Hur kommer AI påverka ekonomifunktionen?
Läs en intressant intervju med Rickard Skiöld kring hur AI transformerar både ekonomifunktionen och din roll som ekonom inom universitets- och högskolesektorn.
Vi ställde några frågor till Rickard Skiöld som arbetar som Product Manager inom Pulic Sector på Hypergene inför att han ska medverka som talare på konferensen Ekonom i högskolan 2024 den 24 september.
Ni på Hypergene jobbar med många lärosäten i Sverige. Vilka generella utmaningar kring ekonomifunktionerna ser ni just nu?
Under de senaste åren har vi sett att många organisationer tänker nytt kring hur de ska hantera förändringar; pandemin, krig och utmaningar som stigande inflation och kraftiga ränteförändringar har ritat om kartan för många branscher. Det leder till att planeringsarbetet blir svårare och att kraven på att kunna planera utifrån ett helhetsperspektiv ökar – något som även gäller inom universitets- och högskolesektorn. För de över 20 lärosäten som använder Hypergene handlar det bland annat om att få ett effektivt process- och planeringsstöd inom exempelvis budget och prognos, verksamhetsplanering, projektansökningar och uppföljning. I det arbetet har digitalisering och att ha ett samlat grepp om planeringsprocesserna blivit en nyckel till framgång för ekonomifunktionen.
Just nu går digitaliseringen i en rasande fart och många undrar hur denna utveckling kommer att påverka ekonomrollen och ekonomifunktionen på sikt och detta är precis vad du ska föreläsa om på konferensen. Skulle du redan nu kunna ge en liten hint om vad din dragning kommer att handla om?
Ja, absolut! På konferensen kommer du att få ta del av vår trendspaning kring hur AI-förstärkta insikter till högskolans ekonomifunktioner kan transformera både ekonomifunktionen och din roll som ekonom i högskolan. Du kommer att få ta del av hur Artificiell intelligens (AI) kan addera nya lager av insikter till planeringsarbetet och höja effektiviteten för controllers och CFO:er. Dessutom kommer du att få veta mer om hur AI har potential att förändra hur vi gör finansiella prognoser, riskbedömningar och strategiska planer vilket i förlängningen förstärker organisationens förmåga att fatta rätt beslut. Som du hör kommer det här att bli riktigt spännande!
Vilka tre konkreta råd skulle du ge till controllers och CFO:s inom högskole- och universitetssektorn för att på ett enkelt sätt komma igång med utvecklingen?
Att lyckas med sin digitaliseringsresa kan verka som ett oöverstigligt projekt för många myndigheter, inte minst när det digitala landskapet förändras i en så hög takt. Det viktiga är då att bryta ner komplexiteten i enkla och hanterbara steg för att skapa en riktning och ett fokus för arbetet. Många lärosäten som vi arbetat med har lyckats genom att börja med att automatisera och decentralisera ekonomistyrningen. Sedan är det viktigt att införa stöd för planering och rapportering som kan ligga till grund för bättre beslutsfattande. När det är gjort kan man sedan nå nya höjder genom att integrera verksamhetsdata och hela tiden utforska ny teknik. Utveckling är roligt och de som ser möjligheterna i ny teknik kommer att ta de största kliven framåt!
Intervjun är gjord av Stina Åkerstedt, Ability Partner
Dela: