eID och e-underskrifter i framtidens digitala förvaltning
Välkommen till en konferens med ledande experter och praktikfall i framkant inom området elektronisk identifiering och underskrift i offentlig sektor!
Följ kursen via vår digitala plattform den 16 november
16 november
Välkommen till en högaktuell konferens med viktiga uppdateringar, ny kunskap och praktiska erfarenheter kring offentlig sektors specifika utmaningar och möjligheter kring eID och elektroniska underskrifter!
Konferensen ger ett verksamhetsnära erfarenhetsutbyte som hjälper er att bryta ner komplexa frågor till hanterbara delar för att skapa tydlighet och riktning framåt. Noggrant och objektivt reds viktiga frågeställningar ut kring när vilka underskrifter behövs och vad som krävs för att skapa en rättssäker hantering som säkerställer arkivbeständigheten både idag och imorgon. Passa på att samla teamen kring informationshantering, juridik och IT för att tillsammans skapa smarta vägar framåt mot framtidens digitala förvaltning.
Ta chansen att lyssna till ledande experter och intressanta praktikfall i framkant!
Ur innehållet
- eIDAS 2.0 – viktiga förändringar och dess påverkan på offentlig sektor
- Så säkerställs arkivbeständigheten och en hållbar informationshantering
- Digitaliseringsjuridik i offentlig sektor med inriktning på e-underskrifter och eID
- Upphandling, inköp och kravställning av tjänster för e-underskrifter och eID
- Säkerhet och tillit vid elektronisk identifiering och underskrift
- Så leder du den digitala transformationen – om digital förändringsledning i praktiken
Program
Vi samarbetar med nedanstående hotell där du får rabatt på boendet om du anger våra koder vid bokning.
Bryggargatan 12
Tfn +46850621400
Hazeliusbacken 20
Tfn +46850254140
Nybrogatan 53
Tfn +46850733000
Tfn +46851751700
Detta är priset innan eventuella rabatter.
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 5990 kr per person.
I det digitala konferenspriset ingår dokumentation och att du kan se konferensen igen under 30 dagar.
För dig som deltar på plats tillkommer ett dagspaket om 500 kr där frukost, fika och lunch ingår.
Caspar Almalander
Informationshanteringsstrateg
SKR
Caspar Almalander arbetar som informationshanteringsstrateg på SKR:s avdelning för digitalisering. Innan dess var han enhetschef för kommunarkiv och registratur i Botkyrka kommun. Dessförinnan arbetade han som IT arkivarie och stadsarkivarie i Eskilstuna kommun och deltog i ett antal stora nationella projekt och uppdrag. Caspar är en kunnig och välkänd person inom branschen och en mycket uppskattad föreläsare.
- Framtidens digitala förvaltning – vilka förändringar står vi inför och vilka krav ställs på ledarskapet för att hantera nya förutsättningar?
- Hur skapas ett helhetsperspektiv kring den digitala omställningen och vad är viktigt för att skapa handlingskraft, måluppfyllnad och effektivitet i praktiken?
- eID och e-underskrifter i framtidens digitala förvaltning – vad är viktigt för att driva utvecklingen i rätt riktning
Markus Bylund
IT-direktör
Region Gävleborg
Markus Bylund är IT-direktör på Region Gävleborg och arbetade dessförinnan som strategichef för IT och digitalisering på Uppsala kommun. Han är även aktiv kring digitaliseringsfrågor i statliga myndigheter som ledamot i styrelserna för Post- och telestyrelsen och Lantmäteriet. Markus kompetens grundar sig i en lång bakgrund inom data- och systemvetenskaplig forskning där han i två decennier verkat som forskare och chef vid det som idag är RISE. Han har en lång erfarenhet av att utbilda och stötta ledningsgrupper inom såväl privat näringsliv som offentlig sektor och är en uppskattad talare inom ämnen som digital omställning, IT och personlig integritet, digitalt ledarskap samt AI. Under denna föreläsning kommer du att få nya perspektiv kring hur du kan utveckla det ledarskap som krävs för att lyckas med det digitala omställningsarbetet i offentlig sektor och hur eID och e-underskrifter kommer att bli den avgörande pusselbiten för att nå ända fram.
- Vad innebär digitaliseringen av offentlig sektor? – Vilka risker och möjligheter uppkommer i ett juridiskt perspektiv, och hur kan man använda sig av dessa för att utveckla verksamheten på bästa sätt? Behovsanalys – när krävs underskrifter vid ärendehandläggning och beslutsfattande i kommuner och regioner?
- Vilka är de juridiska skillnaderna mellan analoga underskrifter på papper och digitala underskrifter i en e-handling?
- Är det viktigt att underskriften uppfyller straffrättsligt skydd mot urkundsförfalskning och vad kan hända vid missbruk eller förfalskning av urkund?
- GDPR/dataskyddsförordningen och e-legitimering – vad gäller?
- Dataskydd och regelverk kopplat säkerhet i den digitala informationshanteringen – det här behöver du ha koll på avseende exempelvis e-underskrifter, digitala identiteter och olika typer av digitala verktyg
- Några do’s and dont’s avseende digitaliseringsjuridik i offentlig sektor
Charlotte Arnell
Juridisk rådgivare, digitaliseringsjuridik offentlig sektor
PwC
De IT-rättsliga frågorna och juridiken kring den digitala informationshanteringen har blivit allt viktigare i och med digitaliseringen av offentlig förvaltning. Området styrs av omfattande och växande regleringar och det krävs mycket kunskap för att nå en rättssäker hantering som garanterar både integritetsskydd, informationssäkerhet och samtidigt värnar offentlighetsprincipen. Under denna föreläsning kommer du få en guidning genom digitaliseringsjuridiken utifrån utmaningar som är kopplade till e-underskrifter och e-legitimering. Området tangerar många olika juridiska områden och under detta anförande kommer du att få ta del av en genomgång av det viktigaste för att skapa en rättssäker hantering av elektroniska underskrifter och digitala identiteter i offentlig förvaltning. Du får höra vad som gäller och hur man ur ett praktiskt perspektiv anpassar digitaliseringen efter de juridiska krav som ställs. Charlotte Arnell arbetar som juridisk rådgivare på PwC och är specialiserad inom dataskydd och rådgivare inom offentlig rätt och digitalisering, med särskild erfarenhet av att kombinera juridisk rådgivning med ett utvecklings-, och ledningsperspektiv.
- Utredningen om säker och tillgänglig digital identitet – kort om syfte och bakgrund till utredningen
- Utredningens förslag om en statlig e-legitimation på högsta tillitsnivå
- Den digitala identitetsplånboken och utredningens arbete med den reviderade eIDAS-förordningen
Henrik Ardhede
Särskild utredare
Statens offentliga utredningar
Regeringen tillsatte i december 2022 Henrik Ardhede som särskild utredare för Utredningen om säker och tillgänglig digital identitet. Utredningen ska se över och lämna förslag på hur e-legitimationer kan utfärdas på högsta tillitsnivå. Syftet är att stärka samhällets säkerhet och robusthet, motverka bedrägerier och underlätta för att fler ska kunna få tillgång till en e-legitimation. Utredaren ska också föreslå hur en digital identitetsplånbok ska kunna utfärdas. Henrik Ardhede är rådman och har tidigare även varit särskild utredare i Utredningen om betrodda tjänster som utredde sakfrågor som hänger tätt samman med e-legitimationer och eIDAS.
- e-underskrifter och e-stämplar inför och efter införandet av eIDAS 2.0 och digitala plånboken
- e-stämplar – när vi inte behöver underteckna – som komponent i e-arkiveringsprocessen – för att påvisa medarbetarens organisationstillhörighet vid e-underskrift
- Validerbarhet för e-underskrifter – när undertecknarna befinner sig i olika delar av Norden, Europa och världen
- Vad är viktigt för validerbarheten när det undertecknande dokumentet ska bevaras över tid?
- Ta del av konkreta exempel på attesterade attribut som en försmak till hur de kan ta sig uttryck när digitala plånboken kommer
Johan Nyman
Konsult, e-underskrifter
Certezza
I samband med uppdateringen av eIDAS lanseras EU:s digitala plånbok som är tänkt att bära e-legitimationer, attributintyg som exempelvis körkort eller utbildningsmeriter och utgöra en grund för elektroniska underskrifter. Vad innebär detta i praktiken? Hur förändras befintliga strukturer för e-legitimering och e-underskrifter och är vi på väg mot kvalificerade elektroniska underskrifter och e-legitimering på tillitsnivå 4 nu? Johan Nyman har länge följt utvecklingen kring eID och elektroniska underskrifter ur ett europeiskt perspektiv och har ett stort intresse för användarperspektivet, Public Key Infrastructure och eIDASkompatibla kvalificerade elektroniska signaturer (QES). Johan brinner för plattformsoberoende e-signeringslösningar och är specialiserad på digitala autentiserings- och signaturmetoder. Han har även en koppling till den finska universitetssektorn där han arbetat med IT-utveckling och implementerat elektroniska underskrifter. Under denna föreläsning kommer han att på ett pedagogiskt sätt ge en inblick i vad eIDAS 2.0 kan komma att innebära i praktiken och vad som är viktigt just nu för att ligga i fas med utvecklingen.
- Proof of Business – kort om regeringsuppdraget som ligger till grund för vårt arbete
- EU Digital Wallet Consortium – status i den storskaliga pilot som testar tekniken för digitala plånböcker och bevis
- Varför behövs digitala plånböcker hur kan de användas i praktiken?
- Hur fungerar en organisationsidentitet i plånboken och hur säkerställer vi ett tillitsfullt ekosystem kring organisationer?
Michelle Ludovici
Verksamhetsutvecklare
Bolagsverket
Bolagsverket är koordinator för en storskaliga piloten EU Digital Identity Wallet Consortium (EWC) med över 28 deltagande länder och över 80 deltagande parter. Piloten, delvis EU-finansierad, har till uppgift att utveckla och prova lösningar för resor, betalningar och informationsutbyten för företag/juridiska personer. Stefan och Michelle berättar om hur digitala plånböcker kan användas i olika sammanhang för att underlätta vardagen och utbyte av information, men också en del om de möjligheter och utmaningar som finns med digitala plånböcker. Speciellt fokus kommer att finnas kring digitala identiteter och användningsområdet för företag/juridiska personer. Michelle Ludovici är verksamhetsutvecklare på Bolagsverket och bidrar operativt inom EWC för att analysera en företagslösning för digitala identitetsplånböcker.
Stefan Ellström
Digital strateg
Bolagsverket
Bolagsverket är koordinator för en storskaliga piloten EU Digital Identity Wallet Consortium (EWC) med över 28 deltagande länder och över 80 deltagande parter. Piloten, delvis EU-finansierad, har till uppgift att utveckla och prova lösningar för resor, betalningar och informationsutbyten för företag/juridiska personer. Stefan och Michelle berättar om hur digitala plånböcker kan användas i olika sammanhang för att underlätta vardagen och utbyte av information, men också en del om de möjligheter och utmaningar som finns med digitala plånböcker. Speciellt fokus kommer att finnas kring digitala identiteter och användningsområdet för företag/juridiska personer. Stefan Ellström är strateg på Bolagsverket och har lång erfarenhet av it, digitalisering och it-styrning och är en av koordinatorerna inom EWC-konsortiet.
- Digitalt först för en effektiv administration – så har vi tagit ett helhetsgrepp över digitaliseringen genom implementering av e-underskrifter
- Att kartlägga behov och rannsaka dem – så lägger du grunden till en framgångsrik upphandling
- Vilka legala krav ligger till grund för krav på underskrift och när kan det lösas på annat sätt än med underskrift? Vad säger verksamheten?
- Hur hantera underskrifter av sekretesshandlingar? – Infoklassning, risk & sårbarhetsanalys och konsekvensbedömning
- Det ekonomiska perspektivet – vad är viktigt att tänka på för att pressa kostnaderna både på kort och lång sikt?
- Tips och råd på vägen om att anskaffa och implementera e-underskrifter – möjligheter och fallgropar
Göran Westerlund
Digitaliseringsansvarig/CDO
Alingsås kommun
När en organisation ska anskaffa och implementera e-underskrifter är det många frågor som behöver besvaras. Hur kan man hitta de reella behoven och vad är viktigt att tänka på för att inte riskera att stå utan svar i upphandlingen? Alingsås kommun har tagit ett helhetsgrepp kring digitaliseringen genom att implementera e-underskrifter inom en mängd områden i den kommunala administrationen vilket bidragit till att de närmar sig sin digitala målbild för en öppen, smart kommun med en effektiv och hållbar administration. En stor framgångsfaktor har varit samverkan med andra kommuner i Sambruks nätverk för e-underskrifter. Under denna föreläsning kommer du att få ta del av Alingsås samlade erfarenheter av deras implementering av eID och elektroniska underskrifter och hur de genom samverkan hittat smarta genvägar i analys och implementation. Du får ta del av vad som är viktigt att tänka på för att lyckas med hela processen från upphandling till bevarande. Göran Westerlund är digitaliseringsansvarig på Alingsås kommun och har lång erfarenhet av att i flera olika roller driva förändringsledning och digitalisering. Han leder nätverk för föreningen Sambruk kring e-underskrifter och är även ledamot i Sambruks styrelse.
- Single Sign-On på Skatteverket – så har vi integrerat applikationer och tjänster till en central lösning som knyter samman organisationens olika identitetskällor
- Om att tillåta lägre tillitsnivåer för att kunna bredda mot nya målgrupper – hur ser vi på detta?
- Hur kan man anpassa på bästa sätt för att möta upp de krav som ställs på e-underskrifter såväl externt som internt?
- E-legitimation i tjänsten – hur når man upp till kraven på fungerande och säkra sätt att identifiera medarbetare i tjänsten?
- Vilka är de stora utmaningar på området just nu och hur ser utvecklingsplanerna ut framåt?
Jon Fleck
Systemarkitekt
Skatteverket
Skatteverket rankas ofta högt när de kommer till det allmänna anseendet för myndigheter. En viktig del av förklaringen är det stora digitaliseringsarbete som gjorts med införande av smarta och smidiga e-tjänster tillsammans med ett stort fokus på kundupplevelse och service. Transaktionsvolymerna för e-legitimation är väldigt stora och varje år tas nya rekord när fler och fler svenskar lämnar in sin deklaration digitalt. ITverksamheten är omfattande med en komplex och varierad IT-miljö och här finns mycket erfarenhet vad gäller elektronisk identifiering och underskrift. Jon Fleck arbetar som säkerhetsfokuserad lösningsarkitekt på Skatteverket, med ansvar för e-identifiering via e-legitimation samt e-underskrifter, för samtliga publika e-tjänster. Under denna föreläsning kommer han att berätta om hur Skatteverket jobbar för att skapa säkra e-tjänster med stöd av e-legitimationer och elektroniska underskrifter och hur de utvecklar dessa för att upprätthålla säkerhet och tillit.
- Vad innebär äkthet och oavvislighet för elektroniska handlingar?
- Hur kan kontrollfunktioner hjälpa oss?
- Hur förhåller sig autentisering, identifiering, och e-legitimation till kontrollfunktioner?
- Vad krävs för att påvisa äktheten hos elektroniska handlingar? – Anordningar och tillitsmodeller”
Benjamin Yousefi
Jurist & teknisk rådgivare och utredare
Riksarkivet
Benjamin Yousefi arbetar som jurist och teknisk utredare och rådgivare hos Riksarkivet på Avdelningen för informationshantering (AFI), och har under en lång tid gett råd och stöd kring vad som nu alltså kallas kontrollfunktioner. Han har bland annat varit expert i Utredningen om betrodda tjänster. Under denna föreläsning kommer Benjamin att gå igenom vad som är viktigt för att säkerställa äkthet och arkivbeständighet vid användande av elektroniska underskrifter. Han kommer att beröra bland annat typer av kontrollfunktioner, när de behövs, och vad som krävs för att bevara och gallra dem.
- När behövs en underskrift och i vilken form – om lagkrav och underskriftens många olika funktioner
- Elektroniska underskrifter – vilka finns och varför är det viktigt att den digitala signeringsfunktionen är lika tillgänglig som en penna i den analoga?
- Kontroll av elektroniska underskrifter över tid – behöver vi validera e-underskriftens giltighet över tid och behöver vi tillämpa rekursiv tidsstämpling?
- Bevarande av elektroniska underskrifter – hur kan vi säkra hela livscykeln för underskriven handling?
Caspar Almalander
Informationshanteringsstrateg
SKR
Caspar Almalander arbetar som informationshanteringsstrateg på SKR:s avdelning för digitalisering. Innan dess var han enhetschef för kommunarkiv och registratur i Botkyrka kommun. Dessförinnan arbetade han som IT arkivarie och stadsarkivarie i Eskilstuna kommun och deltog i ett antal stora nationella projekt och uppdrag. Caspar är en kunnig och välkänd person inom branschen och en mycket uppskattad föreläsare.
- Att hitta en framkomlig väg när marknaden ständig rör sig – viktiga erfarenheter från ett flertal organisationer
- Verksamhetens samt omvärldens krav och behov – hur passar de med befintliga standarder och ramverk?
- Hur vet man om en teknisk lösning uppfyller kraven från verksamheten, PTS och eIDAS?
- Olika typer, format och nivåer på underskrifter. Personliga certifikat eller stämplar? Enkel, avancerad eller kvalificerad?
- Hur kan vi göra det enkelt? – Vad är viktigt för att e-underskrifter ska förenkla, förbättra och skapa nytta för såväl medborgare som verksamheter?
- E-arkiv och långtidsbevarande – vad är viktigt för att säkra hela livscykeln för underskriven handling?
Lena Lindström
Verksamhetsnära produktspecialist
Nexer Group
Den snabba utvecklingen som sker nu vad gäller digitaliseringen och den ökande mängden elektroniska handlingar i kombination med nya processorienterade arbetssätt ställer stora krav en sammanhållen och robust informationshantering. Vilka ställningstaganden behövs kring införandet av elektroniska underskrifter för att bidra till både verksamhets- och medborgarnytta? Vilka strategiska val behöver göras och hur säkerställer man en säker hantering med hänsyn till lagkrav, rekommendationer och bevarande? Under denna förinspelade föreläsning får du ta del av Lena Lindström samlade erfarenheter av att ha arbetat med införande och verksamhetsutveckling kopplat till e-underskrifter och informationshantering i ett flertal kommuner och myndigheter.
- eIDAS förordningen, krav och reglerade betrodda tjänster
- Vad är skillnaden mellan betrodda tjänster och kvalificerade betrodda tjänster?
- Vilka krav ställs på tillhandahållare av betrodda tjänster?
- Validering av e-underskrifter – hur kan vi garantera äktheten i elektroniska dokument?
- Hur granskas tillhandahållare och tjänster enligt eIDAS-förordningen och nationella kompletterande regler?
Emma Wirf
Verksamhetsnära produktspecialist
Post- och telestyrelsen
Säkra och effektiva tjänster behövs för att öka tilliten till digitala transaktioner och betrodda tjänster enligt eIDASförordningen är centrala i digitaliseringsarbetet för att skapa en säker digital miljö. Post- och telestyrelsen är tillsynsmyndighet för betrodda tjänster vilket bland annat innebär att de tar emot incidentrapporter och granskar att reglerna i eIDASförordningen följs. Under denna föreläsning kommer du att få en guidning i vad som är viktigt att känna till kring eIDASförordningen för dig inom offentlig sektor och vart ni kan vända er för olika frågor. Emma Wirf och Anna Amundberg är jurister och arbetar på Post- och telestyrelsen (PTS) på avdelningen för säker kommunikation. De arbetar med PTS ansvar över eIDASförordningen, det vill säga frågor som är kopplade till betrodda tjänster. Emma arbetar även med det regeringsuppdrag som PTS har att främja användningen av betrodda tjänster i kommuner och regioner och Anna har under Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd hjälpt Regeringskansliet i förhandlingarna om en ny version av eIDAS.
Anna Amundberg
Jurist
Post- och telestyrelsen
Säkra och effektiva tjänster behövs för att öka tilliten till digitala transaktioner och betrodda tjänster enligt eIDASförordningen är centrala i digitaliseringsarbetet för att skapa en säker digital miljö. Post- och telestyrelsen är tillsynsmyndighet för betrodda tjänster vilket bland annat innebär att de tar emot incidentrapporter och granskar att reglerna i eIDASförordningen följs. Under denna föreläsning kommer du att få en guidning i vad som är viktigt att känna till kring eIDASförordningen för dig inom offentlig sektor och vart ni kan vända er för olika frågor. Emma Wirf och Anna Amundberg är jurister och arbetar på Post- och telestyrelsen (PTS) på avdelningen för säker kommunikation. De arbetar med PTS ansvar över eIDASförordningen, det vill säga frågor som är kopplade till betrodda tjänster. Emma arbetar även med det regeringsuppdrag som PTS har att främja användningen av betrodda tjänster i kommuner och regioner och Anna har under Sveriges ordförandeskap i EU:s ministerråd hjälpt Regeringskansliet i förhandlingarna om en ny version av eIDAS.
- Ta del av expertanförande med senaste nytt inom digitala identiteter och elektroniska underskrifter
- Statlig e-legitimation på högsta säkerhetsnivå – ta del av status just nu i utredningen
- Lär dig mer om juridiken kopplat till eID och e-underskrifter – så garanteras både integritetsskydd, informationssäkerhet och offentlighetsprincipen
- Uppdatera dig kring validering av e-underskrifter och hur man kan garantera äktheten av underskrifter i elektroniska dokument
- Öka din förståelse för digitala plånböcker och hur de kommer att kunna användas i praktiken
- Ta del av kunskap kring bevarandefrågor – vad behöver vi bevara och hur bevarar vi den underskrivna handlingen över tid?
- Ta del av viktiga erfarenheter vad gäller kravställning vid upphandling och hur man vet om en teknisk lösning uppfyller kraven från både verksamhet, DIGG, PTS och eIDAS
- Ta del av praktiska erfarenheter av att införa och utveckla användandet av eID och e-underskrifter i en offentlig organisation
- Öka säkerheten genom att ta del av effektiva sätt att se över rutinerna för IT-säkerheten kring elektronisk identifiering
- Inspireras och ta del av konkreta tips om hur digital identifiering och signering kan revolutionera digitaliseringen i verksamheten
Dela evenemanget i social medier