Framtidens boende för äldre 2025
Så utvecklar vi attraktiva boendemiljöer för äldre i alla livets faser
18-19 november
Anmäl dig senast 15 augusti
Ordinarie pris: 8990 kr
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 6490 kr per person.
Framtidens boende för äldre – lösningar för morgondagens äldreliv
När befolkningen förändras och fler lever längre ställs nya och varierade behov på hur vi planerar och organiserar omsorg och boende för äldre personer. För att möta olika önskemål och livssituationer behöver vi utveckla trygghetsbostäder och särskilda boenden, samtidigt som vi skapar bättre möjligheter för äldre att bo kvar hemma längre – med trygghet, självständighet och god livskvalitet.
Det kräver nya arbetssätt som främjar nära vård, smart digitalisering och attraktiva boendemiljöer som svarar mot olika behov och förväntningar.
Den här konferensen samlar beslutsfattare, strateger och experter som tillsammans utforskar hur vi kan skapa hållbara, flexibla och inspirerande boendemiljöer för äldre. Du som arbetar med planering, utveckling och styrning inom äldreomsorg och boendefrågor får här en unik möjlighet att ta del av den senaste kunskapen, nätverka och inspireras!
Välkommen till Ability Partners nya konferens Framtidens boendemiljöer – lösningar för morgondagens äldreliv!
Gå flera från samma kommun eller organisation – ta del av vårt mängdrabatterbjudande!
Ur innehållet
- Framtidens boendemiljöer – lösningar för morgondagens äldreliv
- Vad vill och behöver äldre personer ha då det gäller deras boende – och hur hittar du rätt lösningar?
- Prognostisering av hemtjänst och särskilt boende utifrån den demografiska och ekonomiska utvecklingen
- AI och digital omvandling av äldreomsorgen och boendemiljöer
- Så skapas ett attraktivt utbud av trygghetsbostäder, seniorbostäder och särskilt boende
- Flytta eller bo kvar? Framgångsrik utveckling av trygghetsbostäder som stimulerar flyttkedjor
- Boendemiljöer för personer med demenssjukdom – evidensbaserad design av trygga och trivsamma hem på särskilt boende
- Innovativ lokalutformning, inredning och möblering – så kan det bidra till en ökad hälsa och välmående för den enskilde
Vi samarbetar med följande hotell där du får rabatt på boendet om du anger våra koder vid bokning.
Bryggargatan 12
Tfn +46850621400
Ange kod: Ability
Nybrogatan 53
Tfn +46850733000
Ange kod: Abiltiy Partner
Hazeliusbacken 20
Tfn +46850254140
Ange kod: ABILITY
Tfn +46851751700
Ange kod: D000028081
Anmäl dig senast 15 augusti så får du 1500 kr i rabatt
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 6490 kr per person.
I konferenspriset ingår frukost, fika, lunch och dokumentation.
Monica Berglund
VD och grundare
Banga Akademi
Monica har 45 års erfarenhet inom äldreomsorgen i roller som vårdbiträde, undersköterska, sjuksköterska och chef på olika nivåer. I 30 år var hon direktör på Tre Stiftelser i Göteborg, som hade 350-400 platser på äldreboenden. Hon har genomfört stora projekt i form av ny- och ombyggnationer, verksamhets- och personalutveckling med ekonomin i balans. Målet för Monicas arbete har alltid varit samma, att skapa en värdebaserad verksamhet där människan får fortsätta leva hela livet ut, långt från traditionella äldreboenden där institutionens regler råder. Hennes fokus har varit större än den egna verksamheten där hon anser att det krävs ett skifte i hela den svenska äldreomsorgen, varför hon fortsätter att bidra i den riktningen i eget företag Banga Akademi. Monica är en uppskattad och inspirerande föreläsare, moderator och författare.
Kairos Future har länge följt den så kallade rekordgenerationen (1945-1954) i allmänhet och även deras inställning till livet som äldre. Utifrån aktuella data och omvärldsförutsättningar så kommer föreläsningen beröra följande punkter:
- Demografisk utveckling, förändrad ekonomi och ny generationen äldre som formar äldrelivet och våra sätt att arbeta med äldreomsorg och boende
- Värderingar och behov hos morgondagens äldre
- Social gemenskap och trygghet
- Samhällskontraktet och framtidens förebyggande äldreomsorg
- AI och digitalisering som en del av lösningen
Cecilia Löfgreen
Director offentlig sektor
Kairos Future
Cecilia Löfgreen är Director offentlig sektor med fokus på kommuner, regioner och ideell sektor. Hon har mer än tio års erfarenhet som ledande politiker inom kommun och region, bland annat som kommunstyrelsens ordförande samt som del i landstingsstyrelse liksom häls- och sjukvård. Hon har en Fil.kand. i nationalekonomi från Stockholms universitet.
