Stress och utmattning är komplexa tillstånd som inte bara påverkar kroppen utan också psyket på djupet. Dessa tillstånd är ofta svåra att diagnostisera, eftersom de delar symptom med andra psykiska och somatiska sjukdomar, som depression och ångest. I denna föreläsning fokuserar vi på hur en korrekt bedömning kan göras genom att förstå både de psykologiska och kliniska dimensionerna av stress och utmattning.
Vi går igenom hur vi som vårdgivare kan genomföra en effektiv differentialdiagnostik, för att noggrant skilja mellan stressrelaterade symtom och andra tillstånd, och samtidigt säkerställa att vi inte förbiser andra viktiga aspekter av patientens hälsotillstånd. Ett särskilt fokus kommer att vara de existentiella faktorer som kan uppstå i samband med utmattning, som känslor av meningslöshet och identitetskris, och hur dessa kan påverka både bedömning och behandling.
Föreläsningen ger även verktyg för att arbeta preventivt, så att vi kan identifiera risker för utmattning innan de leder till långvariga psykiska och fysiska problem. Genom att lära oss att uppmärksamma varningssignaler kan vi sätta in rätt åtgärder för att förhindra allvarligare konsekvenser. Med hjälp av konkreta metoder och strategier kommer vi att titta på hur vi kan genomföra en helhetlig bedömning av patienter med stressrelaterade symtom, där både de fysiska och psykiska aspekterna beaktas. Denna föreläsning ger dig de insikter och verktyg du behöver för att arbeta mer effektivt med patienter som kämpar med stress och utmattning och skapa en behandlingsplan som är både individanpassad och långsiktigt hållbar.
Alexander Wilczek är medicine doktor, specialist i allmän psykiatri och psykoanalytiker. Han har en lång och framstående karriär inom psykiatrin, med särskilt fokus på stressrelaterad ohälsa och utmattningssyndrom. Under sin tid som verksamhetschef på Ersta psykiatriska klinik i Stockholm arbetade han kliniskt med sjukvårdspersonal som utvecklat utmattningssyndrom. Wilczek är affilierad forskare vid Karolinska Institutet, där han bidragit till forskningen inom psykiatri och stressrelaterade tillstånd. Hans arbete har varit avgörande för att öka förståelsen för hur stress påverkar individen och för att utveckla effektiva behandlingsmetoder för drabbade individer.
Utöver sin kliniska och forskningsmässiga gärning är Alexander Wilczek en uppskattad föreläsare och debattör. Under denna föreläsning delar Alexander Wilczek med sig av den senaste forskningen om hur långvarig stress påverkar hjärnan, vilka neurobiologiska mekanismer som ligger bakom utmattningssyndrom och hur vi kan använda dessa insikter för att förbättra diagnostik, behandling och återhämtning i klinisk praxis.
Dela evenemanget i social medier