Konferenser 2024-02-28

Intervju med Jonas Falk

Vi ställde några frågor till Jonas Falk inför Framtidens kontor och arbetssätt 2024 den 20 mars.

Hem / Konferenser / Intervju med Jonas Falk

Just nu diskuteras kontorets och arbetsplatsens utveckling flitigt och åsikterna om lösningarna på framtida utmaningar går ofta isär. Hur kan vi se på arbete från hemmet vs kontoret, och hur skapar vi ett kontor som är värt resan dit, både idag och imorgon?

På konferensen Framtidens kontor och arbetssätt 2024 kommer Jonas Falk, Strategisk arkitektur och Jonas Hurtigh Grabe, Veldhoen + Company att dela med sig av många nya, spännande insikter.

I väntan på deras stora trendspaning på plats på konferensen kan du här ta del av en spännande intervju med Jonas Falk, pionjär inom nytänkande kontorslösningar.

Jonas, du som träffar många olika företag och organisationer i din roll som kundansvarig arkitekt på Strategisk arkitektur, vilka är de hetaste frågorna just nu när det kommer till kontor och arbetssätt?
De absolut vanligaste frågeställningarna är:

  • Hur ska vi få våra medarbetare att komma till kontoret?
  • Hur ska vi räkna när vi dimensionerar kontoret och dess miljöer?

Och en annan snabbt växande fråga är hur vi skall hantera hållbarhetsfrågan i projekten. Inte bara vad vi konkret gör, utan även på vilket sätt det hänger ihop med våra kunders övergripande hållbarhetsmål som tex EUs taxometri.

Hur kan vi se på arbete från hemmet vs kontoret, och hur skapar vi ett kontor som är värt resan dit?
Till att börja med är det viktigt att förstå att alla inte var på kontoren före pandemin heller. Så när man mäter närvaron nu och blir chockad över hur många som är frånvarande måste man jämföra det med hur det var tidigare. Vår erfarenhet är att 25-50% var frånvarande från kontoren redan före pandemin. Med det sagt så är nog de flesta idag överens om att det är bra om så många som möjligt ses fysiskt på kontoret, men samtidigt är möjligheten att kunna jobba hemifrån, vid behov och när det är lämpligt, väldigt mycket värd för många. Så alla organisationer behöver nog hitta sitt sätt att skapa rätt balans som passar dem.

För att skapa ett kontor som är värt resan dit behöver det vara funktionellt, trivsamt och hållbart. Vad det innebär kommer jag att beskriva på konferensen!

Du och Jonas Hurtigh Grabe kommer att ge en trendspaning utifrån brännande heta frågor som just nu formar framtidens kontor och arbetssätt. Skulle du kunna ge en liten sneak peak om vad föreläsningen kommer att handla om?
Den långe Jonas kommer att dela med sig av all fakta han samlat på sig vad gäller hur kontoren används och fungerar. Att just sluta gissa och att istället använda fakta och genomtänka medvetna antaganden är grunden för arbetet med att definiera sina behov. Jag (den korta Jonas) kommer att beskriva hur vi tänker och gör när kontoren skall utformas. Dimensionering, gestaltning, funktioner, mm. Dvs hur man skapar ett kontor som är funktionellt, trivsamt och hållbart, och därmed värt resan dit.

Konferensen den 20 mars: Vad ser du mest fram emot och vad tror du kommer att bli mest givande med denna dag?
Vi befinner oss i en tid när vi har både stora utmaningar och stora möjligheter samtidigt. Att få tal del av hur andra tänker och navigerar i detta är extra spännande tycker jag.

Intervjun är gjord av Stina Åkerstedt, Ability Partner