är det viktigt att via förstudier lära av både misstag och framgångar från olika kommuner, konsulter och entreprenörer.  Korrosion, fuktskador och onödigt höga energikostnader är vanliga och förödande. 

När framgångsexempel och misstag studerats är projekteringen viktig samt att projekteringen granskas. Efter slutbesiktningen tas underhållsplaner fram. För att få lång livslängd så måste badet statusbesiktigas av oberoende part vart tredje år varpå underhållsplanerna revideras. Det är möjligt att bygga ett nytt badhus som inte kostar så mycket och som håller i mer än 50-60 år anser vi på Rejlers som har arbetat med cirka 150 badhusprojekt genom åren. 

Hur bör man förhålla oss till energi och energieffektivisering i moderna badhus och vilka blir strategierna för vatten? 
Badhus tillhör de stora energiförbrukningarna i samhället men moderna energibesparande åtgärder finns. Ett enkelt första steg är en oberoende analys och kartläggning av hela badhusets energi- och vattenanvändning. Besparingspotentialen realiseras då och en handlingsplan kan upprättas. 

Intervjun är gjord av Nina Eriksson, Ability Partner

Konferens

Framtidens badanläggningar

Den självklara mötesplatsen för dig som utvecklar sim- och badanläggningar! Var med när branschen träffas och nätverka m...