2025-03-05

Framtidens arbetsliv 2025 – ta del av de senaste insikterna från Castellums nya rapport!

För sjätte året i rad har Castellum undersökt de förändrade förväntningarna på arbetslivet och kontoret som arbetsplats och idag har den senaste rapporten Framtidens arbetsliv 2025 precis släppts! Vi har precis pratat med Heléne Lidström, arbetsplatsstrateg på Castellum och moderator för konferensen Framtidens kontor och arbetssätt 2025, för att få en djupare förståelse av rapportens viktigaste insikter.

Hem / Framtidens arbetsliv 2025 – ta del av de senaste insikterna från Castellums nya rapport!

Framtidens arbetsliv 2025 – ta del av de hetaste insikterna från Castellums nya rapport!

Hur påverkar de senaste arbetslivstrenderna kontorets roll, medarbetarnas förväntningar och organisationers sätt att arbeta?

För sjätte året i rad har Castellum undersökt de förändrade förväntningarna på arbetslivet och kontoret som arbetsplats och idag har den senaste rapporten Framtidens arbetsliv 2025 precis släppts!

Rapporten bygger på en omfattande undersökning med 4 000 kontorsarbetare och ger svar på de viktigaste frågorna om hybridarbete, ledarskap, arbetsmiljö och teknikutveckling.

Vi har precis pratat med Heléne Lidström, arbetsplatsstrateg på Castellum och moderator för konferensen Framtidens kontor och arbetssätt 2025, för att få en djupare förståelse av rapportens viktigaste insikter.

Hur ser arbetslivet ut 2025, och vilka förändringar står vi inför? Ta del av intervjun här!


Heléne, årets rapport är nu släppt – vad ser du som den mest betydelsefulla insikten?
Jag tycker att det är intressant att konstatera att det är nästan 6 av 10 som, om de fick önska, vill ha ett eget kontor på sin arbetsplats. Jag tror att det är en viktig signal att vi behöver bli bättre på att möta medarbetarnas behov på kontoret. Det är för de allra flesta organisationer inte ekonomiskt- eller miljömässigt försvarbart att ge varje medarbetare ett eget kontor när vi har relativt låg beläggning som många organisationer har idag, men att vi erbjuder möjligheten till ett ”eget” rum när vi behöver ta ett Teamsmöte eller när vi behöver jobba utan distraktioner borde vara en självklarhet.

En lite rolig insikt är att vi i år undersökte intresset för att utnyttja kontorslokalerna som mötesplats även efter arbetstid. Och det visar sig att 7 av 10 är positivt inställda till det. De flesta kontor står ju tomma under kvällar och helger, så det borde vi kanske ta oss en liten fundering kring hur vi bättre kan nyttja våra fastigheter samtidigt som vi skapar ännu mer nöjda medarbetare. 

Vad visar rapporten om hur kontorets roll förändras i arbetslivet 2025?
Kortfattat kan man säga att kontorets roll blir allt viktigare. 9 av 10 anser att kontoret är viktigt för det sociala livet (jämfört med 8 av 10 förra året). Och vi vet att kollegorna är det främsta skälet till att vi tar oss till kontoret.

En annan tydlig trend är att kontoret blir allt viktigare för välmående, 83% tycker att kontoret är viktigt eller ganska viktigt för den psykiska hälsan, jämfört med 75% förra året. Den procentuella ökningen för den fysiska hälsan är ännu större hela 26% ökning. 77% anser att kontoret är mycket eller ganska viktigt för den fysiska hälsan jämfört med 61% förra året.

Vilka utmaningar ser du i rapporten som arbetsgivare behöver vara särskilt uppmärksamma på?
Att skapa bra förutsättningar för arbetsro på kontoret, även om det blivit något bättre än förra året så är det fortfarande den största bristen på våra kontor idag, och det är ju faktiskt en hygienfaktor att man ska kunna ha bra förutsättningar för fokuserat arbete på kontoret. Bristen på arbetsro tror jag är skälet till att så många skulle vilja ha ett eget kontor.

Fanns det något i rapporten som förvånade dig eller gick emot tidigare trender?
Under de senaste åren har vi sett att de aktivitetsbaserade kontoren ökat markant, 2022 var det 7% som angav att de arbetade i en aktivitetsbaserad miljö, 2023 var det 14% och förra året 25%. I år har det backat något, 23%.

Så de aktivitetsbaserade kontoren kanske har nått sin peak?

Slutligen – för den som vill omsätta rapportens insikter i praktiken, vad är det första steget?
87% anser att kontorsmiljön är viktig för val av arbetsgivare, så det är ju viktigt att förstå hur vi kan utforma kontor som man faktiskt vill vara på, i rapporten hittar man massor av spännande insikter som hjälper oss att skapa framtidens hållbara kontor att längta till.

Intervju är gjord av Stina Åkerstedt Ability Partner


Och vill man ha ännu mer insikter och fördjupa sig i ämnet kommer man så klart på konferensen Framtidens kontor och arbetssätt 2025 den 27 mars.

Hoppas att vi ses där!

Konferens

Framtidens kontor och arbetssätt 2025

Så ökar vi kontorets attraktivitet som en värdeskapande mötesplats som stöttar hållbara och flexibla arbetssätt...