Så gör ditt ledarskap som skoladministratör skillnad varje dag
På konferensen Framtidens skoladministratör kommer Johan Victor att dela med sig av konkreta verktyg för hur du kan leda med framgång och skapa ett ännu starkare samarbete i skolan.
Som skoladministratör spelar du en nyckelroll i skolans dagliga verksamhet. Ditt ledarskap är avgörande för att skapa struktur, samarbeten och trygghet i en ofta hektisk skolmiljö. Att utveckla sin förmåga att leda, skapa förtroende och motivera andra är av största vikt för att få skolans hjul att rulla framåt och se till att verksamheten både utvecklas och flyter på smidigt.
På konferensen Framtidens skoladministratör kommer Johan Victor, ledarskapsexpert från Ledarskap1, att dela med sig av konkreta verktyg för hur du kan leda med framgång och skapa ett ännu starkare samarbete i skolan. Vi pratade med Johan om ledarskap och om hur ditt ledarskap som skoladministratör kan göra stor skillnad varje dag.
Johan, du talar ofta om att leda utan att vara chef. Vad är det viktigaste för en skoladministratör att tänka på i en sådan ledarroll?
Det viktigaste är att förstå att ledarskap inte handlar om titlar, utan om att skapa förtroende och få andra att vilja följa dig. Som skoladministratör har du en unik position där du ofta är navet i verksamheten. Du påverkar flöden och processer i hela skolan. Nyckeln till ett gott ledarskap är att visa omtanke och engagemang för de människor du arbetar med. Det är genom att bygga relationer och visa att du finns där för att stötta som du får med dig människor på tåget.
Att driva utveckling i en skola kan vara utmanande. Hur skapar man motivation och får alla att arbeta mot samma mål?
Motivation kommer ofta från att känna sig delaktig och ha en tydlig förståelse för varför en förändring eller utveckling är nödvändig. Det är viktigt att kommunicera skolans vision och målsättningar på ett sätt som gör att alla i organisationen känner att de är en del av den större bilden. Som ledare är det din uppgift att inspirera och visa på vägen framåt, samtidigt som du tar tillvara på idéer och input från hela teamet. När folk känner sig hörda och respekterade ökar deras vilja att bidra till förändring.
Du pratar mycket om vikten av feedback. Hur kan skoladministratörer använda feedback för att skapa en lärande organisation?
Feedback är ett kraftfullt verktyg för att främja utveckling och förbättringar. Genom att skapa en kultur där feedback ses som en möjlighet att lära sig, snarare än som kritik, kan man driva både personlig och organisatorisk utveckling. För skoladministratörer är det viktigt att både ge och ta emot feedback på ett konstruktivt sätt. Det handlar om att vara tydlig med vad som fungerar bra och vad som kan förbättras, samtidigt som man skapar en öppen dialog där alla känner sig bekväma med att uttrycka sina tankar. Detta skapar en miljö där alla kan växa och utvecklas tillsammans.
Slutligen, vad tror du är det mest avgörande för att lyckas som ledare, även om man inte har en formell chefsroll?
Att bygga förtroende. Oavsett vilken position du har i en organisation, så kommer du inte att få människor att följa dig om de inte litar på dig. Genom att vara genuin, lyssna aktivt och visa respekt för andras perspektiv, kan du skapa en arbetsmiljö där människor känner sig trygga och motiverade. Ledarskap handlar om att vara en förebild, en ledare. Hur man gör rent praktiskt för att lyckas med detta i praktiken kommer vi att gå in djupare på i föreläsningen, så missa inte den!
Missa inte möjligheten att ta del av Johan Victors föreläsning och få konkreta verktyg för att utveckla ditt ledarskap som skoladministratör. Boka din plats på konferensen idag!
Dela: