Befintliga badanläggningar - drift, underhåll och renovering
Så skapar vi säkra och hållbara badanläggningar med en god badmiljö
Delta på distans
10 september
Anmäl dig senast 9 maj
Ordinarie pris: 7990 kr
Hur ser vi till att badanläggningar fungerar optimalt idag och håller för framtiden?
Sveriges badanläggningar står inför stora utmaningar med ökade myndighetskrav, åldrande anläggningar och en pressad ekonomi vilket skapar nya förutsättningar för drift och anläggningsutveckling. För att nå en effektiv, lönsam och hållbar badanläggning krävs god planering och resurser kopplat till såväl drift och teknik, som fastighetsförvaltning och renovering.
- Hur tar vi välgrundade beslut kring badanläggningens utveckling för att få ett bra bad i många år?
- Hur uppnår vi säkra badanläggningar med en väl fungerande drift och teknik?
- Hur säkerställs en god vatten- och luftkvalitet?
- Hur möter vi behoven av renovering och underhåll i tider med begränsade resurser?
Välkommen till konferensen Befintliga badanläggningar – drift, underhåll och renovering där vi samlar kommuner, anläggningschefer och experter för att dela kunskap och erfarenheter! Du får ökade kunskaper om teknisk drift och skötsel, liksom strategier för underhållsplanering och renovering.
Ta chansen att nätverka och utbyta erfarenheter med branschkollegor!
Ur innehållet
- Renovera eller bygga nytt – strategier för att bedöma badanläggningens framtid och välja rätt investering
- Framgångsrik renovering av simhall där smart teknik och vattenrening har förenklat driften och möjliggjort en längre livslängd
- Vattenkvalitet och vanliga problem i badhusmiljön – moderna metoder och lösningar
- God inomhusmiljö – metoder för att minska hälsorisker och skapa en hälsosam luftkvalitet och modern vattenrening
- Städning och hygien – rutiner för att möta lagkrav och myndigheters föreskrifter
- Underhållsstrategier för att framgångsrikt hantera slitage av material, problem med fukt och slitage på badhusets konstruktion
- Optimering av teknisk drift– metoder för att säkerställa en stabil, säker och energieffektiv anläggning
Vi samarbetar med följande hotell där du får rabatt på boendet om du anger våra koder vid bokning.
Bryggargatan 12
Tfn +46850621400
Ange kod: Ability
Hazeliusbacken 20
Tfn +46850254140
Ange kod: ABILITY
Nybrogatan 53
Tfn +46850733000
Ange kod: Abiltiy Partner
Tfn +46851751700
Ange kod: D000028081
Anmäl dig senast 9 maj så får du 1000 kr i rabatt
Detta är priset innan eventuella rabatter.
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 5990 kr per person.
I konferenspriset ingår dokumentation och att du kan ta del av streamat material i 30 dagar efteråt.
För dig som deltar på plats tillkommer 500 kr. Då ingår frukost, fika och lunch under konferensen.
Uppstart av konferensen där du bekantar dig med övriga deltagare och får en gemensam bild över olika utmaningar man möter vad gäller drift, underhåll och renovering. Områden och frågor som vi sedan adresserar i de olika anförandena under dagen. Målet är att du under konferensen ska få ta del av viktig kunskap och kunna utbyta erfarenheter med kollegor och experter för att därigenom också kunna fatta bättre beslut i frågor som rör teknisk drift, underhåll och renovering av befintliga anläggningar. Detta gäller såväl våra äldre anläggningar som nyare anläggningar som annars riskerar att åldras i förtid.
Ulf Isaksson
Badkonsult
Ablix AB
Ulf är ledande badkonsult med erfarenheter från mer än 70 olika badprojekt och har arbetat som ansvarig för sju olika anläggningar. Han har tidigare suttit med i Svenska Simförbundets anläggningsråd och har tidigare varit ordförande för Svenska Badmästareförbundet. Ulf har en gedigen kunskap om badanläggningar utifrån en mångårig erfarenhet.
- Renovera eller bygga nytt? Så kom vi fram till beslutet att renovera simhallen
- Renovering av befintlig badanläggning – så lyckades vi med en komplex renovering
- Hur vi arbetade för att skapa en energieffektiv och hållbar badanläggning – moderna reningslösningar, värmeåtervinning och optimerad ventilation
- Så balanserade vi mellan ekonomi, hållbarhet och funktion i renoveringen – vägval för en effektiv vattenhantering och energieffektiva lösningar
Hur renoverar man en simhall så att den både bevarar sin funktion och tar klivet in i framtiden? Arvika Simhall har genomgått en omfattande förvandling där teknik, hållbarhet och badupplevelse har stått i centrum.
När renoveringsarbetet inleddes 2022 var målet tydligt: att skapa en modern anläggning med hög kapacitet, energieffektiva system och förbättrade upplevelser för alla badgäster. Simhallen har fått en total översyn – från bassängplan och vattenrening till teknikutrymmen och nya lekområden för barn.
Idag rymmer anläggningen fler badgäster än tidigare, tack vare toppmodern vattenrening och optimerad planlösning. Undervisningsbassängen har utvecklats med nya lekytor och vatteneffekter, medan sim- och hoppbassängerna fått helt nya ytskikt och en genomgående uppfräschning. Även teknikutrymmena har genomgått en total omstrukturering, där gamla system ersatts med moderna lösningar för filtrering, UV-behandling och säkerhetsövervakning.
Den 28 oktober 2023 invigdes den nyrenoverade anläggningen, redo att möta framtidens behov. Med denna föreläsning djupdyker vi i renoveringsprocessen – från vision och utmaningar till de avgörande besluten som format dagens Arvika Simhall.
Erik Good
Simhallsexpert
Sweco
Erik Good är verksam på SWECO. Han är en av Sveriges ledande simhallsexperter med en mångårig erfarenhet av nybyggnation och renovering av badanläggningar. Erik är en uppskattad rådgivare i olika skeden av en badanläggnings utveckling.
- Så hanterar du vanliga problem med vatten- och luftkvalitet – trikloraminer, hygienrisker och lösningar för en bättre inomhusmiljö
- Hur lagkrav och moderna reningsmetoder påverkar driften – myndighetskrav, energieffektivisering och hållbara lösningar
- Beprövade tekniker och metoder för att möta nya krav – minskad kemikalieanvändning och optimering av driften
- Vikten av proaktiva badtekniska åtgärder – stabil drift, kostnadseffektivitet och en hållbar badanläggning med lågt CO₂-avtryck
Ren och säker badvattenkvalitet är en avgörande faktor för en välfungerande badanläggning. Samtidigt ställs allt högre krav på energieffektivitet, hållbarhet och smarta tekniska lösningar. Hur kan vi optimera driften för att uppfylla myndighetskrav, minimera kemikalieanvändning och skapa en bättre inomhusmiljö?
Från trikloraminer och hygienrisker till moderna reningsmetoder och energieffektiva lösningar – vi går igenom de utmaningar badanläggningar möter idag och vilka tekniker som möjliggör en stabil, kostnadseffektiv och hållbar drift.
Henrik Janson
Teknisk chef
EnviroProcess AB
Henrik Janson har en gedigen erfarenhet som specialist inom kvalitativ vattenrening, klimatsystem samt ventilation i badhus. Henrik arbetar som rådgivare inom badhus där han är teknisk chef på företaget Enviroprocess. Han är en mycket uppskattad utbildare och föreläsare inom området.
- Så optimerar vi ventilationen för att balansera energieffektivitet och luftkvalitet – från tekniska val till driftsstrategier
- Så hanterar vi fukt, klorgaser och temperatur för en bättre inomhusmiljö och arbetsmiljö
- Hur kan erfarenheter från Sverige och övriga Europa samt forskningsprojektet kring energieffektiva badhus ge nya lösningar?
- Hur påverkar badhusets användning – tid på dygnet och besöksmängd – valet av ventilationssystem?
- Vikten av service och underhåll – stora pengar att spara med en väl fungerande anläggning
- Efter 1 Januari 2027 måste våra värmepumpssystem innehålla naturliga köldmedier, vad innebär detta och hur skall vi hantera dessa nya krav?
Ventilation i badhus är en komplex utmaning där fukt, klorgaser och värme måste hanteras för att säkerställa en hälsosam inomhusmiljö – utan att energiförbrukningen skenar. Samtidigt är valet av ventilationssystem avgörande för både driftsekonomi och arbetsmiljö.
Hur kan vi minska energianvändningen utan att försämra luftkvaliteten? Genom att analysera hur badanläggningar används under dygnet, optimera luftflöden och använda beprövade tekniska lösningar kan vi skapa ett bättre inomhusklimat. Vi lyfter erfarenheter från tyska anläggningar samt aktuella forskningsprojekt kring energieffektiva badhus, där ventilationens roll står i centrum.
Patrick Löfberg
Teknisk chef
Menerga AB
Patrick Löfberg är teknisk chef och försäljningschef på Menerga AB. Menerga är marknadsledande varumärke i Europa inom ventilationsaggregat för simhalls-, komfort- och processventilation med extra hög verkningsgrad.
- Vad är vanliga problem i en badanläggnings konstruktion och hur hanterar du dem?
- Hur kan vi arbeta med strategiskt underhållsarbete för att säkra konstruktionens och anläggningens livslängd?
- Genomgång av lärdomar från ett antal nyligen genomförda renoveringar av badanläggningens konstruktion
Effektivt underhåll av en badanläggnings konstruktion är avgörande för att säkerställa både lång livslängd och en säker driftmiljö. Badhus utsätts ständigt för fukt, klorider och höga temperaturer, vilket gör att underhållsarbetet måste vara både strategiskt och långsiktigt för att minimera skador och oväntade kostnader.
I denna föreläsning går vi igenom vanliga problem i en badanläggnings konstruktion och hur de kan hanteras för att förhindra kostsamma skador och driftstörningar. Vi tittar på hur ett välplanerat och proaktivt underhåll kan bidra till att förlänga anläggningens livslängd och ge en bättre totalekonomi.
Föreläsningen bygger på erfarenheter från nyligen genomförda renoveringar, där vi lyfter fram konkreta lärdomar och praktiska lösningar som kan tillämpas vid både underhåll och modernisering av badanläggningar. Hur kan vi arbeta strategiskt för att säkerställa en hållbar konstruktion och en anläggning som fungerar optimalt över tid?
Thorbjörn Gustavsson
Senior forskare/Gruppchef
RISE Research Institutes of Sweden
Thorbjörn Gustavsson är senior forskare på enheten för byggnadsfysik inom RISE.
- Sveriges badanläggningar står inför stora utmaningar – åldrande anläggningar, ökade myndighetskrav och en pressad ekonomi kräver nya arbetssätt och strategiska beslut
- Så arbetar vi med strategiskt underhåll och teknisk drift av badanläggningar för att erbjuda kvalitativa badanläggningar som uppfyller aktuella myndighetskrav
- Hur vi förhåller oss till utmaningen att balansera underhållsbehovet med begränsade resurser
- Teknisk drift som navet i samverkan med verksamhet, miljö- och hälsa samt fastighetsförvaltning
Malmö stad arbetar aktivt med att säkerställa en effektiv och hållbar drift av sina badanläggningar, där teknisk skötsel, myndighetskrav och livslängdsförlängning står i fokus. Genom nära samverkan mellan olika förvaltningar och badanläggningarna hanteras både den dagliga driften och den långsiktiga fastighetsförvaltningen för stadens simhallar.
Under denna föreläsning får du ta del av erfarenheter från teknisk drift och skötsel av Malmö stads badanläggningar, däribland Hylliebadet som färdigställdes 2015 och som har hållit en stabil badmiljökvalitet genom åren. Du får ta del av Malmö stads arbete med att uppfylla myndighetskrav och samtidigt optimera driften för säkerhet och energieffektivitet.
Parallellt står äldre anläggningar inför behov av modernisering. Under föreläsningen får du ta del av resultaten från en statusinventering av en 70-talshall och hur Malmö stad arbetar strategiskt för att balansera renoveringsbehov med ekonomisk hushållning. Hur kan livslängden på äldre simhallar förlängas, och vilka åtgärder krävs för att möta dagens och framtidens krav?
Anna Månsdotter
Sektionschef
Malmö stad
Anna Månsdotter är sektionschef på enheten för Kultur och Fritid inom Stadsfastigheter i Malmö stad.
Christoffer Borg
Sektionschef
Malmö stad
Christoffer Borg är sektionschef för enheten Kommunteknik på Stadsfastigheter inom Malmö stad.
- Så kan energieffektiva lösningar minska driftskostnaderna och förlänga livslängden på badhus
- Så fungerar värmeåtervinning och naturliga köldmedier för hållbar energihantering
- Hur kan ventilation, vattenrening med mera bidra som värmekällor för en hållbar badhusdrift?
- Hur kan kommuner ställa krav i upphandlingar för att maximera energieffektiviteten?
Hur kan vi bygga och renovera badhus för att minska energiförbrukningen, sänka driftskostnaderna och förlänga anläggningens livslängd? I Spångbergshallen i Filipstad har innovativa lösningar som värmeåtervinning, ventilerande skvalprännor och naturliga köldmedier använts för att skapa en energieffektiv och hållbar simhall.
Detta arbetssätt och teknik kan appliceras både vid nybyggnation och vid ombyggnation av befintliga badanläggningar. Genom smart värmehantering, optimerad ventilation och hållbara material kan kommuner och fastighetsförvaltare minska sitt behov av köpt energi och framtidssäkra sina anläggningar.
Jörgen Rogstam
VD
EKAnalys AB
Jörgen Rogstam är grundare till konsultföretaget EKA som specialiserat sig på teknik- och energifrågor i olika typer av idrottsanläggningar. Han har en forskarbakgrund inom kyl- och värmepumpande tekniker vid KTH, och har under karriären jobbat mycket med just värmepumpar och värmeåtervinningslösningar. Detta har visat sig speciellt användbart inom badanläggningar där det finns stora kombinerade kyl- och värmebehov.
- Så har vi beredskap för att hantera vanliga problem i våra badanläggningar
- Städning och hygien – hur lägger vi upp arbetet för att möta lagkrav och myndigheters föreskrifter?
- Hur vi skapar badanläggningar som möter framtidens krav genom effektiv teknisk drift och underhåll
- Hur kan vi hitta de bästa samverkansformerna för att driva och underhålla våra badanläggningar på bästa sätt?
Efter en dag fylld av insikter och konkreta lösningar samlar vi konferensens talare för ett avslutande samtal. Vad har vi egentligen lärt oss om teknisk drift, skötsel och underhåll – och hur omsätter vi kunskapen i praktiken?
Vi diskuterar beredskapen för att hantera vanliga problem, strategier för att möta framtidens krav och hur vi kan hitta de bästa samverkansformerna för en effektiv och hållbar badanläggning. Ta chansen att ställa dina frågor och få med dig nya perspektiv från branschens experter!
Få ökade kunskaper om strategier för effektiv teknisk drift och skötsel: Lär dig strategier för att optimera drift och underhåll, vilket leder till längre livslängd för badanläggningar och minskade driftskostnader
Minska hälsorisker och förbättra inomhusmiljön: Få ny kunskap om hälsorisker i badanläggningar samt lösningar för att säkerställa god luftkvalitet och vattenrening som ger en trygg och hälsosam inomhusmiljö
Strategier kopplat till renovering eller nybyggnation: Få verktyg för att identifiera och fatta välgrundade beslut om renovering, nybyggnation eller fortsatt drift av befintliga badanläggningar
Upptäck ny teknik och material som förlänger livslängden: Ta del av aktuell kunskap om materialval och teknik som förbättrar energieffektivitet, minskar underhållsbehovet och ökar hållbarheten
Möjligheter att nätverka med branschkollegor och experter: Träffa andra tekniska förvaltare, driftstekniker, byggprojektledare och leverantörer för att dela erfarenheter och knyta kontakter
Anmälan Befintliga badanläggningar - drift, underhåll och renovering 10 september
Påbörja din anmälan genom att fylla i deltagaruppgifter i formuläret
Priset inkluderar konferenstillfälle samt tilläggsval om detta valts.
Dela evenemanget i social medier