2025-03-10

Att förstå inomhusmiljöproblem kräver mer än mätvärden

Läs vår intervju med Peter Brander, Boverket. Peter är med och talar på konferensen Inomhusmiljö 2025 den 22 maj.

Hem / Att förstå inomhusmiljöproblem kräver mer än mätvärden

“Att förstå inomhusmiljöproblem kräver mer än mätvärden”

När människor upplever hälsoproblem i en byggnad är orsaken sällan självklar. Bristande ventilation, fukt, materialval eller något annat? Peter Brander, expert vid Boverket, har lång erfarenhet av skadeutredningar och byggnadsfysik. På konferensen kommer han att guida oss genom effektiva metoder för att identifiera, utreda och åtgärda problem med inomhusmiljön. Vi fick en försmak av hans föreläsning.

Peter, vad är det vanligaste misstaget när man försöker lösa problem med inomhusmiljön?
Att man låter problemet pågå och utvecklas under lång tid innan man börjar ta tag i det och att man låter personer som inte kan frågeställningen försöka lösa problemen själva först. Ofta med dåligt resultat som gör att det tar längre tid innan problemet blir löst. I värsta fall har man då lyckats skapa fler problem genom dåliga lösningar.      

Vilka signaler bör man vara extra uppmärksam på när det gäller inomhusmiljöproblem?
– Personer som rapporterar hälsoproblem som de bara upplever när de är i byggnaden eller som förvärras när de är i byggnaden.
– Tecken på brister i drift och underhåll som dåligt städad ventilation
– Avvikande dofter som inte har en enkel förklarning

Finns det något i dagens byggnadsbestånd som gör att vi ser fler problem än tidigare?
Inte generellt. Det finns inte heller någon tydlig trend som vi sett på att problemen skulle ha minskat. De aktörer som arbetar aktivt med att undvika fel, briser och skador i branschen påtalar ofta att deras egna felmängder och felkostnader har minskat över tid. Vi har idag fler byggnader och fler invånare än tidigare så även med samma felfrekvenser så blir det fler byggnader med problem. Samtidigt finns den del utmaningar med klimatförändringar som gör att risken för problem ökar på vissa områden som risker för vattenskador via översvämningar.   

Boverket har uppdaterat byggreglerna. Vilka förändringar är särskilt viktiga att ha koll på?
I drift påverkar inte Boverkets nya byggregler befintliga byggnader om det inte utförs ändringar på byggnaden. Så man behöver även ha koll på andra lagar och regler. Miljöbalken Arbetsmiljölagen är två lagar som ofta är viktigare i drift. Om du bygger nytt, bygger till eller ändrar på en byggnad är en viktig förändring vissa krav på dokumentation som lyft från råd till föreskrift. Exakt vad de här förändringarna innebär i praktiken kommer jag att gå igenom på konferensen. Det är en viktig uppdatering som påverkar allt från fastighetsägare till inspektörer och byggkonsulter, och vi behöver se till att alla är redo att anpassa sig till de nya kraven.

Vad kan deltagarna förvänta sig av din föreläsning?
Jag kommer övergripande att gå igenom praktiska metoder och arbetssätt för att identifiera och utreda inomhusmiljöproblem, men också en del tips var man kan hitta mer information om risker med olika tekniska lösningar och hur man kan tänka kring val av åtgärder. Vi kommer också att titta på aktuella förändringar i byggreglerna och vad de innebär i praktiken. Jag hoppas att deltagarna går därifrån med både nya insikter och konkreta verktyg som de kan använda direkt i sitt arbete.

Intervju är gjord av Stina Åkerstedt Ability Partner

Konferens

Inomhusmiljö 2025

Effektiva strategier för att förebygga, utreda och åtgärda brister för en god inomhusmiljö...