Framtidens hybridkontor
Läs vår Intervju med Moa Amalot och Johanna Olsson om framtidens hybridkontor – och hur vi skapar synergier mellan digitalt och fysiskt arbete. Moa och Johanna är författarna till Libers kommande bok om hybridarbete.
Framtidens hybridkontor – och hur vi skapar synergier mellan digitalt och fysiskt arbete
I en tid där arbetslivet genomgår ett paradigmskifte står det hybrida kontoret i centrum. Men hur får vi det att fungera på riktigt – både för organisationen och för medarbetarna? På Framtidens kontor och arbetssätt 2025 kommer Moa Amalot och Johanna Olsson, författarna till Libers kommande bok om hybridarbete, att ge konkreta lösningar på de vanligaste utmaningarna och visa hur vi kan omvandla konflikter och hinder till frihet och nya möjligheter.
I den här intervjun ger de en försmak av vad du kan förvänta dig av deras föreläsning.
Vad ser ni som den största utmaningen med det hybrida kontoret idag?
Johanna Olsson: Den största utmaningen är att många organisationer fortfarande arbetar med att utveckla två kontor, det digitala och det fysiska, istället för att fokusera på att skapa ett hybridkontor där det finns ett sätt att samarbeta. Det handlar om mycket mer än fysiska väggar och digitala strukturer – det handlar lika mycket om mänskliga värden. Att utveckla ett ledarskap som fungerar i den hybrida organisationen och sätt att samarbeta oavsett vart man befinner sig.
Hur gör man för att stärka ledarskapet på det hybrida kontoret?
Moa Amalot: De grundläggande framgångsfaktorerna för ledarskap är desamma – att vara en förebild, visa personlig omtanke, inspirera för organisationens målsättningar och ge utrymme för personligt växande. Men det finns också specifika utmaningar kopplat till att leda på hybrida kontoret. Dels handlar det om att chefer och ledare ofta har ett högt ansvar att driva på utvecklingen av den hybrida verksamheten och själva behöver ha bottnat i syftet med den. Många chefer önskar idag tvärtom högre närvaro av medarbetare, istället för att fördjupa insikten om hur att leda i de nya förutsättningarna. Det handlar bl.a. om att bygga stödjande strukturer för individer, grupper och verksamheten – och om att hantera den egna upplevelsen av kontrollförlust när man inte träffar medarbetare lika ofta.
Ett vanligt problem i hybridmiljöer är svårigheten att bygga en stark kultur. Hur kan man skapa en arbetsplats där människor känner gemenskap och engagemang, även när de inte är på plats varje dag?
Moa Amalot: Kultur är ett av våra absoluta favoritämnen, Johannas förra bok “Närhet trots avstånd” handlade mycket om hur att stärka kulturen när vi arbetar på distans. Att arbeta med kultur på det hybrida kontoret är en av nycklarna för att få det att fungera – men kultur är inte ord på papper. Organisationskultur handlar om hur vi faktiskt har det – vad som faktiskt kännetecknar vår organisation och våra interaktioner. Att jobba med den kräver att vi utgår från ett sant nuläge och att vi bygger den både gemensamt i organisationen – och genom förebilder i ledarskap och självledarskap.
Ni skriver just nu en bok om det hybrida kontoret. Hur går det – och vad kan vi förvänta oss av den?
Moa Amalot: Det går bra och är otroligt givande! Det har varit så intressant att få lyssna till alla de erfarenheter som görs i de hybrida kontorsmiljöerna och ta del av goda exempel, massvis av data och olika typer av lösningar. I boken kan man förvänta sig allt från konkreta tips, steg för steg hur organisationer gått till väga och teori som stärker förståelsen av hur att bygga ett hybrid kontor som stärker välmående och verksamhet. En viktig slutsats i boken är att det inte längre handlar om kontorsutveckling – utan om organisationsutveckling när vi bygger det hybrida kontoret. Boken ger nycklar hur att utveckla organisationen och det hybrida kontoret på samma gång.
Om ni fick ge ett enda råd till en organisation som vill förbättra sitt hybridkontor – vad skulle det vara?
Johanna Olsson: Våga ifrågasätta era egna sanningar, och involvera hela organisationen. Vi har många bilder av hur kontoret “ska vara” och när och var vissa saker ska ske. Även om det kanske inte är stora förändringar som behöver göras, är detta ett bra tillfälle att tänka helt nytt. Vilka vill vi vara? Hur vill vi att vår organisation ska fungera? Om både ledning och medarbetare tillsammans söker lösningar kan vi få väldigt spännande svar. Och våga testa! Hybridarbete är en ständigt pågående process. Det finns inga färdiga lösningar som fungerar för alla, men genom att testa små förändringar och utvärdera dem kan organisationer hitta vad som fungerar bäst för dem.
Intervju är gjord av Stina Åkerstedt Ability Partner
Dela: