2024-06-18

Glad Sommar – nu hyllar vi registratorerna som upprätthåller vår öppenhet!

Anna Hrdlicka, forskare vid Kungliga tekniska högskolan, har nyligen uppmärksammat en yrkesgrupp som varje dag arbetar för att upprätthålla transparens i den offentliga förvaltningen, nämligen registratorerna.

Hem / Glad Sommar – nu hyllar vi registratorerna som upprätthåller vår öppenhet!

Anna Hrdlicka, forskare vid Kungliga tekniska högskolan, har nyligen uppmärksammat en yrkesgrupp som varje dag arbetar för att upprätthålla transparens i den offentliga förvaltningen, nämligen registratorerna. I en insändare i DN skrev hon följande.

”Vem vet ens vad en registrator gör? De tar emot och registrerar handlingar, inkommande och utgående. De håller diarium. De vårdar arkiv och ser till att dokument går att hitta. De lämnar ut handlingar som efterfrågas enligt lagen om offentlighet och sekretess. De är dokumentmagiker.

Vid ”begäran om allmän handling” är det registratorerna som går i gång som små välsmorda urverk. Även om de flesta mottagningskvitton är automatiserade är det därefter en registrator som letar upp antingen efterfrågad handling eller den som kan ha svar på frågan. Sedan avslutar de ärendet, ”skyndsamt” som lagen föreskriver. I de allra flesta fall lämnas handlingar ut inom ett par dagar. Det är en wow-känsla varje gång. 

Registratorerna är ovärderliga för allmänhet, journalister och forskare. I min roll som forskare på KTH har jag stor glädje och nytta av deras idoga arbete. De arbetar varje dag för att upprätthålla transparens i (främst) den offentliga förvaltningen. Dag efter dag. 

Jag är förtjust och imponerad. Så, från mig till er alla, ett stort och från hjärtat känt tack! Utan er skulle väldigt mycket vara svårare.” 

Vi på Ability Partner instämmer i denna fina hyllning och vill samtidigt passa på att önska en riktigt härlig sommar!

Sommarerbjudande!

Anmäl dig senast 5 juli så får du rabatt på Registrator 2024 & våra kurser!

Konferens

Registrator 2024

Digitaliseringen och det rådande omvärldsläget ställer helt nya krav på registraturen och vikten av en säker och robust ...
Kurs

Informationssäkerhet för registratorer och arkivarier

På denna kurs får du som registrator eller arkivarie en unik chans till utveckling och fördjupning inom lagar och föresk...
Kurs

Utveckla dig som nämndsekreterare

Välkommen till höstens viktigaste utbildning inom nämndadministration, juridiken, sammanträdet och protokollskrivning. H...
Kurs

Juridiken kring digital informationsförvaltning

Lär dig om juridiken kring digital informationsförvaltning – så möter du de legala kraven för dataskydd, sekretess, ark...