- Hur prognostiserar du hemtjänst och särskilt boende utifrån den demografiska och ekonomiska utvecklingen?
- Hur har behovet av hemtjänst och särskilt boende utvecklats de senaste tio åren – utifrån kön, ålder, utbildning och boendeform?
- Hur påverkar olika antaganden om livslängd och omsorgsbehov framtidens efterfrågan?
- Hur stort är behovet av äldreomsorg år 2033 enligt tre olika framskrivningsalternativ?
- Så bygger du lokalt anpassade behovsprognoser med rättvisande antaganden och planeringsvärden
Joanna Hägg
Ekonom
SKR
Joanna Hägg arbetar på Sektion för ekonomisk analys på SKR där hon har ett särskilt fokus på socialtjänstens verksamheter. Joanna har varit ansvarig för framtagandet av fördjupningsdelen om äldreomsorgen i SKR´s ekonomirapport 2025.
- Så ser dagens och morgondagens behov av äldreomsorg ut i Botkyrka
- Så möter vi behovet med att skapa trygghet och bidra till ökad självständighet – utifrån nya socialtjänstlagen med fokus på tillgängliga och förebyggande insatser
- Hur vi skapar en sammanhållen boendekedja som är anpassad efter den enskildes behov
- Hur vi genom att tänka nytt skapar hållbara och effektiva äldreboenden
- Så nyttjar vi digitalisering och välfärdsteknik för att stärka både den enskildes vardag och verksamhetens kapacitet
Christina Almqvist
Kvalitetschef
Botkyrka kommun
Botkyrka kommun tar ett helhetsgrepp för att möta behovet av äldreomsorg. Ett stort fokus läggs på lättillgängliga och förebyggande insatser. Genom att möta de äldre där de befinner sig, utveckla hemtjänsten, öka samverkan med regionen stärks möjligheten till kvarboende i ordinärt boende. Genom nytänkande och samverkan med fastighetsbolagen skapar de fler tillgängliga och anpassade bostäder i den redan befintliga, förtätade staden. De satsar på kostnadseffektiv byggnation av särskilda boenden där de har lagt extra vikt vid lokalutformning som stödjer personer med kognitiva nedsättningar. Digitalisering och AI integreras i omsorgen och det förebyggande arbetet för att stärka äldres livskvalitet och skapa trygga, stimulerande livsmiljöer – oavsett var äldre personer bor.
- Hur vi byggde ett nytt särskilt boende med fokus på både kvalitet och samverkan – från behov till färdig byggnad
- Hur ett nära samarbete i partnering bidrog till god projektkultur, hållbara lösningar och ett framgångsrikt genomförande
- Så säkerställer vi att den färdiga byggnaden verkligen motsvarar behoven i verksamheten och hos framtidens äldre
Björn Ahlstedt
Projektledare
Kils kommun
Hur kan vi skapa ett särskilt boende som verkligen utgår från de som ska bo och arbeta där? I den här föreläsningen får du ta del av Kils största satsning någonsin – ett nytt särskilt boende med 80 lägenheter, framtaget i nära samverkan mellan kommunen, byggentreprenören och verksamheten. Du får höra hur projektet har byggts upp med engagerad partnering, hur man planerat för både trivsel, smittskydd och en hållbar arbetsmiljö, och hur lösningar för effektiv bemanning och avdelningsstruktur har arbetats fram tillsammans med personalen. Lyssna till en inspirerande föreläsning om byggnationen av ett särskilt boende med människan i centrum – ett framgångsrikt partneringprojekt i Kil. Byggnationen erhöll utmärkelsen PQi - Utmärkt projektkvalitet 2024. Invigningen av det nya särskilda boendet är planerat till årsskiftet 2025-2026.
- Friskafors trygghetsboende – ett socialt boende med fokus på hälsa och gemenskap
- Visionen bakom ett boende för äldre med stark identitet och platsanknuten arkitektur
- Allmännyttans betydelse för utvecklingen av ett samhälle
- Betydelsen av att erbjuda en bredd av boenden för äldre
- Framgångsrikt uppförande av trygghetbostäder som stimulerar flyttkedjor och som skapar förutsättningar för ett aktivt och socialt liv
- Vikten av samverkan och samnyttjande för ett lyckat resultat
Andreas Thöje
Arkitekt SAR/MSA
Brunnberg & Forshed Arkitektkontor
I lilla Viskafors utanför Borås finns ett nytt trygghetsboende med den grundläggande tanken att bryta ensamhet och främja en god hälsa bland äldre. Huset rymmer förutom 30 hyreslägenheter även gemensamma ytor för sociala aktiviteter. I nära dialog har arkitekt och byggaktör skapat ett småskaligt projekt som fått stor uppmärksamhet och som prisats för sin arkitektur, även internationellt. Vad gör projektet speciellt? Andreas Thöje är arkitekt och partner på Brunnberg & Forshed Arkitektkontor och kommer berätta om tankarna bakom projektet som med en platsanknuten arkitektur med rötter i bygdens kulturhistoria och med hållbara material som åldras vackert blivit ett populärt boende att flytta till. Andreas Thöje föreläser tillsammans med Mats Carlsson, VD, Viskaforshem AB. Tillsammans kommer de att ge sin syn på varför trygghetsboenden kan vara en viktig del av lösningen på det ökande behovet av boenden för äldre i framtiden.
Mats Carlsson
VD
Viskaforshem AB
I lilla Viskafors utanför Borås finns ett nytt trygghetsboende med den grundläggande tanken att bryta ensamhet och främja en god hälsa bland äldre. Huset rymmer förutom 30 hyreslägenheter även gemensamma ytor för sociala aktiviteter. I nära dialog har arkitekt och byggaktör skapat ett småskaligt projekt som fått stor uppmärksamhet och som prisats för sin arkitektur, även internationellt. Vad gör projektet speciellt? Mats Carlsson är VD för Viskaforshem, ett allmännyttigt bostadsbolag inom Borås stad. Mats kommer berätta om vikten av att erbjuda attraktiva bostäder för livets alla skeden och värdet av att vara en aktiv samhällsaktör på en liten ort där flyttkedjor bidrar till värdefull utveckling. Mats Carlsson föreläser tillsammans med Andreas Thöje, Arkitekt och Partner, Brunnberg & Forshed. Tillsammans kommer de att ge sin syn på varför trygghetsboenden kan vara en viktig del av lösningen på det ökande behovet av boenden för äldre i framtiden.
- Presentation av det färdigställda Pilhamns gårdar på Värmdö – från tomtens förutsättningar och ramprogram till byggnation och boende i drift
- Vår äldreomsorg – teambaserat arbetssätt runt den enskilde och multiprofessionella arbetssätt – och hur den fysiska miljön kan stötta det
- Salutogen design av Pilshamns gårdar som stödjer det friska och erbjuder stimulerande boendemiljöer
- Hur miljön kan stödja individens behov av integritet, rörelsefrihet och vardagsliv
- Så här hanterade vi viktiga frågor under projektet – lokalutformning, inredning, flöden, samband mellan inne- och utemiljö, arbetsmiljö, disposition av ytor
- Insikter från projektet – hur man kan hantera prioriteringar och målkonflikter på ett bra sätt i projektet
- Verksamhetens upplevelser – röster från medarbetare och verksamhetschef
Maude Kardell
Välfärdsstrateg
Bräcke Diakoni
Bräcke diakoni är en idéburen stiftelse med över hundra års erfarenhet som vill bidra till ett medmänskligare samhälle. Stiftelsen är verksamma inom stöd, vård och omsorg. I föreläsningen möter du Maude Kardell, Välfärdsstrateg, Bräcke diakoni som delar med sig av erfarenheter av planering och byggnation av särskilt boende för personer med demenssjukdom Pilhamns gårdar på Värmdö. Lyssna till intressanta erfarenheter från processen bakom ett lyckat projekt och ta del av verksamhetens erfarenheter av de nya lokalerna. Hyresgästerna på Pilhamns gårdar flyttade in i januari 2025.
- AI, sensorer, robotar mm – aktuellt läge vad gäller ny teknik och lösningar för äldreomsorgen och vad som är på gång de närmsta 2-3 åren
- Så kan vi genom ny välfärdsteknik skapa ökad trygghet, självständighet och gemenskap för de äldre
- Hur AI kan bidra till att göra oss mer proaktiva i vårt arbete med omsorg och boende samtidigt som vi kan effektivisera verksamheten
- Tekniken finns redan – men vad krävs för att vi ska ta till oss och dra nytta av den nya tekniken?
- Tips för att bli mer digitala och skapa värde på riktigt – både för de äldre och för verksamheten
Monica Berglund
VD och grundare
Banga Akademi
Monica har 45 års erfarenhet inom äldreomsorgen i roller som vårdbiträde, undersköterska, sjuksköterska och chef på olika nivåer. I 30 år var hon direktör på Tre Stiftelser i Göteborg, som hade 350-400 platser på äldreboenden. Hon har genomfört stora projekt i form av ny- och ombyggnationer, verksamhets- och personalutveckling med ekonomin i balans. Målet för Monicas arbete har alltid varit samma, att skapa en värdebaserad verksamhet där människan får fortsätta leva hela livet ut, långt från traditionella äldreboenden där institutionens regler råder. Hennes fokus har varit större än den egna verksamheten där hon anser att det krävs ett skifte i hela den svenska äldreomsorgen, varför hon fortsätter att bidra i den riktningen i eget företag Banga Akademi. Monica är en uppskattad och inspirerande föreläsare, moderator och författare.
- Vilken betydelse har bostaden för hälsa och välbefinnande när vi åldras?
- Hur vill vi bo när vi åldras och vilka möjligheter finns?
- Vilka attityder har vi till åldrande, boende och teknik?
- Hur kan du ta reda på vilka behov och önskemål seniorer har kring sina boendemiljöer och kring trygghetsskapande teknik?
Susanne Iwarsson
Professor, PhD
Lunds universitet
Susanne Iwarsson är professor och koordinator för profilområdet Proaktivt åldrande vid Lunds universitet samt SWEAH (Nationella forskningsskolan om åldrande och hälsa). Utifrån erfarenheter och praktiknära forskning kring åldrande, boende och hälsa föreläser Susanne om dagens och framtida seniorers önskemål och behov.
- Hur kan vi skapa boendemiljöer som är trygga, begripliga och hemlika för personer med kognitiv sjukdom?
- Så kan vi arbeta utifrån den nationella demensstrategin och aktuell kunskap om demensvänliga samhällen
- Hur kan vi undvika att överteknifiera eller överanpassa miljöer – med fokus på vardag och livskvalitet
Wilhelmina Hoffman
Chef
Svenskt demenscentrum
Wilhelmina Hoffman, chef för Svenskt Demenscentrum och rektor för Stiftelsen Silviahemmet, ger en aktuell lägesbild och beskriver vad som idag kännetecknar en god demensomsorg. Utgångspunkt är den nationella demensstrategin och den senaste kunskapen om demensvänliga boendemiljöer, i beaktande av de svårigheter som kognitiv sjukdom som demens ger upphov. Du får konkreta råd om hur vi kan skapa hem som är just hem – utan att överteknifiera eller överanpassa.
- Vad visar data från analyser av vård- och omsorgsmiljöer om hur ytorna används – och vilka behov behöver vi förstå för att skapa mer hälsofrämjande miljöer?
- Hur omvandlas insikter till smarta designbeslut vid utformningen av boendet?
- Hur skapar vi positiv effekt genom analys, struktur och samarbete?
- Hur vävs miljö- och kostnadsperspektiv in från start för att nå långsiktiga mål
- Hur skapas vård- och omsorgsmiljöer som främjar trygghet, social gemenskap och livskvalitet – samtidigt som fastighetens ytor nyttjas effektivt?
Tove Nöjd
Arbetsplatsstrateg
Kinnarps AB
I denna föreläsning får du, genom konkreta exempel och data, ta del av hur du kan skapa hälsofrämjande miljöer som är attraktiva och funktionella för både boende, personal och anhöriga.
- Hur vi styr och leder framtidens äldreomsorg i Eskilstuna – med fokus på förebyggande insatser, samverkan och långsiktig planering för boende och omsorg
- Så arbetar vi med intensiv hemrehabilitering och helhetsleverans av välfärdstjänster för att stärka kvarboendet i ordinärt boende och minska behovet av särskilt boende
- Hur vi utvecklar ett utbud av tillgängliga och anpassade bostäder i samverkan med privata fastighetsägare – för att erbjuda fler äldre en trygg och funktionell hemmiljö
- Hur vi tillsammans med de privata fastighetsägarna utvecklar deras bostadsutbud för att komplettera dagens seniorlägenheter och trygghetsboenden
- Hur vi utvecklar individuellt anpassade insatser där särskilt boende kan användas som en tillfällig och återhämtningsfrämjande insats – för att stötta en trygg och hållbar återgång till det egna hemmet
Johan Lindström
Förvaltningschef
Eskilstuna kommun
Johan Lindström är förvaltningschef för vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun. Han har tidigare arbetat som enhetschef och områdeschef inom funktionshinderområdet och socialpsykiatrin. Johan har även erfarenhet som sakkunnig i olika utredningar som genomförts av Socialstyrelsen.
- Hur skapar vi boende- och omsorgslösningar som möter framtida krav och behov hos seniorer?
- Hur kan vi främja livskvalitet, självständighet och trygghet genom hela åldrandet – från det egna hemmet till särskilt boende?
- Hur tar vi tillvara digitalisering, AI och välfärdsteknik för att skapa smarta och hållbara lösningar som stärker den personliga omsorgen?
- Hur förändras seniorers förväntningar – och hur kan vi rusta samhället, vården och omsorgen för att möta dem?
- Hur stärker vi seniorers inflytande i planering, utveckling och beslut som rör deras boende, omsorg och livsmiljö?
I detta paneelsamtal riktar vi blicken mot hela det seniora åldrandet – från 65 år och uppåt – och diskuterar hur vi kan hitta hållbara och attraktiva lösningar för livsmiljöer och omsorgsformer som möter olika behov och förutsättningar genom livet.
- Hur ser behoven ut hos äldre personer i dag – och hur förändras de? En aktuell lägesbild och framtidsspaning baserad på Socialstyrelsens data och öppna jämförelser
- Vad tycker äldre personer själva om den hemtjänst och äldreomsorg de får? Färska resultat från nationella brukarundersökningar
- Hur förändras behovet av särskilt boende och andra bostadsformer för äldre? Trender och utveckling i målgruppen – inklusive ökningen av personer med demensdiagnos
- Hur kan kommuner och andra aktörer arbeta strategiskt och kvalitetssäkrat för att möta framtidens krav och förväntningar – med seniorers perspektiv i centrum?
Michaela Prochazka
Äldresamordnare, Med.dr
Socialstyrelsen
Michaela Prochazka är Socialstyrelsens samordnare för äldrefrågor och är bland annat ansvarig för att sammanställa den årliga lägesrapporten Vård och omsorg för äldre. Hon är specialistsjuksköterska inom onkologi och strålbehandling och har mångårig erfarenhet av att arbeta med cancerpatienter. Hon har en masterexamen i folkhälsa och en doktorsexamen i epidemiologi från Karolinska Institutet. Hennes forskning var inriktad på cancerepidemiologi, men sedan många år tillbaka arbetar hon med äldrefrågor.
- Få inspiration till utveckling a boendeformer för morgondagens äldreliv – ordinärt boende, anpassat boende och särskilt boende
- Upptäck arbetssätt som bidrar till boendemiljöer som stöttar självständighet, trygghet och social gemenskap
- Förstå den demografiska och ekonomiska utvecklingens påverkan på hemtjänst och särskilt boende och lär dig att prognostisera rätt
- Utforska hur AI och digitalisering formar framtidens äldreomsorg och dess påverkan på utveckling av boendemiljöer
- Lär dig hur boendemiljöer kan skapa livskvalitet för personer med demenssjukdom
- Inspireras till hur flyttkedjor kan stimuleras genom utveckling av attraktiva trygghetsbostäder
- Ta del av hur innovativ lokalutformning, inredning och möblering kan bidra till ökad hälsa och välmående för äldre personer
- Bygg nätverk och utbyt erfarenheter med kollegor och ledande aktörer från hela landet!
Anmälan Framtidens boende för äldre 2025 18-19 november
Påbörja din anmälan genom att fylla i deltagaruppgifter i formuläret
Priset inkluderar konferenstillfälle samt tilläggsval om detta valts.
Dela evenemanget i social medier