
Skola & utbildning
Så leder du utvecklingsarbetet för en meningsfull fritid med fokus på lärande och kvalitet
Delta på distans
11 september
Anmäl dig senast 22 augusti
Ordinarie pris: 5990 kr
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 3990 kr per person.
I en tid då samhällsklimatet hårdnat och tryggheten behöver stärkas blir fritidspedagogiken viktigare än någonsin. På fritids byggs grunden för demokratiska medborgare och en hållbar framtid men uppdraget spänner över en stor och komplex del av elevernas utveckling.
Hur omsätter man läroplanen i praktiken och hur leder och utvecklar du verksamheten för en meningsfull fritid?
Varmt välkommen till en heldag med fokus på hur du leder och utvecklar kvalitetsarbetet på fritids på ett sätt som verkligen gör skillnad. Ta del av hur aktuell forskning om fritidshemmet kan översättas till praktik i fritidshemmets vardag där tydliga mål och syften också överensstämmer med elevernas intressen, behov och erfarenheter. Dessutom massor av inspiration kring lek och trygga, inkluderande lärmiljöer!
Jobbar du som lärare i fritidshem, fritidspedagog, rektor, utvecklingsledare eller samordnare för fritidshem så kommer du ha stor behållning av denna dag!
Varmt välkommen!
Program
Vi samarbetar med följande hotell där du får rabatt på boendet om du anger våra koder vid bokning.
Bryggargatan 12
Tfn +46850621400
Ange kod: Ability Partner
Hazeliusbacken 20
Tfn +46850254140
Ange kod: ABILITY
Nybrogatan 53
Tfn +46850733000
Ange kod: Ability Partner
Tfn +46851751700
Ange kod: D000028081
Anmäl dig senast 22 augusti så får du 500 kr i rabatt
Anmäl fler än 2 personer från samma organisation samtidigt så betalar person 3, 4, 5 osv endast 3990 kr per person.
I det digitala konferenspriset ingår dokumentation och att du kan se konferensen igen under 30 dagar.
För dig som deltar på plats tillkommer ett dagspaket om 500 kr där frukost, fika och lunch ingår.
Jonas Wallman
Rektor, föreläsare och fortbildare inom fritidshem
Norrköpings kommun
Jonas Wallman brinner för det fritidspedagogiska lärandet och den utveckling som fritidshemmets verksamhet erbjuder eleverna. Jonas är fritidspedagog med lärarlegitimation och var tidigare verksam på Folkparksskolan i Norrköpings kommun. Numera arbetar han som rektor i förskolan. Utifrån sin tro på fritidspedagogiken som en framtids- och framgångspedagogik skriver han krönikor i tidningen Fritidspedagogik och är även redaktör för boken Fritidspedagogiskt lärande på Lärarförlaget. Han är en mycket uppskattad fortbildare och föreläsare med just fritidspedagogik som hjärtefråga och fokusområde.
Jonas Wallman
Rektor, föreläsare och fortbildare inom fritidshem
Norrköpings kommun
I en tid av ökad otrygghet och komplexa samhällsutmaningar är fritidspedagogiken viktigare än någonsin. Fritidshemmet är en arena där omsorg och pedagogik samverkar för att skapa trygghet, meningsfullhet och lärande – en plats där varje barn kan utvecklas, känna sig delaktigt och bygga relationer som varar över tid. Genom att se fritidspedagogiken som en framtids- och framgångspedagogik kan vi ge barn de verktyg de behöver för att möta framtiden med tillit och självförtroende. Under denna föreläsning utforskar vi hur fritidshemmet kan fungera som en trygg motkraft i barns liv och säkerställa att alla barn, oavsett bakgrund, ges lika möjligheter att lyckas och utvecklas. Jonas Wallman brinner för det fritidspedagogiska lärandet och den utveckling som fritidshemmets verksamhet erbjuder eleverna. Jonas är fritidspedagog med lärarlegitimation och var tidigare verksam på Folkparksskolan i Norrköpings kommun. Numera arbetar han som rektor i förskolan. Utifrån sin tro på fritidspedagogiken som en framtids- och framgångspedagogik skriver han krönikor i tidningen Fritidspedagogik och är även redaktör för boken Fritidspedagogiskt lärande på Lärarförlaget. Han är en mycket uppskattad fortbildare och föreläsare med just fritidspedagogik som hjärtefråga och fokusområde.
Andréas Nyberg
Fritidspedagog, skribent
Umeå kommun
I en allt hårdare värld blir fritidspedagogiken roll som trygg och kompensatorisk kraft viktigare än någonsin. De värden som verksamheten bygger på – demokrati, inkludering och respekt – är avgörande för att ge barn en stabil grund för att utveckla sin självkänsla, sitt ansvarstagande och sin demokratiska förståelse. Men vad händer när värdegrundsarbetet krockar med invanda normer och hur bygger vi en lärmiljö som främjar olikheter och utmanar kollegial prestige? Andréas Nyberg är fritidspedagog med djup kunskap om fritidshemmets juridiska och teoretiska grund. Med ett normkritiskt perspektiv och konkreta exempel från vardagen belyser han hur vi kan tänka nytt kring vårt uppdrag och möta de behov som dagens barn har. I den här föreläsningen utmanar Andréas dig att reflektera över värdegrundens roll i verksamheten. Genom att ifrågasätta invanda tankemönster och lyfta de svåra frågorna visar han hur vi kan stärka professionen och skapa en verksamhet där barnens tankar och känslor står i centrum. Med reflekterande frågor och praktiska exempel får du verktyg att levandegöra värdegrunden, skapa ett demokratiskt och respektfullt förhållningssätt och samtidigt rusta barnen för att navigera i en komplex och föränderlig värld.
Hur kan vi utveckla fritidshemmets verksamhet så att den speglar läroplanens intentioner och samtidigt skapa en inspirerande miljö för både elever och personal? Och hur säkerställer vi att kvalitetsarbetet blir en naturlig del av den pedagogiska vardagen där hela arbetslaget är engagerat? Genom att arbeta systematiskt med tydliga fokusområden, uppdragsperioder och kontinuerlig utvärdering kan vi bygga en verksamhet som har en röd tråd, ger utrymme för kreativitet och skapar en lärmiljö där elevernas behov och intressen står i centrum.
I denna föreläsning delar Sandra Helgöstam och Amanda Warnerbring Eriksson med sig av det koncept de har utvecklat tillsammans – ett koncept som idag används för att stärka och utveckla fritidsverksamheten inom hela koncernen. Genom arbetsmetoder kring fokusområden, uppdragsarbete och utvärderingsmodeller har de skapat en struktur som förenar tydlig pedagogisk riktning med utrymme för kreativitet, elevinflytande och kollegial samsyn.
Föreläsningen ger dig praktiska verktyg och konkreta exempel på hur du kan arbeta långsiktigt och hållbart med fritidshemmets utveckling för ökad kvalitet och likvärdighet.
Sandra Helgöstam
Arbetslagsledare i fritidshem, skribent
Lärande Förskolor och Grundskolor AB
Sandra arbetar som arbetslagsledare i fritidshem på Lärande Förskolor och Grundskolor AB och ansvarar för att skapa strukturer och konkreta verktyg som gör läroplanen till en naturlig del av fritidshemmens vardag. Med en stark förmåga att omvandla teori till praktik har Sandra, tillsammans med Amanda Warnerbring Eriksson, byggt upp ett koncept kring arbetsmetoder för fokusområden, uppdragsarbeten och utvärderingsmodeller som nu används för att utveckla fritidsverksamheten inom hela koncernen. Hennes arbete präglas av att lyfta elevperspektivet och samtidigt stötta pedagoger i att utvärdera sin egen praktik för att skapa en hållbar kvalitetsutveckling. I kombination med en stark förankring i praktiken har Sandra en förmåga att omsätta styrdokumentens intentioner till tydlig och inspirerande verksamhet. Tidigare har Sandra, tillsammans med sitt dåvarande arbetslag, tagit emot Sollentuna pedagogpris i grupp som "årets lärare i fritidsverksamhet" och har även medverkat i Skolverkets webbutbildning "Utomhusdidaktik". Hon har ett stort engagemang för utvecklingsarbete, ledarskap och kollegial samverkan. Sandra är även skribent och gästkrönikör för Vi lärare, fritidspedagogik, där hon delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter till en bredare publik, alltid med utgångspunkt i fritidshemmets unika pedagogiska möjligheter. Utöver sitt arbete inom skolan är Sandra även ungdomscoach på Maskrosbarn, där hon ger stöd och verktyg till unga som växer upp i familjer med psykisk ohälsa och/eller missbruk.
