En arbetsplatsstrategi för framtiden
Läs vår intervju med Heléne Lidström. Med över 25 års erfarenhet av ledande befattningar inom kommunikation, ledarskap och organisation har Heléne etablerat sig som en av Sveriges främsta rådgivare och förändringsledare inom arbetsplatsutveckling.
Den 17 oktober är Heléne Lidström moderator och talare på konferensen Framtidens kontor och arbetssätt 2024. Med över 25 års erfarenhet av ledande befattningar inom kommunikation, ledarskap och organisation har Heléne etablerat sig som en av Sveriges främsta rådgivare och förändringsledare inom arbetsplatsutveckling. Hennes expertis har hjälpt några av landets största företag och organisationer att anpassa sina arbetsplatser till dagens föränderliga krav.
Heléne har tidigare arbetat med Microsofts stora omställning till det nya arbetslivet, där hon ledde betydande förändringar inom både arbetssätt och kontorsutformning. Denna transformation bidrog till att Microsoft flertalet år i rad utsågs till Sveriges bästa arbetsplats och belönades med utmärkelser som Sveriges snyggaste kontor. För närvarande arbetar hon som arbetsplatsstrateg i det egna bolaget men också på Castellum, där hon fortsätter att driva innovativa projekt som kombinerar moderna arbetssätt med fysisk arbetsmiljö.
Ett av hennes mest omtalade projekt är “ICA@work”, där hon bidrog till att samla ICAs olika verksamhetsgrenar under ett och samma tak genom en omfattande arbetsplatsförändring.
Erfarenheterna från dessa framgångsrika projekt har Heléne delat med sig av i sin bok Det Nya Arbetslivet – så skapades Sveriges bästa arbetsplats.
På konferensen kommer Heléne att presentera en rad spännande talare och intressanta case, samt dela med sig av insikter om hur man skapar en hållbar och flexibel arbetsplatsstrategi i en tid präglad av hybrida och flexibla arbetssätt. Det här blir en dag att se fram emot, så se till att säkra din plats i tid!
Vi ställde några frågor till Heléne om hennes syn på framtidens arbetsplatser och de utmaningar som företag står inför när de ska implementera hybrida arbetsmodeller.
En het fråga just nu är fördelningen mellan hemarbete och kontorsarbete. Hur tycker du att organisationer bäst kan hitta balansen mellan distansarbete och arbete på kontoret för att utnyttja fördelarna med båda?
Det finns inte en universallösning som passar alla. Varje organisation måste göra sin egen hemläxa för att förstå sina unika behov och mål. Det handlar om att analysera vad som fungerar bäst för verksamheten, gruppen och medarbetarna. Kommunikation och en välgrundad arbetsplatsstrategi är nyckeln. Ledningen måste vara tydlig med varför vissa arbetsuppgifter eller arbetsdagar bäst utförs på kontoret och vilka som kan ske på distans. Det handlar om att skapa en balans som gynnar både produktiviteten och medarbetarnas välmående.
Hur kan en arbetsplatsstrategi formuleras på ett sätt som är både enkel och effektiv att kommunicera till hela organisationen?
Strategin måste vara tydlig, konkret och anpassad efter organisationens verksamhet och kultur. Det handlar om att bryta ner övergripande mål till tydliga och mätbara delmål som alla förstår. Ett effektivt sätt att kommunicera en strategi är att involvera alla nivåer i organisationen, från ledning till medarbetare, i processen. När medarbetarna känner sig delaktiga blir det också lättare att få dem att engagera sig i genomförandet.
Vad är enligt dig de viktigaste faktorerna för att kontinuerligt kunna utvärdera och förbättra en arbetsplatsstrategi?
Uppföljning och flexibilitet är centrala. En arbetsplatsstrategi är inte en statisk plan, den måste ständigt anpassas efter nya förutsättningar och insikter. Genom att regelbundet samla in feedback från medarbetarna och utvärdera hur väl strategin uppfyller målen, kan organisationen identifiera områden som behöver förbättras. Att ha en tydlig process för uppföljning och justering gör det också möjligt att snabbt anpassa sig till förändringar i omvärlden.
Vilka är de senaste forskningsrönen om hur man skapar en arbetsplats som medarbetarna verkligen längtar till?
Forskningen visar att en arbetsplats som främjar både samarbete och individens behov av fokus och återhämtning är avgörande. Flexibilitet i var och hur man arbetar, kombinerat med ett starkt fokus på företagskulturen, är faktorer som verkligen kan skapa en arbetsplats att längta till. Dessutom visar forskning att när medarbetare har möjlighet att påverka sina arbetsvillkor och känner sig delaktiga, ökar både engagemanget och produktiviteten.
Heléne Lidström kommer att fördjupa sig i dessa frågor under sin föreläsning, och dela konkreta exempel och tips på hur man som organisation kan lyckas med sin arbetsplatsstrategi i en hybrid värld. Missa inte denna chans att få insikter från en av Sveriges ledande experter på området!
Intervjun är gjord av Stina Åkerstedt, Ability Partner
Dela: