Lunds universitet i topp fem i Horisont Europa
Lunds universitet har varit mycket framgångsrika i EU’s ramprogram Horisont Europa, med 63 miljoner euro i beviljade anslag under 2023. Läs vår intervju med Carl Lagerqvist som berättar vad han tror har bidragit till denna framgång.
Carl Lagerqvist medverkar som talare på konferensen Ekonom i högskolan 2024. Han arbetar som controller och rådgivare inom ekonomi och projektadministration på Forskningsservice på Lunds universitet och har lång erfarenhet av rollen som ekonom inom universitets- och högskolesektorn. På konferensen kommer han att föreläsa om hur Lunds univeristet lyckats bli Sveriges mest framgångsrika lärosäte i EU:s ramprogram och femte bäst i Europa under 2023.
Lunds universitet har varit mycket framgångsrika i EU’s ramprogram Horisont Europa, med 63 miljoner euro i beviljade anslag under 2023. Kan du berätta lite mer om det här och vad du tror har bidragit till denna framgång?
2023 var ett roligt år för Lunds universitet. Ett Nobelpris, nionde plats totalt bland universitet och högskolor samt femte mest kontrakterade medel i Horisont Europarankingen.
2023 står helt klart ut mot tidigare år när man tittar på siffrorna. Vad vi kunnat se är att vi har en bra blandning av erfarna forskningsledare som varit med i EU projekt under tidigare ramprogram, i vissa fall med upp till 70% personlig beviljandegrad inom pelare 2 och nya förstagångsdeltagare som bidrar till att bredda Lunds universitets deltagande. Det känns lite klyschigt men jag tror också att framgången är ett resultat av hårt och målmedvetet arbete som universitet gjort inom alla nivåer från ledning, fakulteter, institutioner och enskilda forskare.
Med tanke på att Lunds universitet har klättrat från plats tjugotre till plats nummer nio i EU’s ramprogram, vilka specifika initiativ eller förändringar tror du har haft störst påverkan på denna förbättring?
Det är så klart många faktorer som spelar in. H2020 får man nästan säga blev en succé rent varumärkesmässigt från kommissionens sida och jag tror att detta har bidragit till att lyfta fram EU’s ramprogram som finansieringskälla. Kombinationen med universitets internationaliseringsarbete och möjligheterna till samarbeten som stora internationella konsortier har bidragit till att mer fokus riktats mot EU-finansiering som en strategisk finansieringskälla. En annan viktig pusselbit tror jag är att Lunds universitet alltid haft bra stödprocesser för att våra forskare ska kunna delta i EU’s ramprogram. Självklart har vi även jobbat internt med marknadsföring och kompetenshöjande aktiviteter för att stimulera deltagande i Horisont Europa. Allt som allt tror jag att fler vill vara med och delta.
Vad tror du är viktigt framåt för att forsätta vara lika framgångsrika?
Det är viktigt att vi fortsätter jobba strukturerat med våra ansökningar, fortsätter att samverka med andra lärosäten och organisationer samt fortsätter att ständigt utveckla och anpassa stödet till våra forskare.
Du kommer att hålla en föreläsning om Horisont Europa – och ekonomens roll i de olika faserna. Skulle du kunna berätta lite om vad din föreläsning kommer att handla om?
Under min föreläsning sätter jag ekonomen i centrum för ett framgångsrikt deltagande i EU’s ramprogram. Jag delar med mig av hur jag ser på ekonomens roll samt av mina erfarenheter från att arbeta med EU-finansiering. Du får ta del av tips kring hur du får bättre koll på kostnader inom pågående projekt och hur du kontinuerligt kan förbereda dig och underlätta inför en revision. Jag hoppas att mina erfarenheter kan inspirera och hjälpa dig att förenkla din vardag genom hela projektcykeln och i förlängningen ge dig mer tid över för att vara med och möjliggöra än mer forskningsfinansiering.
Konferensen den 24 september: Vad ser du mest fram emot och vad tror du kommer att bli mest givande med denna dag?
Jag ser fram emot att träffa och nätverka med goa ekonomkollegor från andra lärosäten samt är väldigt nyfiken på övriga föreläsningar som är med i programmet.
Intervjun är gjord av Stina Åkerstedt, Ability Partner
Dela: