2025-03-04

Fritidshemmet som motkraft i en tid av ökad otrygghet

Läs vår intervju med Jonas Wallman om bland annat hur fritidshemmet kan fungera som en trygg och meningsfull plats för barn. Jonas är moderator för konferensen Fritidshem 2025.

Hem / Fritidshemmet som motkraft i en tid av ökad otrygghet

Fritidshemmet som motkraft i en tid av ökad otrygghet!

I en tid då samhällsklimatet hårdnat och tryggheten behöver stärkas blir fritidspedagogiken viktigare än någonsin. På fritids byggs grunden för demokratiska medborgare och en hållbar framtid men uppdraget spänner över en stor och komplex del av elevernas utveckling.

Hur kan vi omsätta läroplanen i praktiken och samtidigt leda och utveckla fritidshemmet så att det blir en meningsfull och trygg plats för barn?

Jonas Wallman brinner för det fritidspedagogiska lärandet och den utveckling som fritidshemmets verksamhet erbjuder eleverna. Utifrån sin tro på fritidspedagogiken som en framtids- och framgångspedagogik skriver han krönikor i tidningen Fritidspedagogik och är även redaktör för boken Fritidspedagogiskt lärande på Lärarförlaget. Han är en mycket uppskattad fortbildare och föreläsare med just fritidspedagogik som hjärtefråga och fokusområde.

Vi pratade med Jonas om hur fritidshemmet kan fungera som en trygg och meningsfull plats för barn, vilka utmaningar verksamheten står inför just nu och hur vi kan leda utvecklingsarbetet för att stärka både elevernas lärande och sociala utveckling.

Jonas, du är moderator för årets konferens och har lång erfarenhet av fritidspedagogik. Vad betyder fritidshemmet för barn i dag?
Jag tror att man nästan kan få så många olika svar som barn man frågar men en sak är säker; fritidshemmet är för många barn en trygghet och fast punkt i synnerhet för de barn som växer upp under tuffare omständigheter.

Konferensens tema handlar om att leda utvecklingsarbetet för en meningsfull fritid. Vad anser du är den största utmaningen för fritidshemmen i dag?
Jag tror att de som arbetar på fritidshem känner att de har svårt att räcka till. Vi ser stora barngrupper med varierande och ökade behov och detta tillsammans med att lärare i fritidshem åläggs allt fler arbetsuppgifter under skoldagen.

Hur kan fritidshemmet fungera som en trygg motkraft i barnens liv?
Bara genom att finnas där! Att vara den där konstanten som inte ger sig, som inte slutar dela ut kramar till de som behöver och inte slutar tro på dem som står utan. Att lyssna, utmana och erbjuda sunda alternativ till en värld som blir allt svårare att navigera rätt i.

Vilka konkreta metoder kan fritidspedagoger använda för att skapa en inkluderande och meningsfull miljö?
Jag tror stenhårt på det relationella. Allt man satsar i relationsväg har man på ett eller annat sätt igen. Att sedan skapa en verksamhet med lärmiljöer där barn kan få vara den de är men också få prova att bli den de önskar bli tycker jag är av största vikt.

Vad hoppas du att deltagarna på konferensen tar med sig från dagen?
Jag är säker på att konferensen både kommer att kunna rättfärdiga sådant man redan gör eller vet men samtidigt öppna ögonen för nya perspektiv att ta med till sin egna verksamhet.

Slutligen, varför ska man inte missa Fritidshem 2025?
En fantastisk bredd och mix jag ser fram emot att ta del av. Åh, detta är som en kaka som ska njutas till varje tugga. Jag kan omöjligt plocka ut russinen här – jag vill ha allt!

Tack Jonas! Vi ser fram emot att ha dig som moderator på Fritidshem 2025!

Tack själv och jag hoppas du, jag och alla vi andra ses i april!

Intervju är gjord av Stina Åkerstedt Ability Partner

Konferens

Fritidshem 2025

Så leder du utvecklingsarbetet för en meningsfull fritid...