
Välkommen till en konferens med ledande experter och praktikfall inom området kvalitativ och rättssäker LSS-verksamhet
Delta på distans
13-14 maj
Anmäl dig senast 30 april
Ordinarie pris: 8490 kr
LSS-verksamheter står inför ökade krav och alltmer komplexa behov. Förändringar i lagstiftning, nya evidensbaserade arbetssätt och tekniska lösningar påverkar hur vi skapar kvalitet, rättssäkerhet och delaktighet för både brukare och personal. Samtidigt ställs höga krav på kompetens, bemötande och arbetsmetoder för att säkerställa goda levnadsvillkor och stärka individens inflytande.
Nu har du chans att delta på en helt ny konferens om Framtidens LSS – en mötesplats där du får ta del av den senaste forskningen, juridiska uppdateringar och praktiska verktyg för att utveckla dig i din yrkesroll!
Under två inspirerande dagar får du lyssna till ledande experter, ta del av konkreta strategier och framgångsrika arbetssätt inom LSS-insatser såsom gruppboende, daglig verksamhet och personlig assistans.
Ta chansen att inspireras av goda exempel och hitta lösningar som stärker både dig i din profession och individens rättigheter!
Program
Vi samarbetar med följande hotell där du får rabatt på boendet om du anger våra koder vid bokning.
Bryggargatan 12
Tfn +46850621400
Ange kod: Abiltiy Partner
Hazeliusbacken 20
Tfn +46850254140
Ange kod: ABILITY
Nybrogatan 53
Tfn +46850733000
Ange kod: Abiltiy Partner
Tfn +46851751700
Ange kod: D000028081
Anmäl dig senast 30 april så får du 500 kr i rabatt
Detta är priset innan eventuella rabatter.
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 5990 kr per person.
I konferenspriset ingår dokumentation och att du kan ta del av streamat material i 30 dagar efteråt.
För dig som deltar på plats tillkommer 1000 kr. Då ingår frukost, fika och lunch under konferensen.
Annette Högnäs
Lärare/Utbildare/Handledare
I år har vi glädjen att ha med Annette Högnäs som moderator för konferensen. Annette har både lärar- och ledarutbildning och mångårig erfarenhet av att leda kurser inom LSS-verksamheter och att undervisa på vård- och omsorgsutbildningar. Ämnen är bland andra ledarskap, medarbetarskap, professionellt förhållningssätt, etik, psykologi, social omsorg, psykiatri och arbete inom LSS. Hon har också varit lärare på en stödpedagog-utbildning på yrkeshögskola och studiehandledare för intagna i kriminalvården. Verksamheter som anlitar Annette stärks i vision och värderingar, något som hon också tar med sig i sitt modererande av denna konferens.
Susanne Larsson
Universitetslektor
Linköpings universtiet
I takt med att LSS-verksamheter ställs inför större utmaningar får du som arbetar inom utförarverksamheten än mer central roll än någonsin. Välkommen till en konferens med fokus på strategier, arbetsmetoder och bemötande som stöttar inkludering och dealktighet för personer med intellektuell funktionsnedsättning! Vår första experttalare på konferesnen är ingen mindre än Susanne Larsson är filosofie doktor i socialt arbete, vid Linköpings universitet. Susanne är också utbildad handledare och fortbildare sedan år 1999. Hon är författare till avhandlingen ”Självbestämmande i LSS: En villkorad rättighet för personer med intellektuell funktionsnedsättning” (2021) och ett flertal böcker och FoU-rapporter för LSS-området. Lyssna till en inspirerande föreläsning om utmaningar och möjligheter i vårt arbete med att stärka delaktigheten och skapa goda levnadsvillkor för alla!
Anders Lindström
Utvecklingsledare
Eskilstuna kommun
I föreläsningen möter du Anders Lindström och Carl-Mikael Feldt, båda utvecklare i Eskilstuna kommun, och experter på metoden ”Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt (PFA)” inom LSS. De har mångårig erfarenhet av implementering av PFA i Eskilstuna kommun där de har utbildat över 500 av kommunens anställda. Under föreläsningen redogör de för den senaste utvecklingen inom PFA baserat på boken ”Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt – ett kompenserande arbetssätt i omsorg av personer med kognitiva svårigheter”. Anders och Carl-Mikael är medförfattare till boken tillsammans med Christine Gustafsson, docent i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola. PFA har tillämpats idag i flera av Sveriges kommuner däribland Gislaveds kommun, Hudiksvalls kommun och Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning i Stockholms stad. Metoden är också en del av stödpedagogutbildningen i Jönköping och Nyköping.
Carl-Mikael Feldt
Utvecklingsledare
Eskilstuna kommun
I föreläsningen möter du Anders Lindström och Carl-Mikael Feldt, båda utvecklare i Eskilstuna kommun, och experter på metoden ”Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt (PFA)” inom LSS. De har mångårig erfarenhet av implementering av PFA i Eskilstuna kommun där de har utbildat över 500 av kommunens anställda. Under föreläsningen redogör de för den senaste utvecklingen inom PFA baserat på boken ”Pedagogiskt förhållnings- och arbetssätt – ett kompenserande arbetssätt i omsorg av personer med kognitiva svårigheter”. Anders och Carl-Mikael är medförfattare till boken tillsammans med Christine Gustafsson, docent i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola. PFA har tillämpats idag i flera av Sveriges kommuner däribland Gislaveds kommun, Hudiksvalls kommun och Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning i Stockholms stad. Metoden är också en del av stödpedagogutbildningen i Jönköping och Nyköping.
George Rein
Leg. psykolog/Handledare
George Rein Psykologkonsult AB
Under denna föreläsning får du ta del av aktuella kunskaper om autism och psykiatrisk samsjuklighet. Fokus ligger på arbetssätt för att förebygga och minska utmanande beteenden. George Rein är leg. Psykolog med inriktning på KBT. Han har över 20 års erfarenhet av problemskapande beteende. George har handlett kommunal och privat personal vid gruppboenden, stödboenden, korttidshem, daglig verksamhet, personliga assistenter, LSS-handläggare, boendestödjare med flera kring bemötande vid problemskapande beteende i hundratals ärenden. Han är också en mycket uppskattad föreläsare inom området.
Jessica Gustavsson
Advokat inom funktionsrätt
CJ Advokatbyrå AB
Att arbeta inom insatser som daglig verksamhet, gruppboende och personlig assistans innebär ett ansvar att tillämpa lagstiftningen på ett sätt som stärker individens rätt till självbestämmande. Samtidigt måste vi förhålla oss till de juridiska ramarna i LSS och SoL för att säkerställa att insatserna är rättssäkra och i enlighet med lagen. I denna föreläsning lyfter vi de viktigaste aspekterna av juridiken kring LSS och SoL och hur dessa påverkar det praktiska arbetet. Fokus ligger på att stärka verksamhetens förmåga att agera inom lagen samtidigt som individens rättigheter värnas och främjas. Jessica Gustavsson är Advokat och delägare på JC Advokatbyrå AB samt ledamot i förbundsstyrelsen på Autism Sverige. Jessica har varit specialiserad på funktionshinderrätt sedan år 2009. Det personliga engagemanget har väckts genom en systerdotter som tidigt i livet beviljades assistansersättning. Mitt i karriären diagnosticerades också Jessicas son med svår autism. Genom åren har Jessica haft otaliga uppdrag för enskilda personer med funktionshinder. Därutöver har Jessica hjälpt många verksamheter i omsorgsbranschen att arbeta med kvalitet på ett praktiskt och funktionellt sätt och på ett sätt som gynnar såväl kunder som anställda. Jessica är van att föreläsa och hålla utbildningar. Jessica har skrivit “Juridisk handbok i funktionsrätt” (2023).
Emelie Mynde
Förbundsjurist
Riksförbundet FUB
Emelie Mynde är förbundsjurist på Riksförbundet FUB, med tidigare erfarenhet från IVO och Överförmyndarförvaltningen i Stockholm. Riksförbundet FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF) ska kunna leva ett gott liv. FUB har över 25 000 medlemmar i 150 lokalföreningar runt om i landet. Personer med IF och deras anhöriga är medlemmar i FUB liksom många andra som delar FUB:s grundsyn.
Judith Timoney
Intressepolitisk ombudsman
Riksförbundet FUB
Judith Timoney arbetar som intressepolitisk ombudsman på Riksförbundet FUB sedan 2008, med särskild fokus på LSS samt arbete-och sysselsättningsfrågor. Riksförbundet FUB är en intresseorganisation som arbetar för att barn, ungdomar och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF) ska kunna leva ett gott liv. FUB har över 25 000 medlemmar i 150 lokalföreningar runt om i landet. Personer med IF och deras anhöriga är medlemmar i FUB liksom många andra som delar FUB:s grundsyn.
Therese Waldenborg
Föreläsare/Handledare
Therese Waldenborg AB
Therese Waldenborg är leg arbetsterapeut med en masterexamen i kriminologi och har arbetat många år i olika typer av verksamheter för barn och vuxna med autism och/eller intellektuell funktionsnedsättning, i allt från särskola till rättspsykiatri. Hon arbetar sedan 2017 med handledning och utbildning i egen regi, ofta med fokus på beteenden som kräver omsorg, tydliggörande arbetsmetoder i olika former, PERMA . Therese är också författare till boken "Världens bästa jobb" som handlar om vad vi behöver för att kunna göra utföra världens bästa och viktigaste jobb, också de dagar och stunder vi ställs inför utmaningar.
Lotta Age
Verksamhetsutvecklare
Lidingö Stad
Madelene Persson
Kvalitetsutvecklare
Lidingö Stad
Jenny Aspling
Doktorand
Marie Cederschiöld Högskola
Jenny Aspling är beteendevetare med en fil kand i psykologi. Jenny har mångårig erfarenhet av att arbeta med personer med intellektuell funktionsnedsättning och /eller autism, bland annat som verksamhetschef inom LSS (lag om stöd och service för vissa funktionshindrade) på särskilt boende och daglig verksamhet. Utöver det har Jenny arbetat under tre år i England inom specialpedagogisk verksamhet med barn och ungdomar med autism. Engagemanget för personer med funktionsnedsättning och för att utveckla kvaliteten på insatser och förbättra levnadsförhållanden för målgruppen är det som Jenny brinner för. Under 2017 - 2019 läste Jenny ett tvärvetenskapligt masterprogram inom Folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Då fokus i utbildningen var forskningsförberedande kurser, blev valet efter examen att söka sig vidare till doktorandstudier. Sedan 2020 är Jenny doktorand inom avhandlingsprojektet ”Active support” på Marie Cederschiöld Högskola. Jennys föreläsning baseras på resultaten från avhandlingen som blir färdigställd lagom till konferensen. Active Support är ett internationellt använt arbetssätt för medarbetare som arbetar i gruppbostäder för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Om arbetssättet implementeras systematiskt till både enhetschef och medarbetare, så har forskning visat att personer med intellektuell funktionsnedsättning får en ökad delaktighet i meningsfulla aktiviteter och relationer. Hittills har inte Active Support beforskats i en svensk kontext, men nu kommer en svensk avhandling som handlar om Active Support i svenska gruppbostäder. I presentationen kommer Active Support beskrivas som arbetssätt och centrala forskningsresultat av studien.
Elina Widnersson
Projektledare
Kulturskolan i Rimbo
I Norrtälje kommun samarbetar den enskilda Kulturskolan i Rimbo med Vårdbolaget TioHundra för att ge vuxna med funktionsnedsättning möjlighet att delta i en rad konstnärliga aktiviteter. Målet är att säkerställa att personer med funktionsnedsättning får samma möjligheter som andra att delta i kulturella aktiviteter. Deltagare inkluderas i alla stadier, som mentorer och genom att ges inflytande, både kring verksamheten och de produktioner som planeras. Projektet har byggt broar mellan kulturskolans elever och Mumiks deltagare som dagligen integreras med kommunens kulturliv. Målgruppen är i huvudsak personer som har en LSS-insats/daglig verksamhet inom kommunen.
Goda skäl att delta på konferensen:
Påbörja din anmälan genom att fylla i deltagaruppgifter i formuläret
Priset inkluderar konferenstillfälle samt tilläggsval om detta valts.
Dela evenemanget i social medier