Mot framtidens elevhälsa!
Vi ställde några frågor till Malin Appeltofft som är moderator på konferensen Framtidens elevhälsa 2025 den 20 mars. Läs vår spännande intervju här!
Läs vår spännande intervju med Malin Appeltofft!
Malin Appeltofft är utbildad och har arbetat som lärare i svenska, svenska som andra språk, engelska samt i drama i drygt 20 år och har även arbetat några år som utbildningsledare för skolklasser med storytelling. Dessutom är hon verksam som ståuppkomiker och med hennes erfarenheter och unika kombination av både komiker och lärare gör att hon kan beröra såväl små som stora frågor med igenkänning och humorn som redskap. Malin är diplomerad coach och brinner för alla barns rättmätiga stöd i skolan och relationell pedagogik.
Vi ställde några frågor till Malin som är moderator på konferensen Framtidens elevhälsa 2025 den 20 mars.
Kan du berätta lite mer om dig själv – vad du jobbar med idag och vad har du för bakgrund?
Jag är utbildad lärare i svenska, sva, engelska och teater/drama. För närvarande arbetar jag på högstadiet på en skola i Södertälje. Innan dess var jag utbildningsledare på en stiftelse i drygt två år och dessförinnan arbetade jag som lärare i svenska, engelska och teater på en högstadieskola. Jag har även arbetat på gymnasiet, mellanstadiet och hållit i kurser för vuxna på Teaterhögskolan och Improvisationsstudion.
Sedan 2008 är jag också verksam som ståuppkomiker och har uppträtt på scener runt om i hela landet och ibland för skolpersonal på kick off, seminarier eller fester.
Vilka är de mest aktuella utmaningarna som du ser inom elevhälsan?
Elevhälsan måste räcka till för alla elever och jag ser elevhälsa i ett utvidgat begrepp. På en skola kan elevhälsan främjas genom strukturerad rastverksamhet som främjar trygghet och delaktighet och motverkar mobbing. En närvarande bibliotekarie i ett varmt skolbibliotek kan göra stor skillnad i elevernas mående.
Stress är en utmaning på skolorna. När lärarna springer mellan lektionerna och inte har tid före och efter lektionerna för att småprata eller stötta eleverna lite extra, när det inte finns några tider hos kuratorn, skolpsykologen elelr hos specialpedagog/speciallärare utan alla elever alltid måste vara k den stora klassen.
Jag är uppvuxen under en tid när eleverna fick sina skolböcker och det fanns personal och tid för individuell färdighetsträning för eleverna. Om du t.ex hade svårt med vissa språkljud och behövde arbeta med dem fick du gå till ”talfröken” regelbundet . Även extra tid hos speciallärare i svenska och matematik hjälpte många genom skolgången. Det skulle jag vilja se i dagens skola!
De stora klasserna är något jag ständigt återkommer till och hävdar är en utmaning för elevhälsan och kunskapsinhämtning i det långa loppet.
Hur kan man arbeta för att hantera dessa utmaningar och vad krävs för att skapa de rätta förutsättningarna för en förebyggande och hälsofrämjande elevhälsa?
Färre elever i klasserna, vuxenutbildad personal på skolorna och tid för eleverna hos kurator, skolpsykolog och speciallärare. En så enkel sak som en vettig schemaläggning kan också spela roll för den enskilda eleven samt påverka hela arbetsmiljön på en skola.
Du kommer att vara moderator på konferensen Framtidens elevhälsa, vad ser du mest fram emot med denna konferens?
Jag ser fram emot att få lyssna på alla deltagare och fördjupa mina kunskaper samt lära mig en massa nya saker. Det ska bli väldigt spännande och inspirerande! Jag hoppas att jag som moderator kan tillföra något ytterligare.
Intervjun är gjord av Frida Aarenstrup, Ability Partner
Dela: