2025-04-24

Därför är språkutvecklande arbetssätt avgörande i dagen skola!

Inför konferensen Språkstörning, språklig tillgänglighet och språkutvecklande arbetssätt 2025 har vi pratat med logopeden Ulrika Aspeflo – dagens moderator och en av konferensens uppskattade föreläsare.

Hem / Därför är språkutvecklande arbetssätt avgörande i dagen skola!

Ulrika Aspeflo är en logoped med lång erfarenhet av att ha arbetat med elever med NPF, språkstörning och språkutvecklande arbetssätt. Ulrika arbetar för närvarande med elever i åk 4-6 som specialpedagog/speciallärare. I september 2024 kom Ulrikas sjätte bok ut och det är en uppföljare till boken I RELATION TILL LÄRANDE, skriven tillsammans med logoped Ebba Almsenius. Den nya boken har titeln: I NÄRVARO AV SPRÅK.

Läs vår spännande intervju med Ulrika inför konferensen den 25 september!

Varför är det så viktigt att vi pratar om språkstörning och språklig tillgänglighet i skolan just nu?
Det är viktigt eftersom vi ser så många elever kämpa med ord- och språk i skolan. Elever med språkstörning, elever med svenska som andraspråk, men även elever som är födda i Sverige har ett begränsat ordförråd och svårighet att förstå och skapa texter inom olika ämnen i skolan.

Vad ser du som de största utmaningarna för skolan idag när det gäller att möta elever med språklig sårbarhet?
Den största utmaningen är väl att få in det språkutvecklande arbetssättet i såväl helklass som i undervisningen i mindre grupper och att räcka till organisatorisk.

Vad kommer deltagarna att få med sig från den här konferensen – både i form av kunskap och konkreta verktyg?
Deltagarna hoppas jag ska känna såväl bekräftelse som inspiration att orka fortsätta och vidareutveckla undervisningen tillsammans på den egna skolan.

Du är både moderator och en av talarna – vad ser du mest fram emot själv under dagen?
Jag ser fram emot att få lyssna till övriga mycket kompetenta föreläsare och på något sätt samla ihop vad vi alla gemensamt lyfter fram som det viktigaste, samt kanske även se hur vi kompletterar varandra.

Hur kan man skapa en språkligt tillgänglig lärmiljö som verkligen gör skillnad för elever – har du något exempel eller tips redan nu?
Att tänka språk i alla ämnen, öka kunskapen om både vad som kan trassla till det och vad som kan göras för att förebygga språksvårigheter och främja språkutveckling leder ju till en ökad medvetenhet. Det i sin tur brukar kunna leda till ett delvis förändrat arbetssätt, vilket kanske är det man behöver göra för att utveckla sin egen undervisning. Det är ju viktigt att man får praktiska verktyg med sig och det tänker jag att konferensen kommer att bjuda på.

Varför tycker du att just den här konferensen är ett måste för alla som arbetar med barn och unga i skola och elevhälsa?
Denna konferens tänker jag ger både teoretisk och praktisk inspiration kring språk och språkutveckling på så många sätt och den egna kompetensutvecklingen är viktig för att vi ska orka finnas som inspirerande pedagoger i skolan.

Intervjun är gjord av Frida Aarenstrup, Ability Partner

Konferens

Språkstörning, språklig tillgänglighet och språkutvecklande arbetssätt 2025

Succékonferensen om språkstörning/DLD och språklig sårbarhet är tillbaka!...