Forum för kommunsekreterare
Juridik - Digitalisering - Roll i utveckling
Följ kursen via vår digitala plattform den 8-9 februari
8-9 februari
Anmäl dig senast 8 december så får du 1500 kr i rabatt
Välkommen till årets stora mötesplats för dig som kommunsekreterare!
Som kommunsekreterare har du ett komplext uppdrag som ställer stora krav på din förmåga att vara både specialist och generalist. Du är navet i hela den demokratiska processen och för att säkerställa en effektiv och rättssäker nämndadministration krävs att man är uppdaterad både kring nya processer, arbetssätt och gällande regelverk. Förutom detta tillkommer även att vara en diplomatisk medlare mellan politiken och resten av tjänstemannaorganisation för att förtroendefulla relationer och samarbeten ska kunna möjliggöras.
Kontaktytorna är många och välfungerande samarbeten är a och o.
Men hur lyckas man skapa det förtroende och engagemang som krävs.
Dags att sätta din egna yrkesmässiga utveckling högst upp på dagordningen!
Varmt välkommen till en specialutformad konferensdag med totalt fokus på dina specifika behov som kommunsekreterare! Vår förhoppning är att denna dag ska ge dig både den kunskap, inspiration och de praktiska verktyg du behöver för att skapa en effektiv och rättssäker nämndadministration som säkerställer tillit i hela den demokratiska processen. Dessutom kommer dagen att bjuda på värdefullt nätverkande med kollegor från hela landet!
Ur innehållet
- Kommunal- och förvaltningsrätt för kommunsekreterare – tillämpning och aktuell praxis
- Beredningsprocessen – smarta arbetssätt för en effektiv och rättssäker beslutsprocess
- Kommunsekreterarens komplexa roll i en politisk styrd organisation
- Att implementera ett nytt ärendehanteringssystem – så leder du förändringsarbetet
- Att handlägga folkinitiativ som leder till folkomröstning – så lägger du upp arbetet för en effektiv och resurssnål hantering
- Oklar majoritet och osäker styrning – så leder du arbetet för ökad tydlighet och samstämmighet gentemot politiken
- Fördjupning i avancerad sammanträdesteknik och protokollskrivning
- Personlig effektivitet och struktur – så kan du arbeta mer hållbart och frigöra mer tid för värdeskapande uppgifter
Program
Vi samarbetar med nedanstående hotell där du får rabatt på boendet om du anger våra koder vid bokning.
Bryggargatan 12
Tfn +46850621400
Ange kod: Ability Partner
Hazeliusbacken 20
Tfn +46850254140
Ange kod: ABILITY
Nybrogatan 53
Tfn +46850733000
Ange kod: Ability Partner
Tfn +46851751700
Ange kod: D000028081
Anmäl dig senast 8 december så får du 1500 kr i rabatt
Detta är priset innan eventuella rabatter.
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 5990 kr per person.
I konferenspriset ingår dokumentation och att du kan ta del av streamat material i 30 dagar efteråt.
För dig som deltar på plats tillkommer 500 kr. Då ingår frukost, fika och lunch under konferensen.
Charlotte Arnell
Juridisk rådgivare, digitaliseringsjuridik offentlig sektor
PwC
Charlotte Arnell arbetar som juridisk rådgivare på PwC och är specialiserad inom dataskydd och rådgivare inom offentlig rätt och digitalisering, med särskild erfarenhet av att kombinera juridisk rådgivning med ett utvecklings- och ledningsperspektiv. Charlotte har själv arbetat som kommunsekreterare på Strängnäs kommun och är väl insatt i rollens olika utmaningar. Hennes erfarenhet av kommunal sektor innefattar även andra befattningar, senast som digitaliseringsjurist och dataskyddsombud på Västerås stad. Innan det har hon arbetat som kanslichef och kommunjurist på Katrineholms kommun och även som administrativ chef på Strängnäs kommun.
- Hur påverkas verksamheten av de reglerna kring grunderna för god förvaltning?
- Rutiner för korrekt och effektiv ärendehandläggning – vilka krav ställs?
- Hur långt sträcker sig myndigheternas serviceskyldighet och vilka krav på serviceåtgärder ställs?
- Effektivitet – vad innebär skyndsamt förfarande, egentligen?
- När ska en handling anses inkommen till en myndighet eller behörig tjänsteman?
- Hur ska du hantera nya elektroniska format så som webbpubliceringar, sms och sociala medier?
- Aktuell praxis och myndighetsbeslut
Olle Lundin
Professor i förvaltningsrätt
Uppsala Universitet
Under detta fördjupningspass kommer du att få uppdatera dina kunskaper inom kommunal- och förvaltningsrätten, få svar på hur du ska tolka lagstiftningen, hur den utvecklas utifrån aktuell rättspraxis och hur regelverket påverkar olika typsituationer i ditt arbete. Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han är oberoende expert inom ramen för Europarådets övervakning av den kommunala självstyrelsen och även adjungerad särskild ledamot i Kammarrätten i Stockholm. Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet. Han är oberoende expert inom ramen för Europarådets övervakning av den kommunala självstyrelsen och även adjungerad särskild ledamot i Kammarrätten i Stockholm. Olle är en flitigt anlitad och mycket uppskattad föreläsare och under detta fördjupningspass kommer han att reda ut vanligt förekommande frågeställningar och diskutera dess konsekvenser i praktiken.
- Kommunsekreterarens roll som balanserande aktör mellan politik och förvaltning – om att verka i och mellan olika sammanhang
- Vad innebär det att vara förtroendevald i en politisk styrd organisation och hur kan man som kommunsekreterare stötta sin politik på bästa sätt?
- Hur kan rollen som kommunsekreterare tydliggöras för att lättare balansera mellan olika områden av krav och förväntningar?
- Vad är viktigt för att både bygga tillit till det demokratiska systemet och effektivitet mellan politik och förvaltning?
- Om gråzonen mellan vad:et och hur:et – hur kan jag som kommunsekreterare bidra till mer tydlighet?
Niclas Vikström
Utbildningsledare, tidigare kommunsekreterare och kommunalråd
Göteborgs stad
Som kommunsekreterare har du ett komplext uppdrag som ställer stora krav på såväl expertis och generalism som neutralitet och objektivitet. Du utgör en betydande länk mellan den lokala politiken, tjänstemannaorganisationen och medborgarna vilket kräver både känsla för kontext och en förmåga att kunna navigera och skapa förtroendefulla samarbeten inom och mellan dessa olika sammanhang. Att skapa bra förutsättningar för ett gott och effektivt samarbete mellan politik och förvaltning lägger grunden för ett gott samtalsklimat i den politiska debatten och högre effektivitet i hela kommunorganisationen. Vad är viktigt att tänka på för att bygga förutsättningar för ett hållbart och effektivt samarbete mellan politiker och tjänstepersoner? Under denna föreläsning kommer Niclas att dela med sig av sina erfarenheter kring hur man på bästa sätt lägger grunden för tydlighet i rollfördelning och processer som i sin tur skapar förutsättningar för ett gott samarbete. Niclas arbetar just nu som utbildningsledare för införande av Göteborgs stads nya ärendehanteringssystem i samtliga förvaltningar och bolag. Han har tidigare arbetat som kommunsekreterare i Köpings kommun och dessförinnan som kommunalråd i Örebro kommun. Han har gedigen kunskap om kommunalpolitiska processer och samspelet mellan politiker och tjänstepersoner.
- Beredningsprocessens olika faser – hur kan man öka förståelsenför processen och vikten av tydliga rutiner, roller och mandat?
- Hur skapas struktur och förutsägbarhet i beredningsprocessen mot kommunstyrelsen och kommunfullmäktige?
- Hur kan man på bästa sätt stötta handläggarna för att säkerställa sakliga, rättssäkra och opartiska beslutsunderlag som också blir färdiga i tid?
- Hur mycket påverkar kultur och invanda beteenden våra processer och hur kan du påverka dessa för att skapa förändring?
- Tips och trix för att skapa mer likvärdiga beslutsunderlag som håller en kvalitetsmässigt jämnare nivå och möjliggör en mer effektiv administration
Jesper Berndt Dahl
Kanslichef
Gnesta Kommun
Att leverera kvalitetssäkra beslutsunderlag till fullmäktige är en av de viktigaste uppdragen förvaltningarna har. En väl fungerande beredningsprocess skapar både framförhållning och en förutsägbarhet i verksamheten och bidrar till en högre grad av både effektivitet och rättssäkerhet vilket gynnar kvalitén i kommunens verksamheter. Men processen från det att ett ärende initieras och handläggs, till beslut på sammanträdet och slutligen till verkställighet kan vara lång. Det är också en process där många personer med olika roller är delaktiga, vilket ställer krav på att alla som är inblandade har en förståelse för hela processen för att arbetet ska fungera effektivt. Hur kan man skapa smarta arbetssätt för att utveckla och tydliggöra processer där hög kvalitet på beslutsunderlag och förankring både i tjänstemanna- och den politiska organisationen prioriteras? Jesper arbetar är kanslichef på Gnesta kommun och har tidigare arbetat som kommunsekreterare i Botkyrka kommun och även som nämndsekreterare i Region Halland. Under denna föreläsning kommer du att få ta del av hur man kan arbeta med att utveckla en effektiv och rättssäker process för genomarbetade beslutsunderlag som skapar både trygghet och ett högre förtroende för tjänstemannaorganisationen.
- Att implementera ett nytt dokument-och ärendehanteringssystem – hur kan du använda förändringen som hävstång för en förbättrad och förenklad ärendehanteringsprocess?
- Att införa papperslösa möten och signering – så har vi utvecklat en digital mötesadministration från förberedelse av kallelse, genomförande av möte, närvarohantering, upprättande och digital justering av protokoll
- Hur säkerställer man att styrdokumenten är uppdaterade, korrekta och tillgängliga och hur undviker man flera versioner av samma styrdokument?
- Så har vi infört ett gemensamt arbetssätt för att ta fram och revidera styrdokument
- Effektiv ärendehantering för att få handlingarna i tid – hur kan man tydliggöra processer, ansvarsområden och allas olika roller för få till ett bättre flöde?
- Framtidens nämndadministration – vad är viktigt när vi leder digitalisering och innovation på kansliet och hur skapar vi framtidens nämndadministrativa arbete?
Johan Hägglund
Kommunsekreterare
Västerviks kommun
Att implementera ett nytt dokument- och ärendehanteringssystem är ett stort och omfattande förändringsprojekt som kräver mycket av både tid och resurser. Vad är viktigt när vi leder digitalisering och innovation kring framtidens nämndadministrativa arbete? Hur kan du använda förändring och införande av nya system som hävstång för att förbättra och förenkla hela ärendehanteringsprocessen och hur får du med dig den övriga organisationen på tåget? I Västerviks kommun har man infört ett nytt ärendehanteringssystem och i samband med detta gjort ett stort arbete med att se över dokument- och ärendehanteringsprocessen för att effektivisera både ärendehanteringen och dokumentsyrningen. Under denna föreläsning kommer du att få ta del av praktiska erfarenheter av detta förändringsarbete. Du kommer att få ta del av praktiska tips och råd samt utmaningar man stött på längs vägen och hur man har använt denna förändring som en hävstång för en förbättrad och förenklad ärendehanteringsprocess. Johan Hägglund har lång erfarenhet av kommunsekreterarrollen och har arbetat som kommunsekreterare i Västerviks kommun i över tolv år.
- När majoriteten inte längre har majoritet i alla nämnder och fullmäktige – hur kan förvaltningen navigera på bästa sätt?
- Hur utvecklas en väl fungerande beredningsprocess med utrymme och möjlighet för förvaltningen att granska och kvalitetssäkra beslutsunderlag innan de skickas vidare för politisk hantering?
- Hur skapas mer utrymme för dialog mellan handläggare, förvaltningschef och nämndsekreterare för att säkerställa mer kvalitetssäkrade beslutsunderlag?
- Tydliga roller och mandat – vad är viktigt för att få till bra sammanträden vid oklar majoritet?
- När ledamöterna är oense om hur mycket politik man får ha i protokoll och yrkanden – vem bestämmer och hur kan det hanteras på bästa sätt?
- Kommunsekreteraren som teamledare med mandatet att samordna alla sekreterare – hur skapas det förtroende som krävs för att få med sig alla på tåget?
Susanna Göransdotter
Kommunsekreterare
Lekebergs Kommun
När den politiska majoriteten spricker åtta månader in i en ny mandatperiod och tonläget i den politiska debatten går högt, hur gör vi som förvaltning när osäkerheten gällande vilka beslut som kan komma att fattas är som störst? Med nya och ibland osäkra ordföranden i nämnderna hamnar ofta sekreteraren i rampljuset gällande vem i styrelsen eller nämnden som får göra vad. Då är det extra viktigt att underlag bereds ordentligt och att alla sekreterare i nämnder och kommunstyrelsen har koll på mötesformalia och ger samma svar till alla politiker. I Lekebergs kommun har man gjort ett stort arbete för att skapa en väl genomarbetad beredningsprocess där alla handläggare som vill kan delta på förvaltningens beredningsmöten. Sekreterarna är centralt organiserade och tillhör samma team på den administrativa avdelningen och kan på så sätt tillsammans hjälpas åt med frågor som blir politiskt väldigt viktiga. Kommunsekreteraren är teamledare med uppdrag att samordna och skapa samsyn kring bland annat vem som har rätt att få med vad i ett protokoll och när vem får ta del av vilket underlag i vilket steg i beredningsprocessen. Detta skapar en viktig samstämmighet inom förvaltningen som underlättar och tydliggör arbetet för politiken. Under denna föreläsning kommer du att få ta del av hur Lekebergs kommun arbetat med dessa frågor och vad som är viktigt för att lyckas i rollen som teamledande kommunsekreterare.
- Hur kan man hantera inledningsskedet med formkrav och kontroll av folkinitiativets namnunderskrifter?
- Om handläggning och beredning – så la vi fram ärendet mot fullmäktige
- Så säkerställer du en effektiv beslutsprocess kring föreskrifter om folkomröstningen, val av datum, formulering av omröstningsfråga och annat som behöver regleras
- Hur ska röstningen ske rent praktiskt och hur ska man hantera röstsedlarna och röstsammanräkningen?
- Att hantera eventuella överklaganden – så har vi skrivit våra yttranden till förvaltningsrätten
- Erfarenheter och lärdomar – praktiska tips och råd för att underlätta arbetet
Joel Fredin
Kommunsekreterare
Söderhamns Kommun
Sedan folkinitiativet förstärktes iom reformen av kommunallagen har det blivit svårare för fullmäktige att säga nej till ett folkinitiativ. I samband med de allmänna valen hösten 2022 hölls två rådgivande folkomröstningar om vindkraft i Söderhamns kommun och nu har ännu ett folkinitiativ för en ny folkomröstning startat. Att hantera ett folkinitiativ är komplext och hör inte till de vanliga arbetsuppgifterna som kommunsekreterare. Ofta är det första gången man hanterar ett sådant ärende och samtidigt ställs ofta krav på ett raskt förfarande för att säkerställa att allt hanteras inom skälig tid. Hur gör man i inledningsskedet rent praktiskt och hur kan man formulera föreskrifter som garanterar ett korrekt förfarande? Hur får man det ordinarie arbetet att flyta på parallellt? Under denna föreläsning kommer du att få ta del av värdefulla tips och erfarenheter kring hur du skapar bästa struktur från beslut om folkomröstning till rösträkningen samt hur du kan hantera eventuella överklaganden. Dessutom hur man kan använda dessa erfarenheter för att förbättra valarbetet i stort.
- Hur upplever du tiden? Så kan du arbeta mer hållbart och frigöra tid
- Planering och prioritering – så frigör du mer tid för värdeskapande uppgifter
- Det gränslösa arbetet – så hanterar du dess utmaningar och möjligheter
- Vad är stress och när blir stress skadligt? – Om vikten av reflektion och återhämtning
- Höga arbetstoppar – så kan du planera och strukturera för ett mer hållbart arbete
- Beslutsfattande och hjärnkraft – så fungerar hjärnan i ett ökande informationsflöde
- Strategier för självledarskap – så blir du bättre på att prioritera för en hållbar arbetsvardag
Petra Brask
Effektivitetsexpert
Petra Brask & Partners
Upplever du höga arbetstoppar och har svårt att få tiden att räcka till för allt det löpande arbetet som ändå alltid behöver flyta på? Drunknar du i mail och olika arbetsuppgifter som kräver både din tid och ditt fulla fokus samtidigt som du ofta blir avbruten och har svårt att säga nej? Önskar du att du kunde skapa mer struktur i ditt arbete för att kunna frigöra mer tid åt värdeskapande uppgifter? Om så är fallet kommer du att ha stor behållning av den här föreläsningen som ger dig konkreta metoder för en hållbar arbetsdag med mer fokus och mindre stress. Du får effektiva strategier för självledarskap, planering och prioritering samt hur du skapar struktur och hanterar de största tids- och energitjuvarna. Petra är en mycket uppskattad föreläsare som med både humor och värme delar med sig av sina erfarenheter och ger dig de verktyg du behöver för en mer strukturerad och energifylld vardag, både i hemmet och på arbetet. Petra har sedan 1995 utbildat både chefer och medarbetare i en mängd olika organisationer, allt från FN till Coca Cola. Hon har varit programledare för TV-serien Tidsjakten som gick på SVT hösten 2014 och har sedan 2009 bloggat på ämnet tid. Hon har även givit ut två böcker om personlig effektivitet och är även programledare för den populära podcasten Tidspodden tillsammans med Lena Lid Falkman, forskare på Handelshögskolan.
Nätverka under trevliga former med kommunsekreterare från hela Sverige.
- Hur förhåller sig kommunalrätten till bolagsrätten och vad är skillnaderna mellan dessa regelsystem?
- Hur kan man som kommunsekreterare jobba med ägarstyrning och uppsiktsplikt över kommunala bolag?
- Sekreterare i moderbolag – hur tar man fram bra processer för bolagsfrågor och ägarstyrning?
Oscar Arnell
Chefsjurist
Lunds kommun
När man som kommunsekreterare arbetar mot kommunstyrelsen och som sekreterare i kommunala bolag är det viktigt att ha koll på hur kommunalrätten förhåller sig till bolagsrätten. Vad är skillnaderna och hur kan man som kommunsekreterare arbeta med ägarstryning och uppsiktsplikt gentemot de kommunala bolagen? Hur skapas bra processer för uppföljning av bolagsbeslut som ska upp till fullmäktige? Oscar Arnell är chefsjurist vid Lunds kommun och har lång erfarenhet som jurist och chef inom politiskt styrda organisationer. Han har tidigare arbetat på PwC med juridisk rådgivning till kommuner, regioner och offentligt ägda bolag och kommunalförbund. Oscar är en uppskattad föreläsare inom kommunal- och förvaltningsrätt och har stor kunskap kring utveckling av ärendeprocesser, informationsförvaltning och nämndadministration.
Hur når du en ökad kvalitet och rättssäkerhet vid genomförande och protokollföring av KS- och fullmäktigesammanträden?
Som kommunsekreterare har du en mycket viktig och central roll för att säkerställa att hela den demokratiska processen i kommunens högsta beslutande organ.
Att sammanträden leds och dokumenteras på ett korrekt sätt är av största vikt för att säkerställa rättssäkra och demokratiska beslut men hur gör man när man hamnar i de lite mer komplexa situationerna?
Under denna fördjupning kommer du att få ökade kunskaper kring hur du som kommunsekreterare kan stärka dig i din roll och hantera de mer avancerade situationer som kan uppstå under sammanträden. Du kommer dessutom att få ta del av praktiska verktyg och metoder för att skriva rättssäkra, informativa och korrekta protokoll.
- Samarbetet, formalia och beslutandegång – om kommunsekreterarens komplexa roll i en politisk styrd organisation
- Före, under och efter sammanträdet – så kan du utveckla ditt arbete för ett mer effektivt stöd till ordföranden, KS, fullmäktige och förvaltning?
- Att leda och protokollföra mer komplexa mötessituationer
- Hur hanterar och protokollför man olika yrkanden
- Beslutsordning – en genomgång av reglerna kring hur beslut fattas
- Omröstning och kontraproposition – hur kan man hantera mer komplicerade situationer?
- Särskilt yttrande och protokollsanteckning – när och hur kan dessa verktyg användas?
- Reservationer och att avstå från att delta i beslut – hur ska de hanteras i protokollet?
- Hantering av snåriga situationer – vi diskuterar och delar tips och råd för att navigera komplexa möten
- Webbsändning av sammanträden – vad är viktigt att tänka på?
- Gruppdiskussioner – erfarenhetsutbyte kommunsekreterarkollegor emellan
Vi bryter för förmiddagsfika kl.10:00-10:30
Marie Nikonoff
Utbildare inom offentlig administration
Måndalen Konsult
Marie Nikonoff har varit verksam som kommunsekreterare i 38 år. I maj 2022 lämnade hon Linköpings kommun för att i egen regi hålla kurser, föreläsa och dela med sig av sina erfarenheter. Hon har arbetat i både små och stora kommuner och har bland annat utfört sekreterarskap i kommunfullmäktige, kommunfullmäktiges valberedning, kommunstyrelsen och kommunstyrelsens utskott, samt i valnämnden. Marie är en mycket uppskattad kursledare inom nämndadministration, sammanträdesteknik, protokollskrivning, offentlighet och sekretess, kommunallagen samt kommunens ärendeprocess och diarieföring.
- Uppdatera dig om senaste nytt inom kommunal- och förvaltningsrätten Inspireras och utveckla dig i din komplexa roll i en politiskt styrd organisation
- Ta del av smarta arbetssätt för en effektiv och rättssäker beredningsprocessen som skapar både trygghet och ett högre förtroende för tjänstemannaorganisationen
- Utveckla din sammanträdesteknik och ta del av fördjupade kunskaper kring hur du som kommunsekreterare kan hantera de mer avancerade situationer som kan uppstå under sammanträden
- Fördjupa dina kunskaper kring vad som är viktigt för att skriva rättssäkra, informativa och korrekta protokoll
- Lär dig mer om hur man på bästa sätt skapar förutsättningar för ett gott samarbete mellan tjänstepersoner och förtroendevalda
- Ta del av praktiska erfarenheter av att implementera ett nytt ärendehanteringssystem och digitalisera för en förbättrad och förenklad ärendehanteringsprocess
- Lär dig mer om vad som är viktigt vid handläggning av folkinitiativ som leder till folkomröstning och hur man kan skapa förutsättningar för en effektiv och resurssnål hantering
- Inspireras och ta del av verktyg för personlig effektivitet och hur du kan arbeta mer hållbart för att frigöra mer tid för värdeskapande uppgifter
- Nätverka och utbyt erfarenheter med kommunsekreterarkollegor från hela landet
Anmälan Forum för kommunsekreterare 2024 8-9 februari
Påbörja din anmälan genom att fylla i deltagaruppgifter i formuläret
Priset inkluderar konferenstillfälle samt tilläggsval om detta valts.
Dela evenemanget i social medier