Amanda Warnerbring Eriksson
Fritidsutvecklare
Vallentuna kommun
Amanda Warnerbring Eriksson är lärare i fritidshem och utbildad Levande Verkstadspedagog med en stark passion för barns kreativa utveckling och ett lustfyllt lärande. Hon arbetar idag som fritidsutvecklare på Lovisedalsskolan i Vallentuna. Med en kandidatexamen från Södertörns högskola och yrkesutbildning inom Levande Verkstadspedagogik från Södra Stockholms folkhögskola förenar Amanda pedagogiskt ledarskap med skapande, struktur och tydliggörande pedagogik. Hon har över tio års erfarenhet inom fritidshemmet och har arbetat både i klassrummet och i olika utvecklingsroller, bland annat som en del av skolans ledningsgrupp. Tillsammans med Sandra Helgöstam har Amanda utvecklat ett koncept för hur fritidshemmet kan arbeta strukturerat med fokusområden, uppdragsarbete och utvärdering – ett koncept som idag används koncernövergripande. Hon har även varit delaktig i att ta fram utvärderingsverktyg för samtliga kommunala fritidshem i Vallentuna kommun. Amanda drivs av att skapa meningsfulla lärmiljöer där elevernas behov och intressen får stå i centrum, och där hela arbetslaget är delaktigt i att bygga undervisning med kvalitet, kreativitet och långsiktighet.
Lejla Vidimlic
Projektledare
Huddinge kommun
I ett samhällsklimat där kriminalitet och social oro påverkar allt yngre åldersgrupper, blir frågan om barns fritid en central del av det förebyggande arbetet. Särskilt barn i mellanåldern – de som befinner sig i ett känsligt skede mellan barndom och tonår – riskerar att hamna i utsatta miljöer om vi inte erbjuder trygga och meningsfulla alternativ. Projektet "Meningsfull fritid för 10–12-åringar" visar hur samverkan mellan skola, fritidshem, föreningsliv och socialtjänst kan bidra till att stärka skyddsfaktorer och ge barn en känsla av tillhörighet. Genom att introducera idrotts- och kulturaktiviteter och skapa broar till föreningslivet erbjuder projektet ett inspirerande sätt att förebygga utanförskap och kriminalitet. För fritidshemmen erbjuder projektets erfarenheter konkreta verktyg och strategier för att utveckla sin verksamhet och stärka sitt uppdrag att bidra till en meningsfull fritid. Lejla Vidimlic leder Huddinge kommuns satsning "Meningsfull fritid för 10–12-åringar", där hon arbetar för att skapa trygghet och tillhörighet genom samverkan mellan skola, socialtjänst och föreningsliv. Med en bakgrund som distriktschef och huvudtränare i basket har hon lång erfarenhet av att bygga team och leda utvecklingsprojekt. Genom sitt coachande ledarskap och sitt fokus på barnens sociala och emotionella utveckling har Lejla varit en nyckelperson i att stärka skyddsfaktorer och ge fler barn tillgång till meningsfulla fritidsaktiviteter.
Hanna Melcherson
Lärare i fritidshem
Huddinge kommun
Hanna Melcherson är legitimerad lärare i fritidshem på Edboskolan i Huddinge kommun. Hon har ett stort fokus på att skapa en trygg och meningsfull fritid för eleverna genom att främja socialt samspel, kreativitet och delaktighet och arbetar aktivt med att utveckla fritidshemmets pedagogiska verksamhet och samverkar för att stödja elevernas lärande och välmående. Edboskolans fritidshem är en aktiv samarbetspartner i Huddinge kommuns satsning Meningsfull fritid för 10–12-åringar. Genom att kombinera skolans egna initiativ med projektets insatser stärker de elevernas möjlighet till en meningsfull fritid, där trygghet, glädje och delaktighet står i fokus. Samarbetet har resulterat i aktiviteter som kopplar samman elever med föreningsliv, kultur och idrott, vilket bidrar till deras sociala och emotionella utveckling. Som certifierad PEP-skola genom Generation Pep har rörelse och hälsa en självklar plats i verksamheten, med initiativ som "Edbosplash" och "Pep-ledare på rasten." Dessa insatser skapar inte bara en aktiv och engagerande miljö utan stärker också tryggheten och gemenskapen för eleverna. Under denna föreläsning får du en inblick i hur Edboskolan samverkar med projektet Meningsfull fritid 10-12 år samt konkreta exempel på hur de utvecklar hela sin fritidsverksamhet både för äldre och yngre åldrar för att stärka elevernas delaktighet, trygghet och glädje i vardagen.
Laila Firdaous
Fritidsledare
Huddinge kommun
Laila Firdaous är fritidsledare i Huddinge kommun med ett starkt engagemang för att skapa en trygg och aktiv fritid för barn och unga. Som en del av Edboskolans fritidshem har Laila spelat en viktig roll i att integrera rörelseglädje och hälsa i vardagen, vilket speglar hennes arbete med Generation Pep och projekt som syftar till att minska stillasittande och främja en aktiv livsstil. Genom initiativ som rastaktiviteter och kreativa temaprojekt har hon inspirerat både barn och kollegor att hitta nya sätt att engagera sig i en meningsfull fritid. Edboskolans fritidshem är en aktiv samarbetspartner i Huddinge kommuns satsning Meningsfull fritid för 10–12-åringar. Genom att kombinera skolans egna initiativ med projektets insatser stärker de elevernas möjlighet till en meningsfull fritid, där trygghet, glädje och delaktighet står i fokus. Samarbetet har resulterat i aktiviteter som kopplar samman elever med föreningsliv, kultur och idrott, vilket bidrar till deras sociala och emotionella utveckling. Som certifierad PEP-skola genom Generation Pep har rörelse och hälsa en självklar plats i verksamheten, med initiativ som "Edbosplash" och "Pep-ledare på rasten." Dessa insatser skapar inte bara en aktiv och engagerande miljö utan stärker också tryggheten och gemenskapen för eleverna. Under denna föreläsning får du en inblick i hur Edboskolan samverkar med projektet Meningsfull fritid 10-12 år samt konkreta exempel på hur de utvecklar hela sin fritidsverksamhet både för äldre och yngre åldrar för att stärka elevernas delaktighet, trygghet och glädje i vardagen.
Karin Lager
Universitetslektor, Docent i Barn och ungdomsvetenskap
Göteborgs Universitet
Att leda fritidshemmet handlar om att balansera struktur och flexibilitet, planering och spontanitet – allt för att skapa en miljö som främjar lärande, utveckling och välbefinnande. Genom ett välfungerande systematiskt kvalitetsarbete kan vi säkerställa en meningsfull fritid och hög kvalitet i fritidshemmets undervisning. Under denna föreläsning får du konkreta verktyg och insikter för att utveckla en organisation som både kompletterar skolans uppdrag och värnar om fritidspedagogikens kärnvärden. Karin Lager är docent vid Göteborgs universitet och en ledande forskare inom kvalitetsarbete och policyfrågor i fritidshem. Hon har lång erfarenhet av att undersöka hur systematiskt kvalitetsarbete kan bidra till att förbättra verksamheter där barns behov och intressen står i centrum. Karins forskning rör sig i skärningspunkten mellan styrdokument och praktisk verksamhet, där hon fokuserar på hur pedagoger kan omsätta policy i meningsfulla och utvecklande aktiviteter för barnen. Karin är en uppskattad föreläsare och utbildare som ofta anlitas för sin förmåga att omsätta forskning till konkreta verktyg för praktiskt arbete. Förutom sin forskning undervisar hon inom lärarutbildningen vid Göteborgs universitet, med särskilt fokus på professionsutveckling för lärare i fritidshem. Genom sitt arbete har Karin Lager blivit en central aktör inom utvecklingen av fritidshemmets verksamhet i Sverige. Hon inspirerar till reflektion och nytänkande kring hur fritidshemmet kan vara en plats för både trygghet, omsorg och lärande – alltid med barnens bästa i fokus.
David Edfelt
Leg. psykolog
Psykologdavid.se
För många elever på fritids innebär vardagliga situationer och rutiner stora utmaningar – vilket ställer höga krav på pedagoger och övrig personal. Att möta barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kräver inte bara djup kunskap, utan också tålamod och en förmåga att tänka kreativt. I en verksamhet som ska ge trygghet och utveckling för alla elever kan det vara en balansgång att möta behovet av individuella anpassningar samtidigt som gruppens dynamik fungerar. Hur kan vi arbeta förebyggande för att minska risken för problemskapande beteenden? Vilka strategier kan stärka både delaktighet och självständighet? Och hur hanterar vi svåra situationer och samtal med elever och föräldrar utan att tappa det lågaffektiva förhållningssättet? Den här föreläsningen ger dig nya perspektiv och praktiska verktyg för att möta fritidshemmets utmaningar i dag – och förbereda dig för framtiden. Under denna föreläsning kommer du att få fördjupa din förståelse för NPF och hur den senaste forskningen om hjärnan, psykologin och neurovetenskaperna är användbar för att förstå det som sker i vardagen vid stress, problemskapande beteenden och svåra situationer. Utifrån denna kunskapsbas kan vi ta oss bortom grundläggande anpassningar och utveckla strategier som faktiskt gör skillnad – både för elevernas lärande och deras välmående. David Edfelt är legitimerad psykolog med över 20 års erfarenhet av att utbilda och stötta pedagogisk personal och skolledare som arbetar med elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). David har tidigare arbetat som psykolog inom barnpsykiatrin, förskola/skola och som samordnare för 15 utredningsteam på bland annat Karolinska universitetssjukhuset. Under 15 år undervisade han på Specialpedagogiska institutionen vid Stockholms universitet.
Tino Skovlund
Nationell samordnare
Fritidsbanken
Leken ger eleverna unika möjligheter att lära under andra former och att utveckla både kreativitet och sociala förmågor. Samtidigt är den också en viktig länk mellan pedagog och elev för att lära känna elevernas intressen och behov och möjliggöra starka relationer. Det står i styrdokumenten att fritidspersonal ska främja lek, men hur kan man arbeta strukturerat med något så abstrakt och svårmätbart som lek i en skola som premierar mätbarhet? Hur hänger lek, lärande och relationsskapande ihop egentligen, och måste lek vara lärande för att få plats i fritidshemmet? Tino Skovlund är legitimerad lärare i fritidshem och har över 22 års erfarenhet av att skapa lärande och trygghet genom lek och rörelse. Med en bakgrund som fritidspedagog och hans nuvarande roll som nationell samordnare på Fritidsbanken Sverige, arbetar han med att utveckla samarbeten mellan lokala fritidsbanker och skolor för att främja hälsa, kreativitet och inkludering på skolgårdar och fritidshem. Tino har en djup passion för att göra leken till ett kraftfullt pedagogiskt verktyg och har utvecklat koncept som "Lekotek" – en modell som kombinerar kreativitet, social samverkan och rörelseglädje för elever i alla åldrar. Hans arbete sträcker sig från praktisk rastverksamhet och skolgårdsutveckling till att leda kompetensutveckling för pedagoger. Han är en uppskattad och erfaren föreläsare som erbjuder inspiration och konkreta verktyg för att utveckla verksamheten i fritidshem och skolor. Under denna föreläsning delar Tino Skovlund med sig av hur lek och sociala relationer kan användas som kraftfulla pedagogiska verktyg för att främja elevernas kreativitet, nyfikenhet och lärande. Med fokus på konkreta exempel och praktiska verktyg får deltagarna insikter i hur fritidshemmets miljöer kan utvecklas för att skapa bättre förutsättningar för lek och rörelse – även med begränsade resurser.
Jonas Wallman
Rektor, föreläsare och fortbildare inom fritidshem
Norrköpings kommun
Jonas Wallman brinner för det fritidspedagogiska lärandet och den utveckling som fritidshemmets verksamhet erbjuder eleverna. Jonas är fritidspedagog med lärarlegitimation och var tidigare verksam på Folkparksskolan i Norrköpings kommun. Numera arbetar han som rektor i förskolan. Utifrån sin tro på fritidspedagogiken som en framtids- och framgångspedagogik skriver han krönikor i tidningen Fritidspedagogik och är även redaktör för boken Fritidspedagogiskt lärande på Lärarförlaget. Han är en mycket uppskattad fortbildare och föreläsare med just fritidspedagogik som hjärtefråga och fokusområde.
Didaktik i fritidshemmet – 60 min
Lärandeidentitet, undervisningsmiljöer och didaktik i fritidshemmet – så skapas meningsfullt lärande som bygger på läroplanens intention
Hur kan fritidshemmet bli en plats där barnens lärandeidentitet stärks, deras nyfikenhet väcks och deras utveckling får blomma? Med allt högre krav på meningsfullt lärande och begränsade resurser som pressas allt hårdare ställs fritidshemmet inför stora utmaningar. Hur kan vi skapa undervisningsmiljöer som verkligen gör skillnad?
Hur kan undervisningsmiljöer och aktiviteter utformas för att både möta elevernas unika behov och ge dem en känsla av sammanhang och meningsfullhet?
Medvetna didaktiska val är avgörande för att skapa lärande som engagerar och utvecklar. Genom att lyfta lärandeidentitetens betydelse och visa hur fritidshemmets miljöer kan formas för att stödja barnens utveckling, ger Ann S. Pihlgren inspiration och praktiska verktyg. Hennes föreläsning visar hur fritidshemmet kan bli en plats där både elever och pedagoger växer, med läroplanens intention som ledstjärna.
Språkutvecklande arbetssätt – 90 min
Språkdidaktik i fritidshemmet – konkreta metoder för att stärka elevernas språkutveckling i vardagen
Fritidshemmet erbjuder unika möjligheter att utveckla elevernas språk genom lek, samspel och vardagliga aktiviteter. Språk är nyckeln till lärande och delaktighet, och genom att skapa språkutvecklande miljöer kan vi ge eleverna bättre förutsättningar att uttrycka sig, förstå sin omvärld och skapa meningsfulla relationer.
Denna digitala fördjupning vänder sig till lärare, pedagoger, fritidshemsansvariga och skolledare som vill få konkreta verktyg för att planera, utvärdera och utveckla det språkliga lärandet i fritidshemmets verksamhet. Med praktiska exempel och didaktiska strategier får du inspiration till hur språkutveckling kan bli en naturlig och meningsfull del av fritidshemmets verksamhet.
Ann S.Pihlgren
PhD och Research Director
Ignite Research Institute
Ann S. Pihlgren är filosofie doktor i pedagogik och forskningsledare vid Ignite Research Institute. Hon har över tre decenniers erfarenhet av att utveckla undervisning i fritidshem, skola och högre utbildning och har medverkat i Skolverkets satsningar såsom Läslyftet och utvecklingen av läroplanskapitlet för fritidshemmet. Som författare till boken Språkdidaktik i fritidshemmet – språkundervisning medan livet levs erbjuder Ann insiktsfulla och praktiska verktyg för att integrera språkutveckling i fritidshemmets verksamhet på ett naturligt och lustfyllt sätt. Hennes forskning fokuserar på barns och elevers tankeutveckling, didaktiska frågor och samspelets roll i lärande, vilket har haft stor betydelse för hur skolor och fritidshem arbetar med att skapa inkluderande och stimulerande lärandemiljöer. Som författare till flera böcker och artiklar om fritidshemmets pedagogiska uppdrag och barns lärandeidentitet är Ann en eftertraktad föreläsare. Hennes insikter och praktiska verktyg har inspirerat otaliga pedagoger och skolledare att utveckla verksamheter där både elever och personal växer.
Påbörja din anmälan genom att fylla i deltagaruppgifter i formuläret
Priset inkluderar konferenstillfälle samt tilläggsval om detta valts.
Behöver du höra med din chef om du får gå på konferensen? Här finns ett färdigt mail som lyfter fördelarna med att delta som du kan maila direkt.
Skola & utbildning
Skola & utbildning
Skola & utbildning
Dela evenemanget i social medier