Fukt och mögel – insikter från aktuell forskning
Fukt och mögel i byggnader är ständigt aktuella frågor som påverkar både hälsa och byggnadens hållbarhet. Erica Bloom, RISE, ger oss en inblick i detta spännande ämne och dess praktiska tillämpningar.
Fukt och mögel i byggnader är ständigt aktuella frågor som påverkar både hälsa och byggnadens hållbarhet.
Vi samtalar med Erica Bloom, senior forskare vid RISE, för att få en inblick i detta spännande ämne och dess praktiska tillämpningar.
Vad är på gång inom forskning om fukt och mögel i byggnader?
En viktig aspekt är hur klimatförändringar påverkar inomhusmiljöer. Vi ser att högre temperaturer och förändrade fuktförhållanden kan öka risken för att byggnader ska drabbas av fuktskador och mögeltillväxt. Detta kan potentiellt ställa nya krav på byggnadsprocesser, byggnadskonstruktioner och materialval. Vi måste fortfarande arbeta fuktsäkert – som alltid– men det kan innebära att vi i vissa fall behöver arbeta förebyggande på ett lite annorlunda sätt än vi gjort tidigare, exempelvis med att ta höjd för extremväder och höjda vattenflöden.
Återbruk av byggnadsmaterial är också ett hett ämne. Vi behöver verkligen göra vad vi kan för att arbeta resurseffektivt och minska byggnaders klimatavtryck. Samtidigt gäller det att bibehålla ett helhetsperspektiv och säkerställa att vi arbetar med torra och rena material. Vi vill inte att de cirkulära materialflödena blir biologiskt eller kemiskt förorenade – och att det i värsta fall ackumuleras sådana föroreningar i återbrukade material. Kvalitetssäkringen här är ett viktigt tvärvetenskapligt ämne och en inspirerande utmaning.
Hur påverkar detta i praktiken inspektörer, konsulter och fastighetsägare?
Det innebär att de behöver implementera tänket kring klimatanpassning i bedömning av risker i olika processer, byggnader och material. Man kommer sannolikt i högre utsträckning att behöva hantera klimatrelaterade fukt- och vattenskador och sannolikt också mer biologiska föroreningar, i både form av mikroorganismer och skadedjur.
Fastighetsägare och verksamhetsutövare kan dra nytta av den forskning och kunskap som nu tas fram kring dessa frågor genom att implementera förebyggande åtgärder och underhållsstrategier som minskar risken för fuktrelaterade skador, vilket i sin tur kan leda till minskade kostnader och förbättrad inomhusmiljö.
Vilka praktiska åtgärder rekommenderar du för att förebygga fukt- och mögelproblem?
Det viktigaste är att säkerställa goda rutiner för att se till att ha god ventilation, att snabbt åtgärda eventuella fuktskador och att ha regelbundet underhåll av byggnadens klimatskal och VVS-system. Det hjälper också att skapa ett organisatoriskt minne för att hela tiden dra lärdomar av erfarenheter och löpande uppdatera dessa rutiner.
Vid nybyggnation eller renovering bör man se till att konstruktionen är utformad för att minimera fuktrisker och att noggrant använda rätt material på rätt plats.
Utbildning och medvetenhet hos alla inblandade parter – från fastighetsägare till byggnadsarbetare – är också en nyckelfaktor för att förebygga problem.
Hur ser framtiden ut inom forskning och hantering av fukt och mögel?
Forskningen går framåt på många fronter. Nya rön som belyser kopplingen mellan fukt- och mögelskador till hälsa tas fram löpande i olika projekt i olika delar av världen. Vi lär oss också fler och fler detaljer i hur människans immunförsvar fungerar och svarar på miljöexponering. Vi ser också utveckling av mer avancerade metoder för att tidigt upptäcka och kvantifiera mikrobiell påväxt. På RISE arbetar vi med att förstå hur fuktdynamiken i och utanför byggnader påverkar byggmaterial och konstruktionsmetoder, hur vi kan kvalitetssäkra byggprocesser och material, och hur vi behöver förbereda oss för att parera klimatförändringar.
Samarbete mellan forskare, inspektörer, konsulter och fastighetsägare blir allt viktigare för att implementera forskningsresultat i praktiken och skapa hälsosamma, hållbara inomhusmiljöer.
På konferensen samlas experter från olika områden – från forskning och juridik till tillsyn och byggteknik. Vilken roll ser du att tvärvetenskapligt samarbete spelar i arbetet med att förbättra inomhusmiljöer, och vad hoppas du att deltagarna tar med sig från din föreläsning?
Jag skulle säga att tvärvetenskapligt samarbete är helt avgörande. Fukt och mögel är komplexa problem som påverkas av allt från byggnadsteknik och materialval till ventilation och juridiska krav. Om vi bara ser på frågan ur ett enskilt perspektiv, riskerar vi att missa hur olika faktorer samverkar och påverkar varandra.
På RISE arbetar vi mycket med att koppla ihop forskning och praktisk tillämpning, och jag hoppas att deltagarna får med sig en djupare förståelse för hur vi kan använda den kunskap som finns för att både förebygga och åtgärda fuktproblem. Jag ser också konferensen som en viktig mötesplats där vi kan dela erfarenheter och diskutera lösningar – för att verkligen lyckas behöver vi samverka över yrkesgränserna och tänka långsiktigt.
Intervju är gjord av Stina Åkerstedt Ability Partner
Dela: